Πέμπτη 26 Απριλίου 2012

Ο εμίρης του Κατάρ αγόρασε το ελληνικό νησάκι του Ιονίου, Οξιά

Στα χέρια του Εμίρη του Κατάρ περνά ένα από τα ομορφότερα νησάκια του Ιονίου, η Οξιά, που ανήκει στο σύμπλεγμα των Εχινάδων και βρίσκεται στα ανοιχτά του λιμανιού του Αστακού, στην Αιτωλοακαρνανία, έναντι 5 εκατ. ευρώ.

Ο Εμίρης του Κατάρ, Sheikh Hamad bin Khalifa Al-Thani, πληρώνοντας το ποσό των 5 εκατ. ευρώ τις επόμενες ημέρες θα έχει και επισήμως στην κατοχή του το ακατοίκητο νησάκι Οξιά, έκτασης 5.500 στρεμμάτων, στο Ιόνιο Πέλαγος. Το πανέμορφο ιδιόκτητο νησί -που ανήκει και στο Δίκτυο NATURA 2000- καταλήγει στον εμίρη μετά από μαραθώνιες διαπραγματεύσεις με τα μέλη της οικογένειας Σπύρου Σταμούλη.

Πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ


Το πυρηνικό ατύχημα του Τσερνόμπιλ έλαβε χώρα στις 26 Απριλίου του 1986, στον αντιδραστήρα Νο. 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας. Το ατύχημα ήταν της τάξης του μέγιστου προβλεπόμενου ατυχήματος στην Διεθνή Κλίμακα Πυρηνικών Γεγονότων, διατάραξε σοβαρότατα τις οικονομικές και κοινωνικές συνθήκες που επικρατούσαν στις γύρω περιοχές και είχε σημαντικές επιπτώσεις στο περιβάλλον και στην υγεία.  Από το ατύχημα πέθαναν επιτόπου δυο από τους εργάτες του σταθμού. Μέσα σε τέσσερις μήνες, από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας, πέθαναν 28 πυροσβέστες που έσπευσαν στο χώρο του ατυχήματος και διαπιστώθηκαν 19 επιπλέον θάνατοι ως το 2004. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.