Σάββατο 20 Οκτωβρίου 2018

Σκόρδο εναντίον καρκίνου και σταφυλόκοκκου

Οι θεραπευτικές ιδιότητες του σκόρδου είναι γνωστές από την αρχαιότητα. Οι αρχαίοι Έλληνες αθλητές μασούσαν σκόρδο κατά τους Ολυμπιακούς αγώνες, διότι πίστευαν ότι αυτό τους προστάτευε και ότι θα βελτίωνε τις αποδόσεις τους. Σήμερα οι επιστημονικές έρευνες σταδιακά ανακαλύπτουν τις πολλαπλές ευεργετικές για τον άνθρωπο ιδιότητες του σκόρδου.

Σε δύο ενδιαφέρουσες έρευνες βρέθηκε, ότι το σκόρδο περιέχει ουσίες, που πιθανόν να είναι εξαιρετικά χρήσιμες στη θεραπεία κατά του καρκίνου και στην καταπολέμηση του ανθεκτικού σταφυλόκοκκου.

Τι είναι η αιγιαλίτιδα ζώνη – Ποιες αλλαγές φέρνει η επέκταση στα 12 ναυτικά μίλια (φώτο)

Νέες αναταράξεις έχει προκαλέσει η ανακοίνωση του πρώην υπουργού Εξωτερικών για επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης από τα 6 στα 12 ναυτικά μίλια.
Ο κ. Νίκος Κοτζιάς, κατά την τελετή παράδοσης – παραλαβής του υπουργείου Εξωτερικών μεταξύ του ιδίου και του πρωθυπουργού που αναλαμβάνει το χαρτοφυλάκιο, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης, τονίζοντας πως κλείνει ένα ζήτημα 120 ετών. «Υλοποιεί μια πολύ σημαντική πολιτική, την επέκταση της κυριαρχίας της χώρας πρώτη φορά μετά από 70 χρόνια, από τότε που πήραμε τη Δωδεκάννησο». Μάλιστα, ανακοίνωσε ότι τα σχετικά Προεδρικά Διατάγματα για την επέκταση της αιγιαλίτιδας ζώνης της χώρας από τους Οθωνούς μέχρι τα Αντικύθηρα είναι έτοιμα.

ΣΑΛΠΙΣΜΑ ΠΟΛΕΜΟΥ ΑΠΟ ΤΟΝ ΣΟΥΛΤΑΝΟ ΤΗΝ ΩΡΑ ΠΟΥ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΕΧΕΙ ΑΠΛΩΘΕΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – ΕΥΘΕΙΑ ΑΠΕΙΛΗ ΠΡΟΣ ΕΛΛΑΔΑ ΚΑΙ ΚΥΠΡΟ! «ΛΑΜΒΑΝΟΥΜΕ ΜΕΤΡΑ ΓΙΑ ΝΑ ΑΠΑΝΤΗΣΟΥΜΕ ΣΤΙΣ ΠΡΟΚΛΗΣΕΙΣ»

«Θα λάβουμε όλα τα κατάλληλα μέτρα αν χρειαστεί» στην Ανατολική Μεσόγειο, δήλωσε ο Τούρκος Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν κατά την επιστροφή του από το ταξίδι που πραγαμτοποίησε στην Μολδαβία. 
Ερωτηθείς από Τούρκους δημοσιογράφους να σχολιάσει την υποτιθέμενη παρενόχληση Μπαρμπαρός από ελληνική φρεγάτα, δήλωσε ότι ο ίδιος έλαβε γνώση για το περιστατικό από τον Τούρκο υπουργό Άμυνας Χουλούσι Ακάρ όταν βρισκόταν στο αεροσκάφος.

