Δευτέρα 22 Οκτωβρίου 2018

Η Σελήνη στην Ελληνική Μυθολογία

Το όνομά της ετυμολογείται από το σέλας (φως). Στην Ελληνική μυθολογία και Ελληνική Εθνική Θρησκεία η Σελήνη, ή Μήν (από τη σεληνιακή μηνολόγηση) ή Πασιφάη (στη Λακωνία), είναι τιτανική οντότητα, Κατά την Θεογονία του Ησιόδου η Σελήνη είναι κόρη του Υπερίωνα και της Θείας και αδελφή της Ηούς (Αυγής), και του Ηλίου, ο οποίος τη φωτίζει αιώνια λόγω της αδελφότητάς τους.

Φαρμακονήσι. To όνομά του, καθόλου τυχαίο

To όνομά του, καθόλου τυχαίο. Το Φαρμακονήσι, όμως, ήταν γνωστό ήδη από την αρχαιότητα για λόγους που υποδεικνύει το ίδιο το όνομά του:

H νησίδα αυτή του νότιου Αιγαίου, με την αρχαία ονομασία «Φάρμακος» ή «Φαρμακούσα», πήρε το όνομά της εξαιτίας της εξαιρετικής πληθώρας βοτάνων που ενδημούν στο νησί αυτό, από το οποίο, σύμφωνα με τον μύθο, ο Ιπποκράτης συνέλεγε τις πρώτες ύλες για τα φάρμακά του.

Αρχαίοι χοροί που χορεύονται μέχρι σήμερα!

Οι Μινωίτες, όπως και όλοι οι λαοί της Μεσογείου, χόρευαν πολύ. Συχνά οι χοροί τους ήταν συνδεδεμένοι με θρηκευτικές τελετουργίες ή θρησκευτικούς εορτασμούς και κάποιοι από αυτούς έχουν φτάσει και χορεύονται ως τις μέρες μας!

Ο σημαντικότερος χορός καθ’ όλη τη διάρκεια της μινωικής εποχής ήταν ο γυναικείος ανοιχτός κυκλικός χορός που χορευόταν με την ίδια λαμπρότητα τόσο στο ανακτορικό περιβάλλον, όσο και στην εξοχή, στο πλαίσιο λατρευτικών δρώμενων για την επιφάνεια γυναικείας θεότητας της βλάστησης. Ελάμβαναν μέρος μόνο γυναίκες, είχαν ελεύθερη κυκλική κίνηση και έκαναν χειρονομίες επίκλησης με σημαντικότερη την ανύψωση των χεριών πάνω από την κεφαλή, που συνοδεύεται με ελαφρά κλίση του κορμού προς τα πίσω.

Τι απέγιναν τα εφτά θαύματα του αρχαίου κόσμου

Τα εφτά θαύματα του κόσμου ήταν σε εποχές αλλοτινές αξιοσημείωτα μνημεία και κολοσσιαία οικοδομήματα που κάθε Έλληνας που σεβόταν τον εαυτό του όφειλε να θαυμάσει.
Και λέμε Έλληνας γιατί ο κατάλογος που φτιαχνόταν με τα «εφτά θεάματα», όπως τα αποκαλούσαν χαρακτηριστικά οι έλληνες συγγραφείς (Τὰ ἑπτὰ θεάματα τῆς οἰκουμένης), αφορούσε σε αυτό ακριβώς, σε έλληνες ταξιδιώτες και περιηγητές. Η ελληνική κατάκτηση ενός καλού τμήματος του γνωστού κόσμου εκεί τον 4ο αιώνα π.Χ. έδωσε τη δυνατότητα στο ελληνικό στοιχείο να έρθει σε επαφή με τον πολιτισμό των Αιγυπτίων, των Περσών και των Βαβυλώνιων και χρειαζόταν πια ένας οδικός χάρτης, ένας ταξιδιωτικός οδηγός για τα μακρινά αυτά μέρη.

