Σάββατο 3 Νοεμβρίου 2018

Λάικα – Ο πρώτος ζωντανός οργανισμός σε τροχιά, το πρώτο θύμα της εξερεύνησης του διαστήματος

Η Λάικα (στα ρώσικα Лайка, «Αυτή που γαβγίζει», 1954 – 3 Νοεμβρίου 1957) ήταν μία σκυλίτσα που χρησιμοποιήθηκε στο Σοβιετικό Διαστημικό Πρόγραμμα. Στις 3 Νοεμβρίου 1957, έγινε ο πρώτος ζωντανός οργανισμός που μπήκε σε τροχιά γύρω από τη Γη, επιβαίνοντας στον τεχνητό δορυφόρο Σπούτνικ 2.

Κωνστάντιος Β’ -Ο Αυτοκράτορας που υπέγραφε με την φράση «mea aeternitas» (η εμού αιωνιότης)

Ο Κωνστάντιος Β’ (Flavius Iulius Constantius, 7 Αυγούστου 317 – 3 Νοεμβρίου 361) ήταν Ρωμαίος αυτοκράτορας από το 337 έως το 361. Δεύτερος γιος του Κωνσταντίνου Α΄ και της Φαύστας, ανέβηκε στο θρόνο με τους αδελφούς του, Κωνσταντίνο Β΄ και Κώνστα, μετά το θάνατο του πατέρα τους. Στον θρόνο ανήλθε 21 ετών το 337, έχοντας ήδη το 324 τιτλοφορηθεί από τον πατέρα του ως Καίσαρας.

Ιωάννης Γ’ Δούκας Βατάτζης -Ένας από τους μεγαλύτερους αυτοκράτορες του Βυζαντίου

Ο Ιωάννης Γ΄ Δούκας Βατάτζης (Διδυμότειχο, 1193 – Νυμφαίο Ιωνίας, 3 Νοεμβρίου 1254) ήταν ο δεύτερος Αυτοκράτορας της Νικαίας (1222-1254), διάδοχος και γαμπρός του Θεοδώρου Α΄ Λάσκαρη. Συνετός κυβερνήτης και ικανός στρατιωτικός, υπήρξε συνεχιστής του έργου του προκατόχου του, επιτυγχάνοντας να υπερδιπλασιάσει τις κτήσεις που παρέλαβε και να ανορθώσει κοινωνικά και οικονομικά το κράτος, θέτοντας τις βάσεις για την ανακατάληψη της Κωνσταντινούπολης.

Ξεπουλιέται το αρχαίο ελληνικό χρυσό διάδημα με τα ρόδα! Από την συλλογή ενός… «σεβαστού κύριου»! Ποιός να είναι άραγε αυτός που ξεκίνησε το 1965 τις «συλλογές»;

Άλλο ένα αβάσταχτο ξεπούλημα της αρχαίας μας πολιτιστικής κληρονομιάς, της περιουσίας του ελληνικού λαού, ο οποίος πένεται…

Από την Time Line Auctions Ltd. ξεπουλιέται στην δημοπρασία της 23ης Νοεμβρίου 2018 ένα αρχαίο ελληνικό χρυσό διάδημα, έργο τέχνης του 4ου αιώνα π.Χ., με την κυματοειδή ταινία με ανάγλυφους θόλους, σαν μαστούς (σύμβολα

Οι κούφιες πετρελαϊκές απειλές της Σαουδικής Αραβίας – Το Ριάντ δεν θα υπονομεύσει την πολιτική του Τραμπ για το Ιράν

Θα ήταν ένας στρατηγικός λάθος υπολογισμός για τις Ηνωμένες Πολιτείες το να απαλλάξουν την σαουδαραβική ηγεσία από την ευθύνη για την δολοφονία του Khashoggi, ειδικά εάν το έπρατταν για να αποτρέψουν αντίποινα για την ιρανική πολιτική τους. Τέτοια αντίποινα είναι απίθανα και σε κάθε περίπτωση θα είναι διαχειρίσιμα.