ΜΥΡΙΖΕΙ ΜΠΑΡΟΥΤΙ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ! ΕΝΤΟΛΗ ΝΑ ΒΓΕΙ ΟΛΟΣ Ο ΣΤΟΛΟΣ ΕΞΩ! ΦΡΕΓΑΤΑ ΣΠΕΥΔΕΙ ΩΣ ΕΝΙΣΧΥΣΕΙΣ ΑΠΕΝΑΝΤΙ ΣΤΟ BARBAROS

Αναβαθμίζει εσπευσμένα τη ναυτική δύναμη γύρω και κάτω από τον τουρκικό στολίσκο του Barbaros, η Ελλάδα, με το ΓΕΕΘΑ να αποφασίζει την αντικατάσταση της παλιάς και περιορισμένων δυνατοτήτων, φρεγάτας «Νικηφόρος Φωκάς» (F466) κλάσης «S» με τη νεότερη και σαφώς ισχυρότερης, τουλάχιστον σε ότι αφορά τα αμυντικά όπλα της και τα ηλεκτρονικά της, φρεγάτα «Σαλαμίς» (F451) κλάσης ΜΕΚΟ 200ΗΝ.
Η αντικατάσταση έγινε επιβεβεβλημένη καθώς η «Νικηφόρος Φωκάς», δεν μπορεί κανείς να ισχυριστεί στα σοβαρά ότι αποτελεί αποτρεπτικό όπλο απέναντι στις δύο τουρκικές φρεγάτες κλάσης «G» και τις δύο τουρκικές πυραυλακάτους, αλλά και απέναντι στην έντονη παρουσία τουρκικών Αεροσκαφών Ναυτικής Συνεργασίας.

Τι ήταν ο Ταράξιππος που τόσο έτρεμαν οι αρχαίοι Έλληνες

Οι πρόγονοί μας είχαν μια λέξη ειδικά αφιερωμένη σε έναν από τους χειρότερους εφιάλτες τους.
Ταράξιππο ονόμαζαν τον δαίμονα που τρόμαζε τα άλογα στις ιπποδρομίες, μια βασανισμένη ψυχή που στοίχειωνε τα ιπποδρόμια του ελλαδικού χώρου και καταλάγιαζε μόνο με θυσίες.
Ο Ταράξιππος ήταν ουσιαστικά Ταράξιπποι, πλήθος δαιμονίων δηλαδή που ενέδρευαν στους ιπποδρόμους και έκαναν τα άλογα να αφηνιάζουν, προκαλώντας συντριβές αρμάτων και τραυματισμούς ή θανάτους αρματηλατών.

Ίκαρος, το πιο μακρινό αστέρι που έχει εντοπιστεί ποτέ

Όταν ένα αντικείμενο βρίσκεται σε απόσταση δέκα δισεκατομμυρίων ετών φωτός μακριά, υπάρχει μια μικρή πιθανότητα να το εντοπίσουμε. Για να συλλάβει το διαστημικό τηλεσκόπιο Hubble αυτά τα αχνά φώτα, πρέπει αυτό να έχει μια αρκετά ισχυρή λάμψη, όπως οι σουπερνόβες, εκρήξεις των ακτίνων γάμμα ή οι φωτεινοί γαλαξίες.

Αλλά χρησιμοποιώντας μια ειδική τεχνική, το Hubble μπόρεσε να παρατηρήσει ένα κανονικό παλιό αστέρι που απέχει 9 δισεκατομμύρια έτη φωτός μακριά, το πιο απομακρυσμένο αστέρι που εντοπίστηκε ποτέ.
Το νέο αστέρι επίσημα ονομάζεται MACS J1149 + 2223 Lensed Star 1, αλλά οι ερευνητές του έχουν δώσει το ψευδώνυμο Ίκαρος. Εντόπισαν το αστέρι αυτό κοιτάζοντας μια μακρινή σουπερνόβα που ονομάζεται SN Refsdal, η οποία ανακαλύφθηκε το 2014.

