Τρίτη 18 Ιουλίου 2017

Απολλόδωρος - Οι Φλεγραίοι Γίγαντες

H ονομασία Γίγας (-αντος) προέρχεται από την λέξη γή και η πρωταρχική σημασία της είναι γηγενής (=γεννημένος από την γή), δηλώνοντας ακριβώς την εκ της Γαίας προέλευση των Γιγάντων, ενώ λόγω αυτών κατέληξε να σημαίνει και γίγας, γιγάντιος, ισχυρός. Αλλά και τα περισσότερα εκ των ονομάτων των γνωστών Φλεγραίων Γιγάντων δεν είναι καθόλου τυχαία, καθώς δηλώνουν, ή υποδηλώνουν, ιδιότητες αυτών:

AΓΑΣΘΕΝΗΣ: Eίναι σύνθετο, εκ των άγαν (=πολύ, πάρα πολύ, πέραν του δέοντος) και σθένος (=σθένος, ρώμη, δύναμις, ισχύς, ορμή αφθονία), και σημαίνει «πολύ δυνατός, πολύ ισχυρός», δηλώνοντας την μεγάλη ισχύ του Αγασθένη.

ΑΓΡΙΟΣ: Σημαίνει άγριος, δηλώνοντας την άγρια φύση του Αγρίου.

ΑΛΚΥΟΝΕΥΣ: Είναι σύνθετο, εκ των αλκή (=ρώμη, δύναμις, ισχύς, ανδρεία, τόλμη, προπύργιο, μάχη) και όνειος (=ωφέλιμος, χρήσιμος), και σημαίνει «ο ισχυρά ωφελών, βοηθών», δηλώνοντας την μεγάλη ισχύ του Αλκυονέως.

Αυτός είναι ο λόγος που η Κρήτη φέρει το ήδη υπάρχον όνομα της

Ξέρετε γιατί το μεγαλύτερο νησί της Ελλάδας έχει πάρει την ονομασία που διατηρεί αιώνες τώρα;Δείτε στην λίστα που ακολουθεί τις επικρατέστερες θεωρίες που εξηγούν από πού προήλθε όχι μόνο το όνομα της Κρήτης αλλά και της Μακεδονίας, της Λάρισας, των Ζαγοροχωρίων, αλλά και της Καλαμάτας.
Κρήτη
Οι μυθικοί Κουρήτες ήταν, σύμφωνα με την μυθολογία, οι πρώτοι κάτοικοι της Κρήτης. Πέντε αδέλφια, ο Ηρακλής (απλή συνωνυμία με τον ημίθεο των δώδεκα άθλων), ο Παιωναίος, ο Επιμίδης, ο Ιάσιος και ο Ίδας, που δεν γεννήθηκαν, αλλά φύτρωσαν από τη γη όταν την έβρεξαν τα πρώτα δάκρυα του νεογέννητου Δία.

«Σπάει το σχοινί» η Τουρκία: Ο Τσαβούσογλου προαναγγέλλει ένωση της Τουρκίας με το ψευδοκράτος και από κοινού γεωτρήσεις!

Επιβεβαιώθηκε η  κίνηση που μελετάει η Τουρκία, δηλαδή την προσάρτηση των κατεχομένων στην Άγκυρα και ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών Μεβλούτ Τσαβούσογλου Σε ερώτηση για τη γεώτρηση, δήλωσε ότι “δεν είναι σωστό η ελληνοκυπριακή διοίκηση να κάνει μονομερή βήματα. Επειδή για τα αποθέματα στα περίχωρα της Κύπρου έχει δικαιώματα και ο τουρκοκυπριακός `λαός`.
Το σχέδιό τους είπε είναι να παρατείνουν τη διαδικασία και να την αναβάλουν. Απέναντι σε αυτό το βήμα που έκαναν μονομερώς η Τουρκία και η ‘τδβκ’ (ψευδοκράτος) δεν θα μείνουν αμέτοχοι, θα κάνουν βήμα μαζί.