Το σαγηνευτικό μυστήριο με τους Στύλους του Ολυμπίου Διός και μια αινιγματική φωτογραφία του 19ου αιώνα

Ερευνητές, ακαδημαϊκοί, αρχαιολόγοι, ιστορικοί και όσοι έχουν αυτή την ακόρεστη επιστημονική περιέργεια να τους τρώει σαν σαράκι ξέρουν καλά τη συγκίνηση του να κυνηγάς έναν ανεξήγητο γρίφο.
Ένα από αυτά τα δισεπίλυτα αινίγματα που μοιάζουν σπαζοκεφαλιές, πόσο μάλλον όταν μιλάμε για κάτι ξακουστό που μας έρχεται από την αρχαιότητα και έχει μπει πολλάκις στο μικροσκόπιο της επιστημονικής ανάλυσης.

Πορτογαλικό χειρόγραφο του 1700 περιγράφει μια χαμένη αρχαία Ελληνική πόλη στην Βραζιλία

Το χειρόγραφο 512 είναι ένα έγγραφο 250 ετών που φυλάσσεται στην Εθνική Βιβλιοθήκη του Ρίο ντε Τζανέιρο (Biblioteca Nacionaldo Brasil) και είναι ένα από τα πιο διάσημα χειρόγραφα στον κόσμο. Προέρχεται από το 1753 και είναι γραμμένο στα αρχαία πορτογαλικά.
Ο συγγραφέας του χειρογράφου 512 είναι άγνωστος, αλλά το περιεχόμενο είναι κάτι παραπάνω από ενδιαφέρον και για δεκαετίες προσέλκυσε την προσοχή διαφόρων ερευνητών, αρχαιολόγων και τυχοδιωκτών για έναν απλό λόγο : περιγράφει την λαχτάρα όλων σχεδόν των ερευνητών - την ξεχασμένη, άγνωστη, εξαφανισμένη πόλη που είχε αναπτύξει υψηλού επιπέδου πολιτισμό και που βρίσκεται κάπου αδιάβατη στην καρδιά του τροπικού δάσους του Αμαζονίου.

Δωδώνη, το ιερό και το μαντείο

Φημισμένος αρχαιολογικός χώρος στη στενή κοιλάδα που εκτείνεται ανατολικά του ορεινού όγκου του Τόμαρου (Ολύτσικα), σε απόσταση 20 περίπου χιλιομέτρων νότια – νοτιοδυτικά από την πόλη των Ιωαννίνων, το ιερό της Δωδώνης υπήρξε το θρησκευτικό κέντρο της βορειοδυτικής Ελλάδας, όπου λατρευόταν ο Δίας, ο υπέρτατος θεός των αρχαίων Ελλήνων.

Βύλιζα: ένα υπόδειγμα πολιτισμικής διαχείρισης στα Τζουμέρκα

Πέτρινο μοναστήρι, σε υψόμετρο χίλια μέτρα, μέσα στους δασωμένους όγκους των Τζουμερκιώτικων βουνών. Κτισμένο σ’ ένα «σιάδι», ένα ίσιωμα σαν φυσική πλατεία στο χείλος του γκρεμού, και από κάτω, απ’ το φαράγγι, έρχεται το βουητό από τρία ποτάμια, όπως κυλάνε ξέχωρα μέχρι να ενωθούν στην κοίτη του Αράχθου.
Το αυτοκίνητο σταματά στο Ματσούκι, ένα από τα μεγάλα βλαχόφωνα χωριά της νότιας Πίνδου- λίγο πριν τα πρώτα σπίτια, στα αριστερά του δρόμου ξεκινάει το μονοπάτι, ενάμιση χιλιόμετρο μέχρι την Ιερά Μονή της Βύλιζας. Αφιερωμένη στον Ευαγγελισμό της Θεοτόκου, από το έμπα του μονοπατιού φαινόταν να αστραφτοκοπάει. «Κάστρο Βύλιζα» ονοματίζει την μεταβυζαντινή Μονή μια τοπική λαϊκή ρήση- και υπάρχουν αλήθεια πολεμίστρες στα «τείχη» της και, ακόμα, ιστορίες (παραμυθίες της παράδοσης) για επαναστατημένους κλέφτες που βρίσκαν καταφύγιο εκεί στα χρόνια της οθωμανικής κυριαρχίας.

