Τετάρτη 18 Απριλίου 2018

Ο Βρυκόλακας της Μυκόνου…

Ο Γάλλος ιατρός και βοτανολόγος Joseph Pitton de Tournefort είχε περιοδεύσει σε διάφορα μέρη, με βασικό μέλημά του τη συλλογή και καταγραφή φυτών. Ο δρόμος του τον έφερε και στην Ελλάδα την εποχή της Τουρκοκρατίας, από το 1700 μέχρι το 1702, όπου κυρίως περιηγήθηκε στα νησιά των Κυκλάδων.

Ο βρυκόλακας της Παρνασσίδας…

Στις 23 Μαΐου του 1952, σ’ ένα λατομείο κοντά στο Δίστομο, σκοτώθηκε ο δεκαεπτάχρονος Λουκάς Κωστάκος, από πτώση ελάτου. Ο Κωστάκος ήταν από το κοντινό χωριό Στείρι της Παρνασσίδας και μαζί με άλλους συγχωριανούς του εργαζόταν στο λατομείο του Μπάρλου, απ’ όπου επέστρεφε στο χωριό του κάθε βράδυ με το λεωφορείο της επιχείρησης.
Στις 23 Μαΐου του 1952 εκεί που εργαζόταν ο Λουκάς Κωστάκος, δέχτηκε ισχυρό χτύπημα στο κεφάλι από την πτώση ενός ελάτου που έκοψαν άλλοι εργάτες, χωρίς να υπολογίσουν καλά την απόσταση που τους χώριζε από αυτόν. Το ίδιο βράδυ, το αυτοκίνητο μετέφερε τον Λουκά νεκρό στο Στείρι.

Ο βρυκόλακας της Βόνιτσας…

Γύρω στα 1900, στο χωριό Μοναστηράκι της Βόνιτσας ήταν δάσκαλος κάποιος Πεταλάς, που καταγόταν από την Ιθάκη. Ο Πεταλάς κάποια στιγμή πέθανε, αλλά λίγες μέρες μόνο μετά το θάνατό του, παράξενα γεγονότα άρχισαν να συμβαίνουν στο σπίτι του.
Αρχικά, ακούγονταν μυστηριώδεις κρότοι. Έπειτα, διάφορα αντικείμενα εκσφενδονίζονταν με λύσσα και τα έπιπλα άλλαζαν θέση, κάνοντας φοβερό πάταγο. Υπήρχαν μέρες που τίποτα απολύτως δε βρισκόταν στην κανονική μεριά του και που πολλά αντικείμενα εξαφανίζονταν ή επανεμφανίζονταν αδικαιολόγητα. Το πάτωμα του σπιτιού γέμιζε με σπασμένα γυαλιά και διαλυμένα μικροαντικείμενα.
Τα μέλη της οικογένειας του Πεταλά είχε τρομοκρατηθεί σε τέτοιο βαθμό, που κόντευαν να τρελαθούν. Συχνά, συγγενείς και φίλοι περνούσαν από το σπιτικό τους, για να τους ενθαρρύνουν. Αλλά, όταν έρχονταν αντιμέτωποι με τα υπερφυσικά φαινόμενα που ταλαιπωρούσαν τους οικείους του δασκάλου, έτρεχαν να φύγουν μακριά.

Η μυστηριώδης τηλεκινητική υπηρέτρια, που συγκλόνισε τη Θάσο, το 1938

Τον Μάρτιο του 1938, ο Άγγελος Τανάγρας, Πρόεδρος της Εταιρίας Ψυχικών Ερευνών, είχε μεταβεί στη Θάσο, όπου εξέταζε περίεργα και μυστηριώδη τηλεκινητικά φαινόμενα, τα οποία συνέβαιναν το τελευταίο δίμηνο στο όμορφο αυτό νησί του Βορείου Αιγαίου, αναστατώνοντας τους κατοίκους του.
Ο Τανάγρας είχε κληθεί από τους ίδιους τους νησιώτες, ώστε να ερευνήσει την αλλοπρόσαλλη αυτή κατάσταση και να ρίξει άπλετο φως στο σκοτάδι του τρόμου, που είχε εξαπλωθεί σ’ ολόκληρο το νησί.

Γνωρίζετε ότι υπάρχουν κρυφά σύμβολα στα χαρτονομίσματα; του Χρήστου Κασταμονίτη

Εκείνοι που χρησιμοποίησαν πρώτοι χαρτονομίσματα ήταν οι Κινέζοι, κατά την Δυναστεία των Τανγκ (618-907 μ.Χ.). Χρειάστηκε να περάσουν τουλάχιστον 500 χρόνια πριν τα υιοθετήσει η Ευρώπη και είναι αλήθεια πως μέχρι να φθάσουν στον υπόλοιπο κόσμο η Κίνα ήδη αντιμετώπιζε οικονομική κρίση (μεγάλη παραγωγή χαρτονομισμάτων ώσπου «βούλιαξε» η αξία τους). Αλήθεια, σας θυμίζει κάτι;
Εν πάση περιπτώσει, τα χαρτονομίσματα των οποίων η αρχική χρήση δεν ήταν ίδια με εκείνη των μεταλλικών νομισμάτων, αποτελούσαν «υποσχετικές». Δηλαδή, ήταν ένα κείμενο που το συνέτασσε ο εκδότης και υποσχόταν την καταβολή του αναγραφόμενου ποσού στο πρόσωπο με το οποίο έκανε την συναλλαγή.

Μετεωρίτης του Σουδάν: Βρήκαν διαμάντια στα απομεινάρια αρχέγονου πλανήτη

Τα διαμαντάκια που βρέθηκαν μέσα σε ένα μετεωρίτη που είχε πέσει στη Γη, προέρχονται από ένα χαμένο πια πλανήτη του πρώιμου ηλιακού συστήματός μας. Αυτό είναι το συμπέρασμα των επιστημόνων που μελέτησαν τον μετεωρίτη Αλμαχάτα Σίτα, ο οποίος είχε πέσει στην έρημο Νουβία του Σουδάν το 2008.
Οι ερευνητές από τη Γαλλία, Γερμανία και Ελβετία, με επικεφαλής τον Φαρχάνγκ Ναμπιέι του Εργαστηρίου Επιστήμης της Γης και των Πλανητών του Ινστιτούτου Φυσικής της Ελβετικής Ομοσπονδιακής Πολυτεχνικής Σχολής της Λωζάννης (EPFL), που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Nature Communications», χρησιμοποίησαν σύγχρονες επιστημονικές μεθόδους και ηλεκτρονικά μικροσκόπια για να αναλύσουν σε βάθος τον μετεωρίτη.