Φωτογραφία: Ο υπουργός Εξωτερικών των ΗΠΑ, Μάικ Πομπέο, και ο Σαουδάραβας πρίγκιπας-διάδοχος, Mohammed bin Salman, στο Ριάντ, τον Οκτώβριο του 2018. LEAH MILLIS/REUTERS
Η θρασεία δολοφονία του δημοσιογράφου της Washington Post και κατοίκου των ΗΠΑ, Jamal Khashoggi, προκάλεσε την πιο σπάνια αντίδραση στην σύγχρονη αμερικανική πολιτική:

Δημήτρης Μητρόπουλος – Ο μεγάλος Έλληνας μαέστρος που πέθανε στη Σκάλα του Μιλάνου

Διεθνούς φήμης αρχιμουσικός, συνθέτης και πιανίστας. Ήταν γνωστός για τη φωτογραφική του μνήμη (μπορούσε να διευθύνει χωρίς παρτιτούρα) και τον ασκητικό τρόπο της ζωής του, απόρροια της βαθιάς χριστιανικής πίστης του.

Γεννήθηκε στην Αθήνα στις 18 Φεβρουαρίου 1896. Ο πατέρας του Ιωάννης διατηρούσε κατάστημα με δερμάτινα είδη στην Αγίου Μάρκου και η μητέρα του Αγγελική ήταν νοικοκυρά. Σπούδασε πιάνο και σύνθεση στο Ωδείο Αθηνών και αποφοίτησε με άριστα το 1919. Σπουδαστής ων πήρε το βάπτισμα του πυρός ως μαέστρος, διευθύνοντας τη Συμφωνική Ορχήστρα του Ωδείου στις 29 Απριλίου 1915. Το 1920 με υποτροφία του Ωδείου Αθηνών μετέβη στις Βρυξέλλες, όπου έλαβε ιδιωτικά μαθήματα σύνθεσης και οργάνου.

Βακτήρια στομάχου, ο σιωπηλός εχθρός του πεπτικού συστήματος

Τα βακτήρια είναι ζωντανοί μικροοργανισμοί που βρίσκονται παντού γύρω μας. Στον αέρα, στο έδαφος, στις επιφάνειες που αγγίζουμε (π.χ. πάγκος της κουζίνας) και φυσικά στο νερό και στα τρόφιμα. Μάλιστα, ορισμένα ζουν μέσα και πάνω στο σώμα μας.

Αν και η πλειοψηφία βακτηριδίων δεν προκαλεί προβλήματα στην υγεία μας, ωστόσο, υπάρχουν βακτήρια στομάχου γνωστά και ως ελικοβακτηρίδια του πυλωρού, τα οποία όταν εισέλθουν στον οργανισμό μπορεί να οδηγήσουν σε γαστρεντερικές διαταραχές.

Από την Εφηβεία στη Νεότητα στην Αρχαία Ελλάδα

Το πέρασμα από την εφηβεία στην ενηλικίωση αποτελούσε σε όλους τους παραδοσιακούς πολιτισμούς μια από τις πιο σοβαρές και επίσημες δραστηριότητες και απασχολούσε τους άρχοντες καθώς και όλο το κοινωνικό σύνολο. Τόσο οι αρχές της κοινωνίας όσο και οι πολίτες της, ασχολούνταν με τους νέους που περνούσαν αυτή τη φάση, μέσα από συγκεκριμένο σύστημα-πρόγραμμα εκπαίδευσης και δοκιμασίας των εφήβων.

Οι αρχαίες ελληνικές κοινωνίες που διακρίθηκαν ως οι κατ΄εξοχήν ειδικές σ’ αυτόν τον τομέα, είναι η Αθήνα με τον όρο έφηβος, η Σπάρτη με τον όρο κρύπτης και η Μινωική Κρήτη με τον όρο της αγέλης.

Σαν σήμερα απελευθερώθηκε η Κρήτη από τον τουρκικό ζυγό

Ήταν 3 Νοεμβρίου του 1898… Νωρίς το πρωί, μια σελίδα της ιστορίας της πολύπαθης νήσου Κρήτης γράφεται με ολοστρόγγυλα χρυσά γράμματα. Ο τελευταίος Τούρκος στρατιώτης, επιβιβάζεται σε πλοίο και εγκαταλείπει το νησί.
Όλα έγιναν στο λιμάνι της Σούδας. Είχαν περάσει συνολικά 229 χρόνια, δύσκολα, που είχαν πατήσει το πόδι τους στα Κρητικά χώματα, και επιτέλους ο μεγάλος δυνάστης γίνεται παρελθόν. Την επόμενη μέρα, 4 του Νοέμβρη ,το νησί περνά σε συμμαχικά και ελληνικά χέρια.

