Παρασκευή 29 Σεπτεμβρίου 2017

Αγγεία των Ινδιάνων Απάτσι, διακοσμημένα με αρχαία ελληνικά σχέδια!

Πρόκειται για κεραμικά, τύπου ollaζωγραφισμένα από Ινδιάνους Απάτσι / Apache, όλα κατασκευασμένα περίπου το 1915, που είχαν την χρήση αγγείων-καλαθιών.
Το πρώτο είναι φέρει τριπλές κλιμακωτές διαγώνιες ζώνες, πλαισιωμένες με άλογα, σταυρούς και ανθρωποειδή / ανθρώπους, ο ένας των οποίων έχει 4 δάκτυλα σε κάθε χέρι! Είναι από ιτιά και μαρτυνία. Διάμετρος 16 ιντσών και 18,5 ίντσες υψηλό.

Κέα: τα μελτέμια, οι πόλεις-κράτη και... τα εμαγιέ

Ο λέων της Ιουλίδας (o Λιόντας, όπως τον αποκαλούν οι ντόπιοι), κολοσσικό έργο πλαστικής των Πρώιμων Αρχαϊκών Χρόνων  
Η Κέα, ευρέως γνωστή ως Τζια, έχει πιστούς φίλους και τακτικούς επισκέπτες, καθώς είναι ένας τόπος με ιδιαίτερη φυσιογνωμία και θαυμάσια ύπαιθρο.

Σύμφωνα με τη μυθολογική παράδοση, το νησί οφείλει την ονομασία του στον ήρωα Κέω, που το κατέλαβε επικεφαλής Λοκρών. 

Κυρίαρχη μυθική μορφή της Κέας υπήρξε ο Aρισταίος, γιος του Aπόλλωνα και της Νύμφης Κυρήνης. Επικεφαλής Αρκάδων, έσωσε το νησί από τα κυνικά καύματα (καύσωνες) που το απειλούσαν, ιδρύοντας τη λατρεία του Ικμαίου Διός και εξασφαλίζοντας δροσερούς ανέμους, τα γνωστά μελτέμια (ετησίαι). 

ΑΠΟΚΑΛΥΠΤΕΤΑΙ ΤΟ ΣΧΕΔΙΟ «ΦΩΤΙΑ» ΕΞΟΔΟΥ ΣΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ

Το σχέδιο του μεγάλου Κουρδιστάν που θα περιλαμβάνει μεγάλες εκτάσεις της Τουρκίας, προβλέπει σαν κύριο και βασικό στόχο την έξοδο στην Μεσόγειο, έτσι ώστε να έχουν θαλάσσια πρόσβαση οι πετρελαιοπηγές που θα περιέλθουν στην κουρδική κυριότητα.

Αυτό αποκαλύπτουν σημερινά δημοσιεύματα, τα οποία αναφέρουν ότι περίπου 270 χιλιάδες χιλιόμετρα τουρκικών εδαφών θα είναι η διέξοδος προς την Μεσόγειο.
Τα βήματα για την υλοποίηση αυτού του σχεδίου, το οποίο σημειωτέον όπως αποκαλύπτεται έχει σχεδιαστεί εδώ και χρόνια, από το 1990, από τους Ισραηλινούς και Αμερικανούς, είναι η καντονοποίηση της Συρίας, η ίδρυση ανεξάρτητου κουρδικού κράτους και η ένωση των κουρδικών επαρχιών της Τουρκιάς.

Τροία: Οι Τούρκοι αρχαιολόγοι στα αχνάρια του Ερρίκου Σλήμαν

Το υπουργείο Πολιτισμού της Τουρκίας δήλωσε πως το 2018 θα ανακηρυχθεί «έτος της Τροίας».
Αν ζούσαν εδώ ο Πρίαμος, ο Αχιλλέας, ο Έκτορας, αν πέθαναν εδώ, δε μπορούμε να το αποδείξουμε 100%, λέει ο Ρουστέμ Ασλάν ο αρχαιολόγος που ανασκάπτει εδώ και τριάντα χρόνια, -από τα φοιτητικά του χρόνια το 1988-, την περιοχή του λόφου Χισαρλίκ, και αναζητά τα ίχνη της Τροίας και των ηρώων της.
«Αλλά εάν εργάζεσαι μέσα για 30 χρόνια, νύχτα και μέρα, χειμώνα ή καλοκαίρι, και περιβάλλεσαι από αυτό το τοπίο, μπορείς  να το αισθανθείς. Αρχίζεις να το πιστεύεις."