Διονύσιος ο Φωκαεύς – Ο Έλληνας στρατηγός της Ιωνικής Επανάστασης που έγινε πειρατής

Ο Διονύσιος ο Φωκαεύς (έδρασε γύρω στο 500 π.Χ.) υπήρξε Έλληνας στρατηγός της Ιωνικής Επανάστασης. Καταγόταν από τη Φώκαια της Ιωνίας και μοναδική πρωτογενής πηγή πληροφοριών για το βίο του είναι το έκτο βιβλίο του Ηροδότου, πιο συγκεκριμένα τα κεφάλαια που εξιστορούν τη Ναυμαχία της Λάδης.

Tο πέμπτο έτος της επανάστασης (494 π.Χ.) οι ελληνικές πόλεις της Ιωνίας και του ανατολικού Αιγαίου συγκέντρωσαν όλα τα αξιόμαχα πλοία τους στη νησίδα Λάδη, ώστε να προστατεύσουν τη Μίλητο από επικείμενη επίθεση των Περσών. Ο Διονύσιος ήταν επικεφαλής των τριών τριήρεων που συνεισέφερε η Φώκαια. Όταν οι Πέρσες μαζί με τους Φοίνικες και Κυπρίους συμμάχους τους πλησίασαν, επικράτησε διχογνωμία στις τάξεις των Ελλήνων και κάποιες πόλεις σκέφθηκαν να ανακαλέσουν τις δυνάμεις τους, φοβούμενες ότι η αριθμητική υπεροχή των Περσών (600 πλοία προς 353) καταδίκαζε οποιαδήποτε προσπάθεια σε αποτυχία.

Οι ομαδικοί εξισλαμισμοί στην Ήπειρο και στην Αλβανία μετά την Άλωση

Ο εξισλαμισμός στην Ήπειρο άρχισε επί σουλτάνου Μουράτ Β’, εξηπλώθη δε επικινδύνως μετά την ήττα του Σκεντέρμπεη, οπότε οι μεγάλοι κτηματίες ηναγκάσθησαν να εξισλαμισθούν για να διατηρήσουν τα τιμάριά τους, αξιωθέντες τού τίτλου «μπέηδες» κατά κληρονομιά. «Τούτους κάτω από ψυχολογικό εξαναγκασμό εμιμήθησαν και οι πτωχοί κολλήγοι».

Τη σκληρότερη τυραννία όμως υπέστη η Ήπειρος, κατά τον Ν. Πατσέλη, μετά τον θάνατο τού Σκεντέρμπεη, «διότι εφ’ όσον χρόνον εμάχετο ούτος προς το Οθωμανικόν Κράτος, η Ήπειρος συνεμμάχει μαζύ του. Διά τούτο μετά τον θάνατόν του, οι Οθωμανοί την μετεχειρίσθησαν απανθρώπως, αναγκάσαντες τον πληθυσμών εις εξισλαμισμόν.Ο ισλαμισμός των Χριστιανών, ιδίως εις την καλουμένην σήμερον Β. Ήπειρον, έκαμε τας μεγαλυτέρας προόδους, όταν ο Γ. Καστριώτης, ηρνήθη την πίστι του εις τον Σουλτάνο και την μουσουλμανικήν θρησκείαν».

Σαμπούκος, ένα ισχυρό παραδοσιακό βότανο

Ο καρπός του φυτού σαμπούκος, είναι μια θρεπτική επιλογή με σημαντικά οφέλη στην υγεία. Δεν είναι τυχαίο άλλωστε, πως χιλιάδες χρόνια πριν, ο Ιπποκράτης, θέλοντας να αξιοποιήσει τις θεραπευτικές ιδιότητες του φυτού εφάρμοσε τον σαμπούκο στην παραδοσιακή ιατρική, παρασκευάζοντας γιατροσόφια που συνέβαλαν στην αντιμετώπιση του κρυολογήματος, της δυσκοιλιότητας, των αλλεργιών και πολλών ακόμη παθήσεων.

