Κυριακή 13 Μαΐου 2018

Ο αινιγματικός στίχος της “Οδύσσειας”

Με τη βοήθεια βατραχανθρώπων η Επιστήμη προσπαθούσε να εξερευνήσει την “Οδύσσεια”, το 1963.
Ίσως ο ισχυρισμός αυτός να φαινόταν εξοργιστικός και παράδοξος. Κι όμως, οι αρχαιολόγοι του Πανεπιστημίου της Πενσυλβάνια, των Ηνωμένων Πολιτειών της Αμερικής, δεν είχαν την παραμικρή διάθεση ευφυολογημάτων, όταν υποστήριζαν ότι η ανακάλυψη των “βομβών οξυγόνου” τους επέτρεψε να διαφωτίσουν έναν μυστηριώδη στίχο της “Οδύσσειας”.

Ο βωμός της Ιφιγένειας

Η αρχαία μας μυθολογία είναι μοναδικά ωραία, αλλά και γόνιμη, σαν την πιο εύφορη γη. Πάντα, σ’ όλες τις εποχές, ήταν και παραμένει μια θαυμαστή και παραγωγική συντροφιά για τους ανθρώπους κάθε ηλικίας.
Περισσότερο ακόμα για τον σημερινό, κουρασμένο άνθρωπο από τους γρήγορους ρυθμούς και την καταιγιστική τεχνολογία, που τον ξεμακραίνει διαρκώς από τις ρίζες του, η μυθολογία εξακολουθεί να είναι ένα ονειρικό θέλγητρο, ενώ η μαγεία, που ασκεί στην αποκαμωμένη ψυχή, είναι κάτι το ασύλληπτο.

Η αληθινή ιστορία του Βαρόνου Μινχάουζεν

Ο μεγαλύτερος ψεύτης όλων των εποχών θεωρείται ο Γερμανός Βαρόνος Μινχάουζεν, ο οποίος υπήρξε μισθοφόρος αξιωματικός του ρωσικού ιππικού και πολέμησε κατά τη διάρκεια των Ρωσοτουρκικών Πολέμων.
Μια από τις ιστορίες, που συνήθιζε να διηγείται, ήταν η εξής: “Κάποτε έμπαινα καμαρωτός, καβάλα, σε μια πόλη που είχαμε κυριεύσει, τον καιρό του πολέμου. Κάποια βαριά πέτρα, όμως, από τα τείχη της πόλης, φαίνεται πως είχε πέσει πάνω στο άλογό μου, πίσω από τη σέλα και το ‘κοψε στη μέση. Αλλά, δυστυχώς, το κατάλαβα αργότερα. Το πήγα, λοιπόν, σε μια βρύση, για να το ποτίσω.