Πέθανε o άνδρας που σταμάτησε το πυρηνικό πρόγραμμα του Γ' Ράιχ. Η ζωή του ήρωα, Γιόακιμ Ρόνεμπεργκ

Νορβηγός ήρωας, που υπηρέτησε πίσω από τις γραμμές του εχθρού και ηγήθηκε μιας από τις πιο σημαντικές ενέργειες δολιοφθοράς εναντίον των Ναζί κατά τη διάρκεια του Β ’Παγκοσμίου Πολέμου, ο Γιόακιμ Ρόνεμπεργκ πέθανε  σε ηλικία 99 ετών.
Ο Ρόνεμπεργκ ηγείτο μιας ομάδας που αποτελείτο από μόλις εννέα άνδρες, οι οποίοι προκάλεσαν δολιοφθορά τη νύχτα της 27ης προς την 28η Φεβρουαρίου 1943 σε ένα νορβηγικό εργοστάσιο που παρήγαγε βαρύ ύδωρ, σταματώντας το πρόγραμμα πυρηνικών ερευνών της ναζιστικής Γερμανίας.

Αλλόκοτο παγόβουνο στην Ανταρκτική: Οι λόγοι του περίεργου σχήματός του

Εκ πρώτης όψεως, το μυαλό πάει σε κάτι τεχνητό- και ως εκ τούτου προκύπτουν ερωτήματα, όπως το...ποιος μπορεί να το έφτιαξε: Η εικόνα ενός παγόβουνου με απόλυτα γεωμετρικό σχήμα, το οποίο παραπέμπει σε κάποιο μυστηριώδες εξωγήινο τεχνούργημα σαν τους μονόλιθους του «2001: Η Οδύσσεια του Διαστήματος», ξεχωρίζοντας ανάμεσα στην «τυχαιότητα» που χαρακτηρίζει τον κόσμο της φύσης.

Λυκία: Η βυθισμένη πόλη της Μεσογείου

Στα τουρκικά παράλια, ένα τμήμα της αρχαίας πόλης της Λυκίας, βρίσκεται βυθισμένο στον κόλπο του νησιού Κέκοβα! Η αρχαία πόλη που οι Τούρκοι της αναφέρουν ως Κέκοβα-Σίμενα, ήταν αρχικά ένα μικρό ψαροχώρι και αργότερα ένα φυλάκιο των Ιπποτών της Ρόδου.
Ένα τμήμα της πόλης βρίσκεται στην ηπειρωτική χώρα, όπου σήμερα βρίσκεται το γραφικό ψαροχώρι του Κάλεκοϊ. Πέρα από τον κόλπο, στο νησί Κέκοβα (Kekova), έχει βυθιστεί η άλλη μισή Λυκία.

Ελεύθερη η είσοδος σε μουσεία και αρχαιολογικούς χώρους την 28η Οκτωβρίου

Ελεύθερη θα είναι η είσοδος σε αρχαιολογικούς χώρους, μνημεία και μουσεία την Κυριακή 28 Οκτωβρίου, λόγω της εθνικής εορτής. 

Αλβανικό θράσος: Ζητούν νεκροταφεία για… Τσάμηδες στην Ήπειρο

Τελικά άμα επιτρέπει κάποιος το παράλογο να συνεχίζεται στο τέλος το παράλογο γίνεται πραγματικότητα και υποσκελίζει την αλήθεια.
Σε νέο παραλήρημα επιδόθηκαν οι «Τσάμηδες», με αφορμή την παραίτηση του Έλληνα υπουργού Εξωτερικών Νίκου Κοτζιά και το μήνυμα, που του απέστειλε ο Αλβανός υπουργός των Εξωτερικών Ντιτμίρ Μπουσάτι, όπου κάνει λόγο για την καλή συνεργασία τους.
Μεταξύ άλλων το κόμμα των «Τσάμηδων», που συνεργάζεται πλέον με τους «δεξιούς» της γειτονική χώρας, μόνο ο πρόεδρος Σπετίμ Ιντρίζι, όχι οι βουλευτές, που παραμένουν με τους «σοσιαλιστές», σε σχετική ανακοίνωση έφτασε να απαιτεί και τη δημιουργία «Τσάμικων» νεκροταφείων στη Θεσπρωτία! Αναφέρει στην ανακοίνωση του το «PDIU»: «Ο Αλβανός ΥΠΕΞ ευχαρίστησε, λέει, τον ΥΠΕΞ της Ελλάδος Κοτζιά που παραιτήθηκε.»

