Σάββατο 20 Αυγούστου 2016

ΙΣΤΟΡΙΑ :Το παράδοξο των Καραμανλήδων

Στις μέρες μας δεν υπάρχουν Έλληνες Καραμανλήδες, ούτε η γραφή τους. Κιμωλία σε μαυροπίνακα, που την έσβησε το σφουγγάρι του χρόνου, θα ήταν η υπόθεση τους, αν δεν υπήρχαν τα επώνυμα: Καραμάνος, Καραμανλάκης, Καραμανόγλου,  Καραμανλής κ.ά. Η υπόθεση των Καραμανλήδων από την Καπποδοκία στέκει ως αγκάθι στη μνήμη μας και  μας βάζει μικρές και δύσκολες ερωτήσεις που ζητούν απάντηση, όπως:
“Μπορείς να είσαι Έλληνας, δίχως να μιλάς Ελληνικά;”
“ Ποιος είναι ο ρόλος της Εκκλησίας στη διατήρηση του Έθνους;” και άλλα πολλά.
Πριν βιαστείτε να απαντήσετε, ας γνωρίσουμε καλύτερα την υπόθεση των Καραμανλήδων από την Καραμανία.

Τα «άγνωστα» αεροσκάφη που προσγειώνονται στη μυστηριώδη Area 51 της Νεβάδα

Στο αεροδρόμιο McCarran του Λας Βέγκας βρίσκεται ένας στόλος αεροσκαφών για τα οποία ωστόσο κανείς δεν μπορεί να αγοράσει εισιτήρια. Τα αεροσκάφη δεν έχουν κανένα λογότυπο εταιρείας, είναι λευκά με μια κόκκινη γραμμή, και όποιος επιβιβάζεται σε αυτά δεσμεύεται με όρους μυστικότητας αφού δεν μπορεί να αποκαλύψει ούτε πού κατευθύνεται ούτε ποια ακριβώς είναι η δουλειά του.

ΟΠΛΑ ΒΡΕΘΗΚΑΝ ΣΕ ΚΟΝΤΕΙΝΕΡ ΣΤΗΝ ΑΜΜΟΧΩΣΤΟ. Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΕΞΟΠΛΙΖΕΙ ΤΟ ISIS?


 
Φορτίο 645 όπλων, 318 επαναληπτικά/αυτόματα και 327 τουφέκια συνήθους τύπου, ανακάλυψε η “αστυνομία” σε κοντέινερ που επρόκειτο να φορτωθεί στο εμπορικό πλοίο “Ριζοκάρπασο” στο κλειστό λιμάνι της Αμμοχώστου. Διακόσια από τα όπλα είναι ρωσικής κατασκευής μάρκας Baikal και τα υπόλοιπα ιταλικής κατασκευής μάρκας Benelli, Browing, Beretta και Winchester.
Σύμφωνα με τον τ/κ Τύπο, τα όπλα είχαν μεταφερθεί με το πλοίο “Μόρφου” στις 21 Ιουλίου 2016 στο ίδιο λιμάνι και παρέμειναν μέχρι προχθές σε χώρο εντός του λιμανιού που ανήκει στην εταιρεία Port İsbi ltd.

Τα όπλα φαίνεται να ανήκουν σε άτομο με το όνομα Αλί Κουτσιούκ με αντιπρόσωπο την εταιρεία “Harun Erhun” Karfo Ltd. Διαπιστώθηκε δε ότι τα όπλα εισήχθησαν παράνομα από το λιμάνι της Μερσίνας στα κατεχόμενα και γίνονταν προσπάθειες αποστολής τους πίσω στο λιμάνι της Μερσίνας με το εμπορικό πλοίο “Ριζοκάρπασο”, όπου εντοπίστηκαν μέσα σε εμπορευματοκιβώτιο που κατά το ήμισυ ήταν γεμάτο έπιπλα.

