Πέμπτη 15 Αυγούστου 2013

Ιστορια της Νησου Ταφος ( Μεγανήσι ) .


«Ποιος είσαι κι από πού; που βρίσκονται ο τόπος κι οι γονείς σου;»
«Κι αποκρίθηκε, τα μάτια λάμποντας, αμέσως η θεά Αθηνά:
Πρόθυμα κι ακριβώς, όσα ζητάς να μάθεις, θα σου πω:
Μέντης το όνομά μου, γιος του εμπειροπόλεμου Αγχιάλου,
Ο ίδιος τους θαλασσινούς Ταφίους κυβερνώ».
Στο διάλογο Τηλεμάχου-Αθηνάς από την ομηρική Οδύσσεια εμφανίζεται η πρώτη γραπτή αναφορά σ’ αυτό που σήμερα ονομάζουμε Μεγανήσι. Νήσος Τάφος ήταν το πρώτο όνομα του νησιού που κατοικήθηκε από τη νεολιθική εποχή, όπως μαρτυράει ένα πέτρινο εργαλείο κοπής στο Μουσείο Δαίρπφελντ, ή ακόμα και τα απομεινάρια οικισμού στο νότιο άκρο του νησιού που μένει να αξιολογηθούν.

Ένα τεράστιο ψάρι που τρώει κροκόδειλους!

Κατά τη διάρκεια ενός διαγωνισμού ψαρέματος στον ποταμό Κονγκό στην Αφρική, ένας Άγγλος ψαράς ο Jeremy Wade 52 ετών ψάρεψε αυτό το τεράστιο ψάρι (giant tarpon) .

Θεωρείται ως ένα από τα μεγαλύτερα ψάρια του γλυκού νερού στον κόσμο και είναι πιο επικίνδυνο και από πιράνχας!! Ο γίγαντας αυτός έχει 32 δόντια που είναι παρόμοια σε μέγεθος με εκείνα ενός μεγάλου λευκού καρχαρία και επιτίθεται σε ανθρώπους και οι κροκόδειλους. Μια ομάδα των ψαράδων κατάφεραν να το πιάσουν κάτι που είναι πολύ δύσκολο να επιτευχθεί.

Λάπις Λάζουλι Ιδιοτητες ενος θεοσταλτου Ορυκτου......





Ανήκει στα Πυριτικά Ορυκτά στην ομάδα Τεκτοπυριτικά. Είναι της οικογενείας των Αστριοειδών και είναι μέλος της υποομάδας του Σοδάλιθου. Έχει σκληρότητα 5-6 και Κυβική Κρυσταλλική Δομή.
ΧΡΩΜΑ: Μπλε με χρυσές ίνες ή κυματισμό.

ΙΣΤΟΡΙΑ ΤΟΥ ΛΙΘΟΥ:
• Η λέξη Λαζούριο προέρχεται από την Περσική λέξη «Lazward» (=μπλε). Ενώ η λέξη Λάπις προέρχεται από το «Lapis» που σημαίνει λίθος και το Λαζούλι από το αραβικό «Azul» που σημαίνει γαλάζιος.

ΑΓΝΩΣΤΗ ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΙΣΤΟΡΙΑ : Το Πριγκιπάτο της Πίνδου

Το Πριγκιπάτο της Πίνδου ήταν ένα κράτος που δημιουργήθηκε από την  Ιταλία και την Βουλγαρία κατά τη διάρκεια της κατοχής της Ελλάδας,την περίοδο του Β' Παγκοσμίου Πολέμου.

Η σημαία του πριγκιπάτου
Στη δημιουργία του κράτους αυτού έπαιξε ρόλο ο Αλκιβιάδης Διαμαντής,Βλάχος που καταγόταν από τη Σαμαρίνα και ζούσε στη Ρουμανία.Η έννοια της αυτόνομης Πίνδου αρχικά προωθήθηκε από τη Ρουμανία το 1860.Η πρώτη προσπάθεια για την επίτευξη αυτού του στόχου έγινε από τον Αλκιβιάδη Διαμαντή,ο οποίος το 1917 ίδρυσε την Δημοκρατία της Πίνδου στην ιταλικη κατεχόμενη Βόρεια Ήπειρο.Αν και το κρατίδιο επέζησε μόνο για μια ημέρα,σηματοδότησε την έναρξη των σχέσεων του Διαμαντή με τους Ιταλούς για την επίτευξη των στόχων του.Ο Διαμάντης καταδικάσθηκε ερήμην σε θάνατο (διαφεύγει στην Αλβανία με την αποχώρηση των Ιταλών),αλλά το 1927 αμνηστεύτηκε.