Στα όπλα ο Ελληνισμός: Σε επιφυλακή οι συστοιχίες ΜΜ-40 Exocet στην Κύπρο

Στα όπλα βρίσκεται ο ελληνισμός και καθόλου τυχαία τη δεδομένη χρονική στιγμή η άσκηση διάβασης ποταμού και χρήσης πλωτών μέσων από το Δ’ Σώμα Στρατού. Σε οποιαδήποτε τουρκική επίθεση στη Κύπρο η απάντηση θα είναι άμεση. Σε επιφυλακή έχουν τεθεί οι μονάδες που επανδρώνουν τις συστοιχίες των βλημάτων επακτίου αμύνης ΜΜ-40 Exocet στην Κύπρο, μετά τις τουρκικές κινήσεις εντός της κυπριακής ΑΟΖ.
Οι κινητοί εκτοξευτές είναι διασπαρμένοι σε διάφορα σημεία της νότιας Κύπρου και ακόμα και αυτή την στιγμή οι μονάδες τους βρίσκονται σε κατάσταση αυξημένη επιφυλακής.
Εχουν ακτίνα δράσης περί τα 75 χλμ.
Οι κυπριακές συστοιχίες επάκτιας άμυνας MM-40 Exocet (24 πύραυλοι συνολικά) αγοράστηκαν από την Εθνική Φρουρά το 1994 επί Γλαύκου Κληρίδη λίγο μετά την αγορά των αντίστοιχων ελληνικών συστοιχιών του ίδιου όπλου.

Παυλόπουλος: Δεν υπάρχουν άλλες Ένοπλες Δυνάμεις στην Ευρώπη που πρέπει να έχουν τέτοια ετοιμότητα

Επίσκεψη σε Σύμη, Φαρμακονήσι, Αγαθονήσι και Χίο πραγματοποίησε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Προκόπης Παυλόπουλος συνοδευόμενος από τον υπουργό Εθνικής Άμυνας Πάνο Καμένο και τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ, ναύαρχο Ευάγγελο Αποστολάκη.

Στον χαιρετισμό του προς το προσωπικό του 549 τάγματος Εθνοφυλακής, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήρε την ετοιμότητα του προσωπικού, τονίζοντας ότι φυλάσσουν και τα ελληνικά και τα ευρωπαϊκά σύνορα, ενώ αναφέρθηκε σε αρκετά ζητήματα που αφορούν τις σχέσεις της χώρας μας με την Τουρκία.

Δεν λέμε, λοιπόν, τίποτα άλλο στην Τουρκία για την ευρωπαϊκή της πορεία, σημείωσε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας: «Σεβάσου το διεθνές δίκαιο στο σύνολό του. Σεβάσου το ευρωπαϊκό κεκτημένο. Και εδώ είμαστε. Προοδευτικά, και αφού μπορέσει ν' απορροφήσει αυτό το ευρωπαϊκό κεκτημένο, ο δρόμος της είναι ανοιχτός. Αυτό το κεκτημένο και, ταυτοχρόνως, το διεθνές δίκαιο ορίζουν ορισμένα πράγματα» τόνισε, μεταξύ άλλων, στην ομιλία του ο κ. Παυλόπουλος.

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων στο νόμισμα των 2 ευρώ

Ο αρχαιολογικός χώρος των Φιλίππων θα αποτυπωθεί στο νόμισμα των 2 ευρώ που θα κυκλοφορήσει το επόμενο διάστημα. 


Η σχετική απόφαση ελήφθη από το υπουργείο Πολιτισμού και έτσι σύντομα θα δούμε τους Φιλίππους να κοσμούν τη μία όψη του νομίσματος των 2 ευρώ.

Η αποτύπωση των Φιλίππων σε νόμισμα του ευρώ, ήταν μία προσπάθεια που είχε ξεκινήσει από τον αείμνηστο περιφερειάρχη Γιώργο Παυλίδη και υλοποιείται πλέον από το υπουργείο Πολιτισμού.

Η Κίνα απαντά στην Ινδία με φραγμό πυρός στα Ιμαλάϊα: «Αποχωρήστε αμέσως από τα εδάφη μας»

Με μεγάλες στρατιωτικές ασκήσεις απάντησε η Κίνα   στη συνεχιζόμενη τριβή με την Ινδία που έχει προκληθεί από την παρουσία ινδικών στρατευμάτων σε διαφιλονικούμενη περιοχή των Ιμαλάιων που το Πεκίνο θεωρεί δικό του έδαφος.