Στις ημέρες μας, όταν αναφερόμαστε στο φυτό σαμπούκος, πρέπει να γνωρίζουμε πως συγκαταλέγεται στην παγκόσμια λίστα με τα κορυφαία αντιικά βότανα. Στην Ελλάδα η κοινή ονομασία του φυτού είναι Κουφοξυλιά, Αφροξυλιά αλλά και Ζαμπούκος

Η φρεγάτα «Νικηφόρος Φωκάς»… ξαναβούλιαξε τις προκλήσεις του Barbaros

Την δεύτερη απάντηση μέσα σε 24 ώρες πήρε από τη Φ/Γ “Νικηφόρος Φωκάς” που επιτηρεί την ελληνική υφαλοκρηπίδα επί της παράνομα δεσμευθείσας περιοχής των 44.000 τετραγωνικών χιλιομέτρων δυτικά της Πάφου.
Κατά τις πληροφορίες τα ξημερώματα της Παρασκευής, σχεδόν την ίδια ώρα όπως και την περασμένη Πέμπτη, το τουρκικο ερευνητικό επιχείρησε να προκαλέσει εισερχόμενο στην περιοχή ελέγχου και ελληνικής κυριαρχίας. Η αντίδραση του πλοίου του ελληνικού στόλου ήταν εξίσου ακαριαία και δυναμική όπως και εικοσιτέσσερις ώρες νωρίτερα.
Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές ενημέρωσης μεταδόθηκε εκ νέου μέσω ασυρμάτου η προειδοποίηση αποχώρησης από την ελληνική υφαλοκρηπίδα. Η απάντηση του τουρκικού ωκεανογραφικού, αυτήν την φορά δεν ήταν μέσω ηχογραφημένου μηνύματος, αλλά το περιεχόμενο της ήταν ξανά προκλητικό. Εκτός από την επωδό ότι βρίσκονταν εντός της τουρκικής υφαλοκρηπίδας, το πλήρωμα του Barbaros έκανε και μάθημα στη Φρεγάτα Νικηφόρος Φωκάς, ζητώντας να “ξαναδιαβάσουν τους χάρτες”.

Αντιστράτηγος Τζούμης: Ελληνοτουρκική αντιπαράθεση και προτεινόμενος τρόπος ελληνικής αντίδρασης

Η εντεινόμενη τουρκική προκλητικότητα των τελευταίων ημερών στη Ν.Α. Μεσόγειο και η αναβάθμιση της αναθεωρητικής στρατηγικής της Άγκυρας τον τελευταίο ενάμιση χρόνο δημιουργεί προβληματισμό και τα ερωτήματα που προκύπτουν είναι τα εξής : Έχει σκοπό η Τουρκία να οδηγήσει την χώρα μας σε ένα θερμό επεισόδιο ή ακόμα και μια μείζονα κρίση; Πώς θα πρέπει η Ελλάδα να αντιμετωπίσει το ενδεχόμενο αυτό;
Όπως καταδεικνύεται από την ακολουθούμενη τουρκική τακτική στις ελληνοτουρκικές κρίσεις από το 1974 και μετά, διαπιστώνουμε τα εξής :
1ον : Η Άγκυρα έχει υιοθετήσει απέναντι στη χώρα μας τη στρατηγική του εξαναγκασμού, με στόχο την υλοποίηση των αντικειμενικών της σκοπών, χωρίς να προβληθεί αντίσταση. Μέσα σ΄ αυτή τη στρατηγική έχει εντάξει λεκτικές προκλήσεις, επιχειρησιακές δράσεις και δημιουργία κρίσεων χαμηλής ή υψηλής έντασης.

Προσοχή: Τι είναι ο αεροχείμαρρος που θα «χτυπήσει» την Ελλάδα την ερχόμενη εβδομάδα

Τα προγνωστικά στοιχεία δείχνουν τον πολικής προέλευσης αεροχείμαρρο να φέρνει εξαιρετικά χαμηλές για την εποχή θερμοκρασίες μέχρι και στα πεδινά τμήματα της Ελλάδας, ενώ όλα δείχνουν ότι αυτή η κακοκαιρία θα προκαλέσει και τις πρώτες σοβαρές χιονοπτώσεις στα ορεινά τμήματα της χώρας.
Επιδείνωση αναμένεται να παρουσιάσει ο καιρός την ερχόμενη εβδομάδα, καθώς η περίοδος της… ζέστης που ταλαιπωρεί ολόκληρη την Ευρώπη, αναμένεται να δώσει τη θέση της στην πρώτη σοβαρή ψυχρή εισβολή, που όλα δείχνουν πως θα φτάσει και στην Ελλάδα.

