Πέμπτη 11 Αυγούστου 2016

Δείτε γιατί οι καρχαρίες της Γροιλανδίας μπορούν να ζήσουν μέχρι και 400 χρόνια

Οι καρχαρίες της Γροιλανδίας είναι τα σπονδυλωτά ζώα με το μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής στον κόσμο, καθώς μπορούν να κολυμπούν στα παγωμένα νερά της Αρκτικής επί... 400 χρόνια, σύμφωνα με μια νέα έρευνα που δόθηκε στη δημοσιότητα.
Τα πλάσματα αυτά δεν μεγαλώνουν παρά μόνο ένα εκατοστό κάθε χρόνο και η αργή ανάπτυξή τους συμβάλλει στην απίστευτη μακροβιότητά τους. Ζουν εκατοντάδες χρόνια περισσότερα από τους άλλους «πρωταθλητές» της μακροζωίας, τις χελώνες των νησιών Γκαλαπάγκος και τις φάλαινες της Γροιλανδίας.
Μόνο ένα είδος στον κόσμο (αλλά όχι σπονδυλωτό) έχει μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής: το μύδι της Ισλανδίας, που μπορεί να φτάσει τα 507 χρόνια, τονίζεται στη μελέτη που δημοσιεύεται στην επιστημονική επιθεώρηση Science.

Οι Τούρκοι απαγόρευσαν τη Θεία Λειτουργία στην Παναγία Σουμελά της Τραπεζούντας τον Δεκαπενταύγουστο

ΑΠΙΣΤΕΥΤΕΣ ΔΙΚΑΙΟΛΟΓΙΕΣ ΑΠΟ ΤΟ ΚΑΘΕΣΤΩΣ ΕΡΝΤΟΓΑΝ ΓΙΑ ΝΑ ΜΗΝ ΓΙΝΕΙ Η ΜΕΓΑΛΗ ΓΙΟΡΤΗ ΤΗΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΣΥΝΗΣ – ΣΕ ΠΛΗΡΗ ΕΞΕΛΙΞΗ ΤΑ ΣΧΕΔΙΑ ΙΣΛΑΜΟΠΟΙΗΣΗΣ

Τις συνέπειες του αποτυχημένου στρατιωτικού πραξικοπήματος στην Τουρκία φαίνεται πληρώνουν οι Χριστιανοί που ζουν στη χώρα και δη το Οικουμενικό Πατριαρχείο, καθώς το καθεστώς του προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν αποφάσισε να απαγορέψει φέτος τη διεξαγωγή της Θείας Λειτουργίας ανήμερα της Κοίμησης της Θεοτόκου τον Δεκαπενταύγουστο στο ιστορικό μοναστήρι της Παναγίας Σουμελά στην Τραπεζούντα.
Ύστερα από πέντε συνεχόμενα χρόνια, οπότε και επιτρεπόταν από τις τουρκικές Αρχές να γίνει η πανηγυρική λειτουργία, φέτος οι Τούρκοι σκαρφίστηκαν μια απίστευτη δικαιολογία, για να ματαιώσουν τη γιορτή: Επικαλέστηκαν έγγραφο, βάσει του οποίου η Ιερά Μονή παρουσιάζει προβλήματα στατικότητας και για το λόγο αυτό γίνονται εργασίες αναστήλωσης.

Περσείδες 2016: Περιμένοντας τη «βροχή» από τα πεφταστέρια

Λίγες μόλις ώρες έμειναν για την εντυπωσιακότερη βροχή των Περσείδων της τελευταίας δεκαετίας…
Όπως αναφέρουν οι εiδικοί NASA, φέτος οι Περσείδες θα εμφανίσουν έξαρση καθώς στην πορεία της γης θα βρεθούν πολλά περισσότερα «πεφταστέρια» λόγω της βαρυτικής επίδρασης του Δία που εξέτρεψε τα σωματίδια (μικρούς μετεωρίτες) πιο κοντά στην τροχιά της Γης.
AdTech Ad
Το θεματικό αστρονομικό φαινόμενο θα έχουν τη δυνατότητα να δουν όσοι μείνουν… ξύπνιοι ενώ θα έχουν σύμμαχο και τον καιρό καθώς κατά τόπους ο ουρανός δεν έχει σύννεφα. Αξίζει να σημειωθεί ότι φέτος τα πεφταστέρια μπορεί να φτάσουν τα 150 με 160 ανά ώρα από 60 έως 100 που είναι συνήθως.

Πιθανή θέαση ΑΤΙΑ ανοιχτά του Κατακόλου


Από την αρχαιότητα μέχρι και σήμερα, την ανθρωπότητα, την απασχολεί το ζήτημα της ζωής σε άλλα μέρη του σύμπαντος. Η εμφάνιση αγνώστων αντικείμενων από τον ουρανό, τα ιπτάμενα οχήματα, οι «επισκέψεις» των ανθρώπων σε άλλους ουρανούς κ.α. είναι από τα πιο μαγευτικά μυστήρια που προκαλούν την περιέργεια, τον θαυμασμό αλλά και την λατρεία – σε πιο «ακραίες» περιπτώσεις — σε χιλιάδες ανθρώπους. Το σίγουρο είναι ότι είναι πάμπολλες οι φορές που έχουν δει το φως της  δημοσιότητας τέτοιου είδους αναφορές.

