Πέμπτη 26 Οκτωβρίου 2017

Ο Μέγας Αλέξανδρος και ο «λευκός ελλέβορος»

Τα βασίλεια, οι αυτοκρατορίες και γενικότερα όλες οι μεγάλες δυναστείες ανά τον κόσμο και ανά τα ιστορικά χρόνια, ανέκαθεν υπήρξαν πεδία γόνιμα για ίντριγκες, δολοπλοκίες και δολοφονίες, μιας και η δύναμη και τα πλούτη που μπορούσε να αποκομίσει κάποιος σαν αποτέλεσμα αυτών των πράξεων, ήταν τεράστια. Ήταν πολύ συχνό φαινόμενο μάλιστα, να χρησιμοποιείται το κρασί ή γενικά τα αλκοολούχα ποτά, για να ανατραπούν ηγεμονίες, ηγετικά αξιώματα να αλλάξουν χέρια, αλλά και να ασκηθούν διαφόρων ειδών μοχλοί πίεσης. Ο Μέγας Αλέξανδρος φημολογείται πως υπήρξε ένα τρανταχτό παράδειγμα.

Eβίβα....η μακρινή καταγωγή της λέξης

Κάποιοι έχουν την εντύπωση ότι η λέξη «εβίβα» είναι λατινική ή ιταλική κι όταν πίνουν και φωνάζουν εβίβα, πιστεύουν ότι μιλούν ιταλικά. Πιστεύουν ότι προέρχεται από τη λέξη viva που σημαίνει ζωή. Στα ιταλικά και ισπανικά viva σημαίνει “να ζήσεις” ή ζήτω, όπως λέμε “viva Mexico”. Η λατινική λέξη που είναι η ρίζα αυτών είναι η λέξη “vivat, vivere”.

Κι όμως δεν είναι έτσι τα πράγματα. Η αλήθεια είναι διαφορετική. Η λέξη “εβίβα”, που συχνά ανταλλάσσεται μεταξύ των συμποτών, όσο και αν μοιάζει, δεν είναι λατινική.

Ποιοι ήταν οι «πεζέταιροι»

Οι «πεζέταιροι» (=πεζοί σύντροφοι) του μακεδονικού στρατού προέρχονταν τόσο από την ίδια τη Μακεδονία όσο και από τις προσαρτημένες επαρχίες της. Κάθε επαρχία όφειλε να δίνει μία τάξη, πεζεταίρων, αποτελούμενη από περίπου 1500 άνδρες (αν και ο αριθμός προφανώς δεν παρέμενε σταθερός).

Θεωρείται ότι τα σώματα των πεζεταίρων προσάρμοζαν τον οπλισμό και την εξάρτυσή τους ανάλογα με την εκάστοτε πολεμική τακτική. Έτσι, άλλοτε κρατούσαν ακόντια, άλλοτε κοντά δόρατα και άλλοτε τη γνωστή σάρισσα.

Μανόλης Ανδρόνικος, «Το Χρονικό της Βεργίνας»

«Πήρα το τσαπάκι της ανασκαφής, που έχω μαζί μου από το 1952, έσκυψα στο λάκκο και άρχισα να σκάβω με πείσμα και αγωνία το χώμα κάτω από το κλειδί της καμάρας. Ολόγυρα ήταν μαζεμένοι οι συνεργάτες μου. (…) Συνέχισα το σκάψιμο και σε λίγο ήμουν βέβαιος. Η πέτρα του δυτικού τοίχου ήταν στη θέση της, απείραχτη, στέρια. (…) -Είναι ασύλητος! Είναι κλειστός! Ήμουν ευτυχισμένος βαθιά. Είχα λοιπόν βρει τον πρώτο ασύλητο μακεδονικό τάφο.

Εκείνη τη στιγμή δεν ενδιαφερόμουν για τίποτε άλλο. Εκείνη τη νύχτα -όπως και όλες τις επόμενες- στάθηκε αδύνατο να κοιμηθώ περισσότερο από δυο τρεις ώρες. Γύρω στις 12, τα μεσάνυχτα, πήρα το αυτοκίνητο και πήγα να βεβαιωθώ αν οι φύλακες ήταν στη θέση τους. Το ίδιο έγινε και στις 2 και στις 5 το πρωί. Οπωσδήποτε, συλλογιζόμουν, μέσα στη σαρκοφάγο πρέπει να κρύβεται μια ωραία έκπληξη. Η μόνη δυσκολία που συναντήσαμε ήταν πως την ώρα που ανασηκώναμε το κάλυμμα, είδαμε καθαρά πια το περιεχόμενο και έπρεπε να μπορέσουμε να κρατήσουμε την ψυχραιμία μας και να συνεχίσουμε τη δουλειά μας, μόλο που τα μάτια μας είχαν θαμπωθεί απ’ αυτό που βλέπαμε και η καρδιά μας πήγαινε να σπάσει από συγκίνηση.