Η Βουλή της πΓΔΜ ενέκρινε την έναρξη της συνταγματικής αναθεωρησης

Το κοινοβούλιο της πΓΔΜ ενέκρινε αργά χθες το βράδυ την πρόταση της κυβέρνησης του Ζόραν Ζάεφ για την έναρξη των διαδικασιών για την αναθεώρηση του Συντάγματος της χώρας, ώστε να προχωρήσει στην αλλαγή της ονομασίας της σε Δημοκρατία της Βόρειας Μακεδονίας, στη βάση της συμφωνίας των Πρεσπών και έτσι ολοκληρώθηκε με επιτυχία η πρώτη φάση της διαδικασίας.

Ο οίκος Moody’s υποβάθμισε την Ιταλία από το Baa2 στο Baa3

Ο οίκος αξιολόγησης της πιστοληπτικής ικανότητας Moody’s ανακοίνωσε την Παρασκευή ότι υποβάθμισε το κρατικό αξιόχρεο της Ιταλίας, επικαλούμενος την ανησυχία του για τη σταθεροποίηση αντί της μείωσης του ιταλικού δημόσιου χρέους τα επόμενα χρόνια, προχωρώντας στην ενέργεια αυτή την ώρα που οι Βρυξέλλες ζητούν «διευκρινίσεις» όσον αφορά το σχέδιο προϋπολογισμού για το 2019 που υπέβαλε στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή η ιταλική κυβέρνηση.
Το αξιόχρεο περνά από τη βαθμίδα Baa2 στη βαθμίδα Baa3, κάτι που σημαίνει ότι η Ιταλία βρίσκεται στο τελευταίο επίπεδο πριν οι τοποθετήσεις στα αξιόγραφα του ιταλικού δημοσίου να πάψουν να θεωρούνται επένδυση και να περάσουν στο φάσμα των τοποθετήσεων που θεωρούνται κερδοσκοπικές, των «σκουπιδιών», στην ορολογία των οίκων αξιολόγησης.

Ευδοκία – Η Βυζαντινή αυτοκράτειρα που καθιέρωσε το Χριστιανισμό

Η Αιλία Ευδοκία (401 – 20 Οκτωβρίου 460), ή και Αγία Ευδοκία, ήταν σύζυγος του αυτοκράτορα Θεοδόσιου Β´ και μία εξέχουσα ιστορική προσωπικότητα με σημαντική συμβολή στην καθιέρωση του Χριστιανισμού κατά την έναρξη της Βυζαντινής Αυτοκρατορίας.

Φωτογραφία: Έγχρωμη πέτρα σε μάρμαρο που απεικονίζει την Αιλία ως Αγία Ευδοκία, 10ος -11ος αιώνας, πριν στη Μονή του Λιβός, σήμερα στο Αρχαιολογικό Μουσείο Κωνσταντινούπολης.
Αρχικώς ονομαζόταν Αθηναΐς. Καταγόταν από την Αθήνα και ήταν κόρη του Λεοντίου, καθηγητή της ρητορικής στην Φιλοσοφική Σχολή των Αθηνών. Η Αθηναΐς, όπως και ο πατέρας της, ήταν εθνική (ειδωλολάτρις) στο θρήσκευμα και έλαβε αξιόλογη μόρφωση, αφού είχε διδαχθεί τον Όμηρο, τους τραγικούς, το Λυσία και το Δημοσθένη, νεοπλατωνική φιλοσοφία, αστρονομία και γεωμετρία.
Μετά τον θάνατο του πατέρα της, φαίνεται ότι αδικήθηκε από τα αδέλφια της στην διανομή της