Το θρυλικό ναυάγιο ανοιχτά του Ηρακλείου και ο…μυστικός θησαυρός


24 Ιουλίου 1669 ….Το “ La Therese” βυθίζεται για πάντα στο Κρητικό πέλαγος!
Ξημερώματα σχεδόν κατέβηκα στο λιμάνι… Εκείνη την ώρα χαράζει ο ήλιος κάτω χαμηλά στη θάλασσα. Ήθελα να προλάβω πριν αρχίσει πάλι να φυσάει δυνατά και να μπερδεύονται οι ήχοι με τις θύμησες, τα σημάδια τα …ονείρατα!  Άφησα  το ποδήλατο μου σε μιαν άκρη, και περίμενα… Κοίταζα τη θάλασσα και χάθηκα στην απεραντοσύνη  και την …ιστορία της. Σαν να άκουσα εκείνο τον φοβερό θόρυβο της « Καπιτάνας » και ασυναίσθητα έβαλα τα χέρια μου πάνω στ΄ αυτιά τα θέλοντας να αποφύγω την δυνατή βοή. Κι άλλος κρότος, καπνός μαύρος και φωτιά …Σαν πλοίο φάντασμα στον ορίζοντα μου φάνηκε , ένα γλάρος που φτερούγιζε γρήγορα. ..Μυρωδιά μπαρουτιού κι ύστερα η απόλυτη σιωπή το απόλυτο κενό …Το πλοίο του de Navailles, το La Therese  θα έμενε πια για πάντα στο Κρητικό πέλαγος!
Μα τούτη η ιστορία που σαν όραμα φανερώθηκε ξανά μπροστά μου  και στη μνήμη μου ξεκινάει πολύ πιο πριν… Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή !

Αρκαδία: Τάφος εφήβου από τον 11ο αιώνα πΧ αποκαλύφθηκε στο ιερό του Διός στο Λύκαιο Όρος [pic]

 

Πηγή ΦΩΤΟ ΥΠΠΟΑ - ΑΠΕ-ΜΠΕΠηγή ΦΩΤΟ ΥΠΠΟΑ - ΑΠΕ-ΜΠΕ

Νέα σημαντικά ευρήματα ήρθαν στο φως κατά τις φετινές ανασκαφές στο ιερό του Διός στο Λύκαιο Όρος, στο νοτιοδυτικό άκρο της Αρκαδίας, εκεί όπου κατά την τοπική παράδοση γεννήθηκε και ανατράφηκε ο βασιλιάς των θεών, όπως αναφέρει σχετική ανακοίνωση του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού.

Συγκεκριμένα, στη νοτιότερη κορυφή του Όρους, σε υψόμετρο που αγγίζει τα 1400μ και με πανοραμική θέα σε όλη την ηπειρωτική Πελοπόννησο, εντοπίζεται ο βωμός τέφρας για τις θυσίες ζώων προς τιμήν του Δία, ενώ στο οροπέδιο χαμηλότερα έχουν αποκαλυφθεί τα μνημειακά οικοδομήματα του κάτω ιερού, όπου ελάμβαναν χώρα κατά την αρχαιότητα φημισμένοι αθλητικοί αγώνες, τα Λύκαια.

"Απέδρασαν" στην Ευρώπη στρατιωτικοί ακόλουθοι της τουρκικής πρεσβείας στην Αθήνα

Στην Ευρώπη απέδρασαν σύμφωνα με όλες τις ενδείξεις οι δυο Τούρκοι στρατιωτικοί διπλωμάτες που έχουν εξαφανιστεί από την τουρκική πρεσβεία λίγες ημέρες μετά την απόπειρα πραξικοπήματος.

Σύμφωνα με πληροφορίες  οι δυο στρατιωτικοί που υπηρετούσαν ως ακόλουθοι στην πρεσβεία, διέφυγαν κατά πάσα πιθανότητα ακτοπλοϊκώς με πλοία της γραμμής (;), προς την Ιταλία.



Πρόκειται για τον συνταγματάρχη Ιλχάν Γιασιτλί, ο οποίος ήταν ο στρατιωτικός ακόλουθος της Τουρκίας στην Αθήνα και τον πλοίαρχο Χαλίς Τουντς, ο οποίος ήταν ο ναυτικός ακόλουθος.

Η απουσία των δυο στρατιωτικών από τις επίσημες εκδηλώσεις είχε προκαλέσει σχόλια τις τελευταίες ημέρες. Η τελευταία εμφάνιση του στρατιωτικού ακολούθου ήταν σε εκδήλωση της κινεζικής πρεσβείας κι εκεί φαίνεται ότι είχε εκμυστηρευθεί τις ανησυχίες του σε συναδέλφους του διπλωμάτες άλλων χωρών.