Πέμπτη 30 Απριλίου 2015

7 πράγματα που μου έμαθε ο Καβάφης για τη ζωή (ΠΕΘΑΝΕ ΣΤΙΣ 29 ΑΠΡΙΛΙΟΥ 1933)


66608-148151
Αν σήμερα θεωρούμε την ποιητική αξία του Κωνσταντίνου Καβάφη κάτι το δεδομένο, αυτό δεν ίσχυε πάντα. Τον κατέκριναν, τον χλεύασαν σε μεγάλο βαθμό, τον παρώδησαν και πολλοί προσπάθησαν να αποδείξουν πως όσα έγραφε «δεν συνιστούσαν ποίηση». Και αυτό συνέβαινε όχι μόνο όσο ζούσε αλλά και μετά το θάνατό του.
Δεν έχει υπάρξει και ελπίζω να μην υπάρξει πιο «κακοποιημένος» από τους αναγνώστες και κάποιους εκπαιδευτικούς - εξεταστές ποιητής από τον Κωνσταντίνο Καβάφη. Είναι ο ποιητής που έχει διαβαστεί αποσπασματικά όσο κανένας άλλος, που έχει αναλυθεί κατά λέξη όσο κανένας άλλος- σε τέτοιο βαθμό που χάνεται ολότελα το νόημά του, σε τέτοιο βαθμό που οτιδήποτε ζωντανό μέσα του ασφυκτιά και πεθαίνει. Είναι αυτός που όλοι έχουμε διαβάσει δίστιχά του χωρίς να γνωρίζουμε το συγκείμενο (το context) και –όπως είναι μαθηματικά λογικό και αναμενόμενο- βγάλαμε βεβιασμένα συμπεράσματα. Το «τι θέλει να πει ο ποιητής», κυρίες και κύριοι, δεν είναι ποτέ ο αυτοσκοπός και –ευτυχώς- δεν υπάρχει σωστή απάντηση.

ΞΥΠΝΗΣΤΕ ΚΟΡΟΙΔΑ...ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ...iPHONE ΕΡΧΟΝΤΑΙ OI "ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ" ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ.

"ΚΑΚΟΜΟΙΡΟΙ" ΜΕΤΑΝΑΣΤΕΣ ΜΕ ΧΡΥΣΑ ΡΟΛΟΓΙΑ ΚΑΙ ΔΑΧΤΥΛΙΔΙΑ ΚΑΙ "ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ" ΜΕ iPHONE ΑΠΟΚΑΛΥΨΕ ΤΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ ΤΗΣ ΕΦΗΜΕΡΙΔΑΣ "ΠΑΡΑΠΟΛΙΤΙΚΑ" ΚΑΤΙ ΠΟΥ ΕΠΙΒΕΒΑΙΩΣΕ ΚΑΙ Ο ΤΣΙΠΡΑΣ ΣΤΗΝ ΕΚΠΟΜΠΗ ΤΟΥ ΧΑΤΖΗΝΙΚΟΛΑΟΥ ΟΠΩΣ ΘΑ ΔΕΙΤΕ ΠΑΡΑΚΑΤΩ.
ΚΑΙ ΡΩΤΑΜΕ ΕΜΕΙΣ ΤΩΡΑ...ΑΥΤΟΙ ΕΙΝΑΙ ΟΙ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ  ΠΡΟΣΦΥΓΕΣ ΠΟΥ ΠΡΕΠΕΙ ΝΑ ΥΠΟΔΕΧΘΟΥΜΕ ΜΕΤΑ ΒΑΙΩΝ ΚΑΙ ΚΛΑΔΩΝ; ΣΙΓΟΥΡΑ ΜΟΝΟ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΙ ΔΕΝ ΕΙΝΑΙ...ΞΕΡΕΤΕ ΕΣΕΙΣ ΠΟΛΛΟΥΣ ΕΛΛΗΝΕΣ ΕΞΑΘΛΙΩΜΕΝΟΥΣ ΜΕ iPHONE ΚΑΙ ΧΡΥΣΑ ΡΟΛΟΓΙΑ;; ΣΙΓΟΥΡΑ ΟΧΙ...