ΒΑΣΙΛΙΚΟΣ ΠΟΛΤΟΣ- Όλες οι θετικές του επιδράσεις που ίσως να μην γνωρίζετε

Ένα γαλακτώδες λευκό έκκρισμα που παράγεται από τους αδένες των εργατριών μελισσών, για την βέλτιστη διατροφή και ανάπτυξη της βασίλισσας μέλισσας.
Ο βασιλικός πολτός είναι η κύρια τροφή της βασίλισσας μέλισσας. Η σύνθεσή του ποικίλλει ανάλογα με τη γεωγραφία και το κλίμα όπου ζουν οι μέλισσες, αλλά συνήθως περιέχει περίπου:
60-70% νερό
12-15% πρωτεΐνες
10-16% ζάχαρη
3-6% λίπη
2-3% βιταμίνες, άλατα και αμινοξέα
Σε τι χρησιμεύει στις μέλισσες ο βασιλικός πολτός;

ΝATO προς Τουρκία: «Αν πάρετε τους S-400 θα βγείτε από την συμμαχική Α/Α άμυνα» - Yπόνοιες και για F-35


Τα ψέματα τελειώνουν για την ερντογανική Τουρκία και το ΝΑΤΟ προχώρησε σε μια πολύ σκληρή δήλωση από τα πλέον επίσημα χείλη κορυφαίου αξιωματούχου, ο οποίος δήλωσε ότι εάν η Τουρκία τελικώς προχωρήσει στην αγορά των S-400 θα υπάρξουν οι «αναγκαίες συνέπειες (necessary consequences) εάν ένα μέλος της συμμαχίας αποκτήσει το ρωσικό Α/Α σύστημα καθώς αυτό θα την θέση εκτός ΝΑΤΟϊκής αντιαεροπορικής άμυνας και θέτει υπό αμφισβήτηση την προμήθεια των F-35 την ερχόμενη Άνοιξη!
Ο στρατηγός Petr Pavel, επικεφαλής της Στρατιωτικής Επιτροπής του NATO είπε ότι, ενώ κάθε έθνος είναι ελεύθερο να πάρει τις δικές του αμυντικές αποφάσεις, η αγορά από την Τουρκία του συστήματος S-400 θα απέκλειε την Άγκυρα από το να αποτελεί μέρος του ολοκληρωμένου αντιαεροπορικού συστήματος του ΝΑΤΟ ενώ μπορεί να οδηγήσει και σε άλλους «τεχνικούς περιορισμούς»

Einsatzgruppen: Τα τάγματα θανάτου του Αδόλφου Χίτλερ

Η ιστορία των παραστρατιωτικών Einsatzgruppen των ναζί, είναι βαμμένη με το αίμα αθώων ανθρώπων. Κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, οι τέσσερις Κινητές Μονάδες Θανάτου του Χίτλερ σκότωσαν περίπου 1,5 εκατομμύριο Εβραίους, τσιγγάνους, κομμουνιστές, ανάπηρους και άτομα με διανοητικά προβλήματα.
Αυτά τα μικρά σε μέγεθος, δολοφονικά τμήματα των ναζί, σκότωναν εν ψυχρώ και χωρίς διακρίσεις άνδρες – γυναίκες – παιδιά και έκλεβαν τις περιουσίες των θυμάτων τους.
Τα τμήματα Einsatzgruppen ήταν τα πρώτα που εφάρμοσαν την ιδέα για θαλάμους αερίων, η οποία τελειοποιήθηκε αργότερα στα στρατόπεδα συγκεντρώσεως.

Πώς μπορεί να συντριβεί ο τουρκικός Στρατός στην Θράκη

Βάσει του Σχεδίου «BALYOZ» (Βαριοπούλα) του τουρκικού Γενικού Επιτελείου,  προβλεπόταν η κατάληψη σε σύντομο χρονικό διάστημα του τμήματος του βόρειου Εβρου από Ερυθροπόταμο και βορειότερα. Το τουρκικό σχέδιο  όπως ήταν  εύλογο προκάλεσε  προβληματισμό, ανησυχία και επανεξέταση  των υπαρχόντων  σχεδίων της Ελλάδας στον Εβρο από τους αρμόδιους. Γιατί  και με ποια κριτήρια επέλεξαν  οι Τούρκοι  την  συγκεκριμένη τοποθεσία διάσπασης της αμυντικής μας διάταξης στον Έβρο ποταμό,  ποιο φαίνεται ότι  θα ήταν το τελικό αποτέλεσμα της υλοποίησης του εν λόγω σχεδίου και τέλος καταδεικνύονται ή όχι  κάποια αδύνατα σημεία των Τούρκων τα οποία μπορούμε να τα εκμεταλλευτούμε;

Μυστηριώδης Ναγκάς.Oι άνθρωποι-φίδια που ζουν στον υπόγειο κόσμο.

Μυστηριώδης Ναγκάς.Oι άνθρωποι-φίδια που ζουν στον υπόγειο κόσμο.
Η Ινδουιστική μυθολογία είναι γεμάτη από συναρπαστικές ιστορίες για απίστευτους θεούς, θεές, εκπληκτικά πλάσματα, αξιόλογα μέρη, ασυνήθιστα αντικείμενα και ισχυρή τεχνολογία που μπορεί να χρησιμοποιηθεί για καλό ή κακό σκοπό.
Οι μυστηριώδεις Nagas είναι μερικά από τα πιο ενδιαφέροντα όντα που συναντάμε στους ινδουιστικούς μύθους και θρύλους. Γνωστός σαν ο κόσμος των Φιδιών, που είναι γνωστός σαν Patala και Bhogavati.

Πανάκριβη λευκή τρούφα 510 γραμμαρίων βρέθηκε στα ελληνικά βουνά

Τον σπάνιο γαστρονομικό θησαυρό ανακάλυψε ο «τρουφοσυλλέκτης» Χρήστος Πλεσιώτης με τον ειδικά εκπαιδευμένο σκύλο του Brio
«Η εύρεση της λευκής τρούφας των 510 γραμμαρίων μάς γεμίζει χαρά και περηφάνια για δύο λόγους» τόνισε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο διευθυντής του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Μετεώρων και Μουσείο Μανιταριών, Νίκος Πάλλας, μετά την πανάκριβη τρούφα που ανακάλυψε ειδικά εκπαιδευμένος σκύλος στα ελληνικά βουνά.