ΘΥΜΗΘΗΚΑΝ ΝΑ ΔΙΕΚΔΙΚΗΣΟΥΝ ΤΗΝ ΠΕΡΙΟΥΣΙΑ ΤΟΥ ΑΜΠΝΤΟΥΛ ΧΑΜΙΤ ΣΕ… ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΑΛΛΟΥ

Τα οθωμανικά κτηματολόγια πιο γνωστά από την οθωμανική λέξη, Tapu, 26 χωρών άλλοτε υπό την επικράτεια της οθωμανικής αυτοκρατορίας, ερευνώνται από την Γενική Διεύθυνση Αρχείων Κτηματολογίου της Τουρκίας, με πρώτο συμπέρασμα ότι πολλά κτήματα που βρίσκονται στις χώρες των Βαλκανίων, όπως Ελλάδα, της Μέσης Ανατολής και της βορείου Αφρικής, είναι… διεκδικήσημα από τους απογόνους του τελευταίου σουλτάνου Αμντούλ Χαμίτ, του γνωστού σαν τον σουλτάνο της γενοκτονίας των Αρμενίων.

Έρικ ο Ερυθρός: Η ανακάλυψη και η αποίκηση της Γροιλανδίας από τους Βίκινγκς

Τον 10ο αιώνα, οι Βίκινγκς, είχαν αρχίσει ήδη να αποικούν την Ισλανδία διατηρώντας την επαφή τους με την μητρική τους πατρίδα, από την οποία έφταναν ολοένα και περισσότεροι άποικοι με την προοπτική να κατακτήσουν το δικό τους κομμάτι στην παρθένα αυτή γη. Σε ένα από αυτά τα ταξίδια, Ο Γκουνμπιόρν Ούλφσον, έχοντας παρεκτραπεί βορειότερα της πορείας του, αντίκρισε μια άγνωστη γη. Αυτή ήταν η Γροιλανδία. Χωρίς να την προσεγγίσει, γύρισε προς το νησί όπου και ανέφερε την ύπαρξη της. Λίγο καιρό αργότερα, ένας άποικος του νησιού, ο Σνόμπιορν Χόλμστεϊνσον, αποπειράθηκε να την αποικίσει, αλλά λόγο μίας διαμάχης που είχε με το πλήρωμα του κατά την διάρκεια του ταξιδιού, δολοφονήθηκε, και έτσι η αποστολή εγκαταλείφθηκε. Μέχρι που εμφανίστηκε ο Έρικ ο Ερυθρός. 

Ο Δανός «αρχαιολάτρης»που γέμισε ένα πλοίο με αρχαιότητες από την Τζιά

Ο Δανός αρχαιολόγος, θεολόγος και φιλόλογος Peter Oluf Brønsted (1780-1842), φτάνει στην Ελλάδα τον Ιούλιο του 1810, πραγματοποιώντας την πρώτη, ουσιαστικά, επίσκεψη Δανού περιηγητή στην χώρα. Η πενταμελής ομάδα που ταξιδεύει μαζί του, εκτός από τον ίδιο, αποτελείται από τον Δανό φιλόλογο και μουσικό Georg H.C. Koës, τους Γερμανούς, αρχιτέκτονα Carl Haller von Hallerstein από τη Νυρεμβέργη και ζωγράφο Jakob Linckh από τη Βυρτεμβέργη, και, τέλος, τον Εσθονό βαρώνο Otto Magnus von Stackelderg.

Ο πρωταρχικός σκοπός της επίσκεψής τους, όπως, τουλάχιστον διατείνονται οι ίδιοι, είναι να περιγράψουν την αρχαία και τη νέα Ελλάδα, μέσω της τοπογραφίας, της ιστορίας, των τεχνών και των εθίμων της.