Εξέγερση λαθρομεταναστών στη Λέσβο – Πετροπόλεμος, δακρυγόνα, σπάνε τα αυτοκίνητα των πολιτών

Σε συναγερμό βρίσκονται οι αρχές ασφαλείας της Λέσβου, αφού για μία ακόμα φορά βρίσκεται σε εξέλιξη εξέγερση μεταναστών στο Κέντρο Κράτησης της Μόριας.
Οι μετανάστες διαμαρτύρονται για μία ακόμα φορά για τον εγκλωβισμό τους στη Λέσβο – μερικοί βρίσκονται εκεί από τις 20 Μαρτίου 2016 – αλλά και για τις απελάσεις κάποιων από αυτούς στην Τουρκία.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι μετανάστες έχουν βάλει φωτιές μέσα και έξω από το Hotspot της Μόριας, ενώ δεν αφήνουν να πλησιάσει κανείς, αλλά ούτε και τα αυτοκίνητα της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, τα οποία βρίσκονται από την πρώτη στιγμή εκεί, αλλά δεν μπορούν να επιχειρήσουν για την κατάσβεση των εστιών της φωτιάς.

Επιστολή αφοσίωσης των Τσάμηδων προς τον Μουσολίνι

Μια κατάπτυστη επιστολή του ηγέτη των Τσάμηδων Νουρή Ντίνο Μπέη στον Μουσολίνι δείχνει τον προδοτικό ρόλο των Τσάμηδων εις βάρος της Ελλάδος και την αφοσίωση τους προς την Ιταλία.
Η επιστολή εστάλη τον Φεβρουάριο του 1943 , φυλάσσεται στα ιταλικά αρχεία και στην τελευταία της παράγραφο και άσχετα με τις μετέπειτα εξελίξεις ,ο Νορή Ντίνο Μπέης ζητά από τον Καβαλιέρε,όπως αποκαλεί τον Ντούτσε ,να περάσουν οι Τσάμηδες στην Αλβανία,προφανώς γιατί είχει αντιληφθεί τις ευθύνες τους για τα εγκλήματα που είχαν διαπράξει.

IFO institute: Τι συμβαίνει με τα πλεονάσματα της Γερμανίας…γιατί συγκεντρώνει πλούτο;

Η Γερμανία «κερδίζει πάρα πολλά και ξοδεύει πολύ λίγα», καθιστώντας «δύσκολη την υπεράσπιση του ελεύθερου εμπορίου»…είναι μέρος της κριτικής που ασκείται στην Γερμανία
Η συζήτηση για τις παγκόσμιες μακροοικονομικές ανισορροπίες επικεντρώνεται όλο και περισσότερο στο πλεόνασμα της Γερμανίας και στην οικονομική πολιτική που ασκεί αναφέρει σε ένα ενδιαφέρον άρθρο ο Clemens Fuest Πρόεδρος του Ινστιτούτου Ifo και Καθηγητής Οικονομικών στο Πανεπιστήμιο του Μονάχου.
Παρά την ζωτική σημασία της γερμανικής οικονομίας και τον ρόλο που διαδραματίζει στην ανάπτυξη και τη διατήρηση της σταθερότητας στην ευρωζώνη, η κριτική για το αυξανόμενο εξωτερικό πλεόνασμα της Γερμανίας αυξάνεται.
Η Γερμανία «κερδίζει πάρα πολλά και ξοδεύει πολύ λίγα», καθιστώντας «δύσκολη την υπεράσπιση του ελεύθερου εμπορίου».

Οι διωγμοί των Ελλήνων στην Κύπρο το 1821

Μετά την έκρηξη της Ελληνικής Επανάστασης στις 25 Μαρτίου 1821, οι Τούρκοι έλαβαν προληπτικά μέτρα στις περιοχές της Οθωμανικής Αυτοκρατορία, όπου κατοικούσαν ελληνικοί πληθυσμοί και δεν είχαν επαναστατήσει. Από τον Ιούνιο έως τον Δεκέμβριο εκδηλώθηκαν διωγμοί σε περιοχές της Μικράς Ασίας (Κωνσταντινούπολη, Σμύρνη, Κυδωνίες και Έφεσος) και της Κύπρου, που αποσκοπούσαν στην τρομοκράτηση των ραγιάδων και την εξόντωση των ηγετών τους.
Η Κύπρος με την στρατηγική της θέση ανάμεσα στην Μικρά Ασία και την Εγγύς Ανατολή, δεν αποτέλεσε εξαίρεση. Στην μεγαλόνησο εκείνη την εποχή κατοικούσαν 80.000 Έλληνες και 20.000 Τούρκοι.

