Πέμπτη 19 Μαρτίου 2015

Τα χαμένα αριστουργήματα του Φειδία



Ο Φειδίας (περ. 490 π.Χ. - 430 π.Χ.) ήταν Έλληνας γλύπτης, ζωγράφος και αρχιτέκτονας, ο οποίος έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. και θεωρείται ευρέως ως ένας από τους σημαντικότερους γλύπτες της Κλασικής εποχής. Το Άγαλμα του Ολυμπίου Διός στην Ολυμπία, το οποίο φιλοτέχνησε ο Φειδίας, ήταν ένα από τα Επτά θαύματα του αρχαίου κόσμου.

Όταν ο Φωτοφόρος Απόλλωνας – Ηλίου έγινε το "Άγαλμα της Ελευθερίας"

 
 
Το Άγαλμα της Ελευθερίας, του οποίου η επίσημη ονομασία είναι «Η Ελευθερία φωτίζοντας τον κόσμο» (αγγλιστί «Liberty enlightening the World» γαλλιστί «la Liberte eclairant le monde»), είναι ένα κολοσσιαίο άγαλμα πάνω στην ομώνυμη νησίδα και μέσα στο άνω τμήμα του Κόλπου της Νέας Υόρκης. Το άγαλμα αυτό στήθηκε σε ανάμνηση της φιλίας των λαών των ΗΠΑ και της Γαλλίας.
 

Βρέθηκε ο αρχαιότερος ανθρώπινος εγκέφαλος ηλικίας 4.000 ετών στην πατρίδα του Αισώπου [εικόνες]

Seyitömer-Höyük-skeletonΒρέθηκε ιστός ανθρώπινου εγκεφάλου, 4000 ετών από την εποχή του Χαλκού.
 
Αυτή η ανακάλυψη δίνει ελπίδες στους επιστήμονες ότι ίσως βρεθούν και άλλα δείγματα ανθρώπινου εγκεφάλου, ευρήματα που θα ρίξουν φως σε θέματα υγείας και καθημερινότητας του προϊστορικού ανθρώπου. Ο εγκεφαλικές ιστός ανακαλύφθηκε στο Seyitomer Hoyuk, έναν οικισμό της εποχής του χαλκού κοντά στην σημερινή πόλη Κιουτάχεια στη βορειοδυτική Τουρκία. Κατά την αρχαιότητα ήταν η ελληνική πόλη Κοτύαιον, ή Κοτυάειον, πατρίδα του Αισώπου.
 

Τα περισσότερα άστρα έχουν δυνητικά κατοικήσιμους πλανήτες



Αρκετά δισεκατομμύρια άστρα έχουν τουλάχιστον έναν εξωπλανήτη που μπορεί να είναι βραχώδης και να έχει νερό σε υγρή μορφή
Χιλιάδες εξωπλανήτες έχουν ανακαλύψει μέχρι σήμερα οι επιστήμονες στον γαλαξία μας και ο κατάλογος συνεχώς διευρύνεται. Τώρα, μια νέα δανοαυστραλιανή επιστημονική μελέτη κατέληξε στο εντυπωσιακό συμπέρασμα ότι υπάρχουν πλανήτες στη δυνητικά κατοικήσιμη και φιλόξενη ζώνη γύρω από τα περισσότερα άστρα.