O Αλή Πασάς και η αρπαγή των γλυπτών του Επικούριου Απόλλωνα

Τον Αύγουστο του 1811 η διεθνής ομάδα των Ευρωπαίων αρχαιοκαπήλων με επικεφαλής τον Βρετανό, Τσαρλς Κόκερελ, έφτασε στη Φιγαλεία της Πελοποννήσου με σκοπό να λεηλατήσει τον περίφημο Ναό του Επικούριου Απόλλωνα. Είχε περάσει μόλις ένας χρόνος από την αρπαγή των γλυπτών από το Ναό της Αφαίας στην Αίγινα, όταν η ίδια ομάδα ξεκίνησε την νέα επιχείρησή της, αυτή τη φορά στην Πελοπόννησο.

Οι αρχαιοκάπηλοι εφήρμοσαν τη δοκιμασμένη τακτική που είχαν χρησιμοποιήσει και στην Αίγινα. Εμφανίστηκαν με αγνές προθέσεις για να καταγράψουν και να μελετήσουν τον ναό. Ωστόσο, δεν είχαν πάρει καμία επίσημη άδεια από τους Τούρκους και η παρουσία τους στον ναό προκάλεσε την αντίδραση των προεστών, αλλά και των κατοίκων της περιοχής.


Πως βγήκε η έκφραση «Δρυός πεσούσης πας ανήρ ξυλεύεται»

Περί κάρβουνου και ξύλου στην κλασική Αθήνα. Οχι, η αιθαλομίχλη δεν είναι φαινόμενο αποκλειστικά των καιρών μας. Ίσως στην αρχαιότητα να μην  ήταν τόσο ανυπόφορη. Μπορεί, πράγματι, οι Αθηναίοι της Κλασικής Περιόδου να μην έκαιγαν μέχρι και πλαστικές καρέκλες για να ζεσταθούν.

Ένα, όμως, είναι βέβαιο: η ανάγκη για καύσιμη ύλη δεν είναι τελευταία μόδα. Τα μικρά ή μεγάλα σύννεφα καπνού δεν είναι μόνο δικό μας προνόμιο.


Κάθε άλλο.

«Οι δ' ίσαν υλοτόμους πελέκεας εν χερσίν έχοντες / σειράς τ' ευπλέκτους» αναφέρει ήδη ο Όμηρος στην Ιλιάδα (23. 114-115), με άλλα λόγια «πήγαν, κρατώντας στα χέρια τσεκούρια που έκοβαν ξύλα και καλοπλεγμένα σχοινιά». Με διαφορά λίγων αιώνων, ο Αριστοφάνης (fr. 610 K-A) αναφέρει: «αλλ' ιμάντα μοι δος και ζμινύην. Εγώ γαρ ειμ' επί ξύλα», δηλαδή «αλλά δώσε μου ένα λουρί κι ένα εργαλείο κοπής. Γιατί πάω για ξύλα».

Ισοκράτης : «Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται»

«Η Δημοκρατία μας αυτοκαταστρέφεται, διότι κατεχράσθη το δικαίωμα της ελευθερίας και της ισότητας, διότι έμαθε τους πολίτες να θεωρούν την αυθάδεια ως δικαίωμα, την παρανομία ως ελευθερία, την αναίδεια του λόγου ως ισότητα και την αναρχία ως ευδαιμονία».

Η παραπάνω ρήση αποδίδεται στον αρχαίο Έλληνα φιλόσοφο, Ισοκράτη. Η ρήση αυτή κυκλοφόρησε ευρέως στο διαδίκτυο, ενώ πρόσφατα έγινε και πρωτοσέλιδο σε μεγάλη εφημερίδα. Είναι όμως έτσι; Ή είναι αυτή η ακριβής ρήση του Ισοκράτη; Μάλλον όχι, ή για να ακριβολογούμε, η αλήθεια βρίσκεται κάπου στη μέση.