ΔΙΟΤΙΜΑ - ΙΕΡΕΙΑ & ΜΑΝΤΙΣΣΑ


Η επιβλητική μαρμάρινη στήλη, ύψους 1,48 μ. και πλάτους 0,80 μ., από πεντελικό μάρμαρο, της οποίας δεν σώζεται η αριστερή πλευρά και το ανώτερο τμήμα, φέρει ανάγλυφη παράσταση όρθιας γυναικείας μορφής που φορά αργείτικο πέπλο. Στο κάτω μέρος της στήλης, αριστερά, σώζεται τμήμα από τον κορμό ενός φοινικόδενδρου, ιερού δένδρου του Απόλλωνα, με κομμένα προεξέχοντα κλαδιά.
Το αντικείμενο που κρατά η γυναίκα της στήλης είναι ένα συκώτι, που εικονίζεται από τη μπροστινή πλευρά με διακριτό τον δεξιό και τον αριστερό ανατομικό λοβό και τον δρεπανόσχημο σύνδεσμο ανάμεσα. Για την ακρίβεια πρόκειται για το «μαντικoν ήπαρ», το συκώτι δηλαδή του θυσιασμένου ζώου από την εξέταση του οποίου οι ιερείς προέβλεπαν το μέλλον (σπλαγχνοσκοπία). Το συκώτι λειτουργεί ως το προσδιοριστικό στοιχείο για την ιδιότητα της απεικονιζόμενης γυναίκας. Πρόκειται για μια ιέρεια-μάντισσα.

ΑΚΡΟΠΟΛΙΣ ΡΟΔΟΥ


Η αρχαία Ακρόπολη Ρόδου διαμορφώθηκε την κλασική εποχή και καλύπτει έκταση 900 στρεμμάτων. Η μνημειακή αυτή ζώνη, περιλαμβάνει, στο βόρειο τμήμα, τα ερείπια του ναού του Διός Πολιέως και της Αθηνάς Πολιάδος, κατάλοιπα μνημειώδους στοάς και τέσσερις υπόγειες σπηλαιώδεις κατασκευές (Νυμφαία).

ΟΙ ΚΟΡΕΣ ΤΗΣ ΑΜΦΙΠΟΛΗΣ


Οι μαρμάρινες Κόρες που στηρίζουν στο κεφάλι τους το βάρος της οροφής, είναι ένα μοτίβο που χρησιμοποιήθηκε εκτεταμένα στην αρχαιοελληνική μνημειακή αρχιτεκτονική, ιδιαίτερα μετά από το ύψιστο καλλιτεχνικό επίτευγμα του Ερεχθείου, στην Ακρόπολη της Αθήνας.
Η εμφάνιση των Καρυάτιδων σε έναν τάφο, όπως αυτός της Αμφίπολης, μαρτυρά ξεκάθαρα την επιρροή που είχαν τα αισθητικά πρότυπα της κλασικής περιόδου στους Μακεδόνες.Οι μορφές, επί των οποίων σώζονται ίχνη κόκκινου και μπλε χρώματος, παραπέμπουν στον τύπο της Κόρης.

Μια πόλη κάτω από την πόλη – Τα υπόγεια μυστικά της Αθήνας (φωτο)

Όσα βλέπουμε από πάνω, δεν αντιστοιχούν σε όσα βρίσκονται στα «υπόγεια» της πόλης που ζούμε. Η Αθήνα κρύβει πολλά μυστικά. Κάτω από τους δρόμους και τις πολυκατοικίες, υπάρχει μία άλλη πολιτεία με κρύπτες, αρχαίες στοές, υδραγωγεία, σπήλαια και ότι άλλο μπορεί να φανταστεί ο νους μας. Όλα αυτά πλέκουν την ιστορία με τους μύθους, την σύγχρονη τεχνολογία (μετρό) με το ανεξερεύνητο, την Τοπική Αυτοδιοίκηση της… επιφάνειας με τους πρωτόγονους νόμους του άγνωστου. Και όλα αυτά βρίσκονται μόλις λίγα μέτρα κάτω από τα πόδια μας.