Δευτέρα 15 Οκτωβρίου 2018

Τίμων ο Αθηναίος o μισάνθρωπος

Λένε πως ο Τίμων ήταν ένας Αθηναίος του 5ου αιώνα π.Χ., που έγινε μισάνθρωπος εξαιτίας της αχαριστίας των φίλων του!!

Ήταν γιος του Εχεκρατίδη, από εύπορη οικογένεια και έζησε στους χρόνους του Πελοποννησιακού πολέμου. Σπούδασε φιλοσοφία, αλλά όταν διαπίστωσε την ηθική κατάπτωση των συγχρόνων του, κατελήφθη από μίσος για την ανθρωπότητα και έζησε απομονωμένος στους πρόποδες του Υμηττού, έχοντας σύνοικό του κάποιον Απέναντο, που τον είχε ακολουθήσει στη μοναχική ζωή του.

Λέγεται πως ανακάλυψε αργότερα έναν κρυμμένο θησαυρό, κι όταν οι φίλοι του, που δελεάστηκαν απ' αυτό, προσπάθησαν να τον προσεγγίσουν και πάλι, εκείνος τους έδιωξε με χλευασμούς. Μέρος της ιστορίας του αφηγείται ο Πλούταρχος στο βίο του Αντωνίου. Η ανακάλυψη του θησαυρού ίσως να είναι επινόηση του Λουκιανού, που παρουσιάζε τον Τίμωνα στον ομώνυμο διάλογό του.

Συγκρούσεις αστεριών ή εξωγή’ι’νσ ηλιακά πανιά; Ο ρυθμός ανίχνευσης των μυστηριωδών διαστημικών σημάτων διπλασιάζεται.

Η ανίχνευση απίστευτα ισχυρών σημάτων από βαθιά μέσα στο διάστημα έχει αυξηθεί δραματικά και τα μυστηριώδη ραδιοκύματα είναι τώρα πιο κοντά και πιο φωτεινά από ποτέ.
Τα φαινόμενα, γνωστά σαν «γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις», έχουν προκαλέσει σύγχυση στους επιστήμονες από την ανακάλυψή τους πριν από μια δεκαετία και τώρα οι Αυστραλοί ερευνητές έχουν ανακοινώσει, σε μελέτη που δημοσιεύτηκε στο Nature , ότι ο αριθμός των σημάτων που έχουν εντοπίσει έχει διπλασιαστεί.
“Βρήκαμε 20 γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις σε ένα χρόνο, σχεδόν διπλασιάζοντας τον αριθμό που εντοπίστηκε παγκοσμίως από τότε που ανακαλύφθηκαν το 2007”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας Δρ Ryan Shannon.«Χρησιμοποιώντας τη νέα τεχνολογία του ASKAP, έχουμε επίσης αποδείξει ότι οι γρήγορες ραδιοφωνικές εκρήξεις προέρχονται από την άλλη πλευρά του σύμπαντος και όχι από τη γειτονιά μας».

«Unsend message” η νέα λειτουργία του Facebook

Επιλογή που θα επιτρέπει στους χρήστες να ακυρώνουν την αποστολή των μηνυμάτων τους, ετοιμάζει το Facebook.  Μάλιστα τον περασμένο Απρίλιο η δημοφιλής πλατφόρμα social media είχε ανακοινώσει πως σύντομα θα  εντάξει την επιλογή «unsend» στα μηνύματα μέσω Messenger.
Πρόκειται για μία επιλογή που θα επιτρέπει στους χρήστες να ακυρώνουν την αποστολή των μηνυμάτων τους. Μερικούς μήνες μετά την ανακοίνωση, διέρρευσαν screenshots από τις δοκιμές αυτής της λειτουργίας που εφόσον είναι πραγματικά δείχνουν ότι ο Μαρκ Ζούκερμπεργκ θα τηρήσει την υπόσχεσή του! Η Jane Manchun Wong ανέβασε screenshots από τη λειτουργία «unsend».