Σε πλειστηριασμό τσάντα με σκόνη από τη Σελήνη

Είναι μια απλή, τετράγωνη, λευκή τσάντα που ταξίδεψε στο φεγγάρι το 1969 με την αποστολή Απόλλων 11 και μετέφερε πίσω στη Γη τα πρώτα δείγματα που συλλέχθηκαν ποτέ από τη Σελήνη.
Η τιμή αυτής της τσάντας μπορεί να φτάσει έως και τα 4 εκατομμύρια δολάρια όταν δημοπρατηθεί από τον οίκο Sotheby's τον Ιούλιο στην Νέα Υόρκη.
Η τσάντα – που περιέχει απομεινάρια σκόνης της σεληνιακής επιφάνειας και φέρει την ετικέτα «Επιστροφή Δειγμάτων από τη Σελήνη» - είναι μία από τις τσάντες συλλογής που χρησιμοποίησε ο αστροναύτης Νιλ Άρμστρονγκ, ο πρώτος άνθρωπος που πάτησε στη Σελήνη, κατά τη διάρκεια της διαστημικής αποστολής. Η τσάντα χρησιμοποιήθηκε για να μεταφέρει πετρώματα και χώμα από την αμμώδη επιφάνεια της Σελήνης, γνωστή και ως «Θάλασσα της Ηρεμίας» (Sea of Tranquility).

Συγκλονιστικό εύρημα στην Ικαρία - Εντοπίστηκε στο βυθό αεροσκάφος που κατέπεσε το '45!

Ένα δικινητήριο επιθετικό βομβαρδιστικό αεροσκάφος, τύπου Μάρτιν Μπάλτιμορ (Martin Baltimore), το οποίο κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή της νότιας Ικαρίας το 1945, ενώ είχε πορεία προς τη Θεσσαλονίκη, εντοπίσθηκε κοντά στον οικισμό του Μαγγανίτη και σε βάθος 16 μέτρων.
Σύμφωνα με τον Σταθμό Αιγίου της ΕΡΤ, το αεροπλάνο βρίσκεται σε πολύ καλή κατάσταση ενώ η εύρεσή του προκάλεσε ιδιαίτερα μεγάλο ενδιαφέρον, αφού σε όλο τον κόσμο έχουν κατασκευαστεί 1.500 τέτοια αεροσκάφη και μέχρι σήμερα δεν έχει διασωθεί κανένα παρά μόνο το συγκεκριμένο.

Κλείνει την Κυπριακή ΑΟΖ και ρίχνει πυρά στο Καστελλόριζο η Άγκυρα!

Πολεμική αναμέτρηση επιδιώκει πάση θυσία η Τουρκία καθώς  με 3 κινήσεις, η ειρήνη και η ασφάλεια στην περιοχή κινείται σε πολύ οριακό σημείο. Πριν λίγο η Άγκυρα ανήγγειλε παράνομες έρευνες εντός της Κυπριακής ΑΟΖ. Η NAVTEX έχει ισχύ έως τον Δεκέμβρη και κλείνει σχεδόν ολόκληρη την Κυπριακή ΑΟΖ.
Συγκεκριμένα η Τουρκία εξέδωσε NAVTEX για τα τεμάχια 4, 5, 6 και 7 για έρευνες από το Barbaros.
Σύμφωνα με την NAVTEX 711/17 το σκάφος R/V BARBAROS HAYREDDİN PAŞA, και τα βοηθητικά σκάφη M/V BRAVO SUPPORTER και APOLLO MOON θα πραγματοποιήσουν σεισμογραφικές έρευνες από σήμερα 17 Ιουλίου μέχρι τις 16 Δεκεμβρίου 2017 στην συγκεκριμένη περιοχή.