Πασιφλόρα ή Ρολογιά: Το φυσικό αγχολυτικό

Το αγχολυτικό της φύσης ακούει στο όνομα πασιφλόρα. Οι περισσότεροι έχουμε ακούσει για αυτήν, όμως ελάχιστοι γνωρίζουν το φυτό και τις ωφέλιμες ιδιότητες που παρέχει στον οργανισμό.

Με εξωτική προέλευση από τα τροπικά δάση της Νότιας και Κεντρικής Αμερικής, η πασιφλόρα ήταν γνωστή αρκετούς αιώνες πριν και χρησιμοποιούνταν για την αντιμετώπιση του άγχους και της αϋπνίας. Οι ναρκωτικές ουσίες που περιέχονται στο φυτό, ανακαλύφθηκαν από τους ιθαγενείς της Νότιας Αμερικής και η χρήση της επικεντρώθηκε στις ηρεμιστικές τις ιδιότητες.

Πέθανε η γυναίκα – σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης, Ελένη Γκελντή – Παναγιωτίδου

Η Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή – Παναγιωτίδου, μια ιστορική μορφή – σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης «έφυγε» σε ηλικία 90 χρόνων
Σε ηλικία 90 χρόνων, έφυγε από τη ζωή, η Ελένη (Τιτίκα) Γκελντή – Παναγιωτίδου, μια ιστορική μορφή – σύμβολο της Εθνικής Αντίστασης. Ήταν Αύγουστος του 1944 στη Σχολή Αξιωματικών Σαράφη της Ρεντίνας, όπου εκπαιδεύονταν και οι γυναίκες ανθυπολοχαγοί του ΕΛΑΣ και η μηχανή του Σπύρου Μελετζή είχε πάρει φωτιά καθώς φωτογράφιζε τις νεαρές κοπέλες όλες μαζί και καθεμία ξεχωριστά.

Το Κίνημα Γαργαλίδη – Λεοναρδόπουλου (ΣΑΝ ΣΗΜΕΡΑ 22/10/1923)

Τον Οκτώβριο του 1923 η Ελλάδα βάδιζε ολοταχώς για τις εκλογές της 2ας Δεκεμβρίου, τις οποίες είχε προκηρύξει η βενιζελική Επαναστατική Επιτροπή υπό τον Νικόλαο Πλαστήρα, που κυβερνούσε δικτατορικά, μετά τη Μικρασιατική Καταστροφή.

Πρωθυπουργός ήταν το ηγετικό στέλεχος της Επανάστασης, Στυλιανός Γονατάς, ο οποίος φρόντισε να πριμοδοτήσει τα βενιζελικά κόμματα με ένα εκλογικό νόμο κομμένο και ραμμένο στα μέτρα τους.
Το στρατιωτικό κίνημα των στρατηγών Παναγιώτη Γαργαλίδη (1870-1948) και Γεώργιου Λεοναρδόπουλου (1867-1936), που εκδηλώθηκε τα μεσάνυχτα της 21ης προς 22α Οκτωβρίου,

Αποσχιση μέσω ομοσπονδιοποίησης προωθούν τώρα οι Αλβανοί των Σκοπίων!

Η ψηφοφορία στο κοινοβούλιο της πΓΔΜ (IRJM),  ήταν απλώς ένα βήμα προς την αλλαγή της γένεσης του ονόματος του κράτους που αντανακλάται στην γεωγραφική ανθολογία της περιοχής, γράφει το αλβανικό δημοσίευμα των Σκοπίων.
Συνεχίζει:
Για τους Αλβανούς δεν θα υπάρξουν οι πολυαναμενόμενες αλλαγές.

Cambrian Patrol 2018: Οι «Αρχάγγελοι» της ΛΕΦΕΔ έκαναν υπερήφανη όλη την Ελλάδα!

Υπερήφανους όλους τους Έλληνες έκανε για μία ακόμα φορά η Λέσχη Εφέδρων Ενόπλων Δυνάμεων, καθώς η Ομάδα Αναγνωρίσεως της ΛΕΦΕΔ, κατέκτησε το ασημένιο μετάλλιο στην διεθνή άσκηση του Βρετανικού Στρατού με την κωδική ονομασία "Cambrian Patrol 2018", η οποία πραγματοποιείται από 12 έως 21 Οκτωβρίου στην Ουαλία.