Φοίνικας – Το μυθικό πουλί των Ελλήνων που η Φιλική Εταιρία χρησιμοποίησε ως σύμβολο του Ελληνικού κράτους

Ιερό μυθικό πουλί. Η Φιλική Εταιρεία χρησιμοποίησε τον Φοίνικα ως σύμβολο του Ελληνικού κράτους που ξαναγεννιέται από τη στάχτη του.
Ο Α. Υψηλάντης στη σημαία του Ιερού Λόγου και ο Καποδίστριας τον καθιέρωσε επίσημο έμβλημα του κράτους και το απεικόνισε πάνω στα νομίσματα και τις σφραγίδες.
Από τον Ησίοδο τον -8ο αιώνα, έχουμε την αρχαιότερη αναφορά για τον Φοίνικα, που τον ταυτίζει με τον ήλιο και τον Θεό Απόλλωνα.

Τουρκικό ανθελληνικό κόμπλεξ: Τουρκάλα διπλωμάτης φόρεσε αρχαιοελληνική ενδυμασία και παύθηκε από τα καθήκοντά της!

Το ανθελληνικό του κόμπλεξ κατωτερότητας αλλά και μένος έβγαλε στην επιφάνεια ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών, Μεβλούτ Τσαβούσογλου, ο οποίος ανακάλεσε από τη διπλωματική αποστολή της χώρας του την Τουρκάλα πρέσβειρα στην Ουγκάντα, μετά την εμφάνιση της τελευταίας με ένδυμα που παρέπεμπε σε αρχαία ελληνική χλαμύδα, στους εορτασμούς των 95 χρόνων από την ίδρυση της Τουρκικής Δημοκρατίας.

Γεράσιμος Παπαδόπουλος: Πολλοί γελάνε, αλλά θα έρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα

Από το τσουνάμι
Τον κώδωνα του κινδύνου έκρουσε ο Γεράσιμος Παπαδόπουλος, γιατί στην Ελλάδα δεν υπάρχει η κουλτούρα της πρόληψης, αναφορικά με τις φυσικές καταστροφές.Μάλιστα, δεν απέκλεισε να δημιουργηθεί ένα μεγάλο τσουνάμι στο Αιγαίο ή τη Μεσόγειο, εξαιτίας μεγάλου σεισμού. «Πολλοί γελάνε, αλλά θα έρθει η ώρα που θα κλάψει η χώρα από το τσουνάμι», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαδόπουλος, από το Γεωδυναμικό Ινστιτούτο του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών και υπεύθυνος του «Συστήματος Τσουνάμι» της Unesco.

Βρήκαν… πετρέλαιο στη Ζάκυνθο μετά τον σεισμό των 6,6 Ρίχτερ!

Ένα αξιοσημείωτο φαινόμενο παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στη θαλάσσια περιοχή του Μαραθία, στη Ζάκυνθο, καθώς μετά την εκδήλωση του σεισμού των 6,6 Ρίχτερ, η επιφάνεια της θάλασσας γέμισε πετρέλαιο!
Σύμφωνα με τους ντόπιους κατοίκους, το φαινόμενο δεν είναι πρωτόγνωρο, αλλά μετά τον σεισμό είναι πολύ πιο έντονο και σε καθημερινή βάση.

Θα μετουσιώσει η Άγκυρα τις απειλές πολέμου σε πράξη στην κυπριακή ΑΟΖ;

Οι δηλώσεις του Τούρκου εκπροσώπου του ΑΚΡ Ομέρ Τσελίκ για Κύπρο και Ελλάδα κινήθηκαν στο γνωστό μοτίβο της τουρκικής στρατιωτικής διπλωματίας: Απειλή για πόλεμο σε περίπτωση που η Ελλάδα επεκτείνει τα χωρικά της ύδατα, πέραν των 6 ν.μ.
Το μοτίβο είναι «γνωστό» και οι Τούρκοι το υιοθετούν γνωρίζοντες ότι η Ελλάδα θα υποχωρήσει. Όπως και έγινε. Η πρόσφατη εξαγγελία του Α.Τσίπρα ότι δε θα προχωρήσει η Ελλάδα σε επέκταση των χωρικών υδάτων μέσω ΠΔ αλλά μέσω ν/σ και ατέρμονων «επιτροπών» μέχρι τελικής πτώσεως καταδεικνύει την ελληνική υποχώρηση.