Καθώς φαίνεται, μέσα στην περιρρέουσα ατμόσφαιρα, κάποιοι (ενδεχομένως με αγνά κίνητρα) παραποίησαν εν μέρει τα λεγόμενα του Ισοκράτη, θέλοντας να τα προσαρμόσουν στο γενικότερο κλίμα των ημερών κι αφού έγινε μια σχετική διασκευή-συρραφή προέκυψε το τελικό ρητό που έγινε πλέον διάσημο.


Θεσσαλονίκη: Προς έκδοση στις ΗΠΑ ο Ρώσος που ξέπλενε κέρδη εγκληματικών οργανώσεων μέσω Bitcoin

Την Τετάρτη 4 Οκτωβρίου, στις 9:30 το πρωί, θα γίνει γνωστή η ετυμηγορία του Συμβουλίου Εφετών Θεσσαλονίκης για την έκδοση ή μη, στις ΗΠΑ, του 38χρονου Ρώσου που κατηγορείται ότι «ξέπλενε», μέσω πλατφόρμας ανταλλαγής ψηφιακών νομισμάτων (bitcoin), κέρδη εγκληματικών οργανώσεων, το ύψος των οποίων υπολογίζεται από το Υπουργείο Δικαιοσύνης των ΗΠΑ σε 4 δισ. ευρώ.
Η υπόθεση συζητήθηκε σήμερα, με τον εισαγγελέα της έδρας να προτείνει την έκδοση του στις Ηνωμένες Πολιτείες.
Ο ίδιος, προηγουμένως, απαντώντας σε ερωτήσεις του δικαστηρίου, δήλωσε ότι επαγγέλλεται τεχνικός Διαδικτύου, γνωρίζει τις κατηγορίες που του καταλογίζουν οι αμερικανικές Αρχές, ενώ εξέφρασε την επιθυμία του να μην εκδοθεί στις ΗΠΑ.

«Βόμβα»: Μετά από 15 χρόνια αποκαλύπτεται ότι η Κύπρος διαθέτει α/α συστοιχίες πυραύλων BUK M1-2!

Αποκάλυψη, τώρα για το κινητό πυραυλικό σύστημα μεσαίου βεληνεκούς BUK M1-2 στην Κύπρο: Αυτό που για χρόνια αποτελούσε έναν θρύλο σε Ελλάδα και Κύπρο η ύπαρξη, δηλαδή στο εθνικό οπλοστάσιο του περίφημου ρωσικού κινητού αντιαεροπορικού/αντιβαλλιστικού συστήματος BUK M1-2, του πλέον προηγμένου α/α όπλου που διέθεταν οι δύο χώρες για την άμυνα του μαρτυρικού νησιού, τελικά αποκαλύπτεται δημοσίως την ερχόμενη Κυριακή 1η Οκτωβρίου στην στρατιωτική παρέλαση για την ανεξαρτησία του νησιού από την βρετανική κατοχή.
Το πλέον καλά κρυμμένο στρατιωτικό μυστικό, (παρά τα όσα θρυλούνταν κατά καιρούς δεν είχε υπάρξει ποτέ ούτε μία φωτογραφία του, ούτε είχε παρουσιαστεί σε ασκήσεις) στην Κύπρο, παύει να είναι πλέον "θρύλος" και γίνεται πραγματικότητα.

Έφυγε από την Ζωή ο Ηλίας Τσιάπας


Τεράστια απώλεια για την Ελληνική έρευνα αλλά και για τον άνθρωπο !
Μόλις ενημερωθήκαμε δυστυχώς ότι έφυγε από την Ζωή ο Ηλίας Τσιάπας !
Στην σελίδα του στο Fcebook έγινε η ανακοίνωση του θανάτου του μεγάλου ερευνητή των σεισμών !
..»Ο Ηλίας Τσιάπας αποχώρησε σήμερα το απόγευμα από τον πλανήτη Γη και μετέβη εις τον πνευματικό χώρο που πάντα αγαπούσε. Ευχαριστούμε αδερφέ Ηλία για το έργο που προσέφερες! Καλή αντάμωση…»
Τα θερμά μας συλλυπητήρια στην οικογένεια και τους φίλους του !