Εντυπωσιακό αραχνοΰφαντο πέπλο κάλυψε τη βλάστηση στο Πόρτο Λάγος! (εικόνες)

Ένα αραχνοΰφαντο πέπλο – παρόμοιο, αλλά μικρότερης έκτασης από εκείνο του Αιτωλικού που προκάλεσε αίσθηση στο πανελλήνιο, τον προηγούμενο μήνα – έχει καλύψει αρκετά μέτρα βλάστησης στην παράκτια περιοχή του Πόρτο Λάγους, κοντά στον Άγιο Νικόλαο.
Το ασυνήθιστο και εντυπωσιακό αυτό φαινόμενο, όπως είναι φυσικό, «μαγνητίζει» τα βλέμματα όσων διέρχονται από τα σημεία που έχουν καλυφθεί από ιστούς αράχνης. Πολλοί έχουν σπεύσει να απαθανατίσουν με τους φωτογραφικούς τους φακούς το απόκοσμο σκηνικό που συνάντησαν, και να το μοιραστούν μέσω των δικτύων κοινωνικής δικτύωσης. Οι φωτογραφίες που επισυνάπτονται, αναρτήθηκαν στο facebook από τους Δημήτρη Λιακό και Ειρήνη Αρβανιτίδου.

Τι σημαίνει για την Ελλάδα το Ορθόδοξο σχίσμα μεταξύ Κωνσταντινούπολης – Μόσχας


Τη μισή Ελλάδα συμπαρασύρει στην ακοινωνησία η απόφαση του Πατριαρχείου της Μόσχας να διακόψει την Κοινωνία με τον Οικουμενικό Θρόνου αφού ένα μεγάλο μέρος της εκκλησιαστικής επικράτειας της Ελλάδας ανήκει στο Φανάρι.
Συγκεκριμένα σε καθεστώς ακοινωνησίας με την Μόσχα βρίσκεται ήδη η Εκκλησία της Κρήτης, άμεσα συνδεδεμένη με το Οικουμενικό Πατριαρχείο.
Αντίστοιχα, οι Μητροπόλεις των Δωδεκανήσων και η Πατριαρχική Εξαρχία της Πάτμου που υπάγονται απευθείας στο Οικουμενικό Πατριαρχείο.

Σχίσμα: Η Εκκλησία της Ρωσίας διέκοψε τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο

Τους δεσμούς της με το Πατριαρχείο αποφάσισε να διακόψει η Ρωσική Ορθόδοξη Εκκλησία.
Η Ιερά Σύνοδος της Ρωσικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, σε συνέχεια της απόφασης του Οικουμενικού Πατριαρχείου της Κωνσταντινούπολης να παραχωρήσει αυτοκεφαλία στην ουκρανική Εκκλησία, αποφάσισε τη διακοπή κάθε δεσμού με το Οικουμενικό Πατριαρχείου.
Ο μητροπολίτης Ιλαρίων δήλωσε από την πλευρά του ότι ελπίζει πως το Οικουμενικό Πατριαρχείο της Κωνσταντινούπολης θα αλλάξει τη θέση του για το ουκρανικό ζήτημα.
O Ρώσος Πατριάρχης Κύριλλος, φτάνοντας στο Μινσκ, όπου πραγματοποιήθηκε η Σύνοδος, είχε εκφράσει την ελπίδα του «η Ορθόδοξη Εκκλησία να βρει τη δύναμη να ξεπεράσει τις δυσκολίες… να μείνει ενωμένη».
Η απόφαση πάρθηκε μετά την απόφαση προσχώρησης αυτοκεφαλίας της Ουκρανικής Εκκλησίας.

Η μυθική Σχερία: Η νήσος των ναυσίκλυτων Φαιάκων που οδηγούσαν πλοία που έπλεεαν μόνα τους!

Στην Ελληνική μυθολογία οι Φαίακες (Φαίηκες στην ιωνική διάλεκτο, π.χ. στον Όμηρο, Φαίαξ ή Φαίηξ στον ενικό αριθμό) ήταν ένας λαός γνωστός ιδιαίτερα από τον Όμηρο για τη ναυτοσύνη του («ναυσικλυτοί»).
Οι Φαίακες ήταν οι αγαπημένοι των θεών και φίλοι των ανθρώπων.
Αναφέρεται ότι αρχικώς κατοικούσαν στην απομακρυσμένη Υπέρεια, στα πέρατα του κόσμου.
Ως συγγενείς των θεών, αποκαλούνταν «αγχίθεοι», όπως οι Κύκλωπες και οι Γίγαντες.
Μια εποχή που βασιλιάς τους ήταν ο Ναυσίθοος, οι Φαίακες εκδιώχθηκαν από την Υπέρεια από τους Κύκλωπες και μετοίκησαν σε
ένα νησί, τη Σχερία, που αποκλήθηκε από αυτούς και «Νήσος των Φαιάκων», ενώ από τους περισσότερους ταυτίζεται με τη σημερινή Κέρκυρα (κάποιοι πάντως έχουν υποστηρίξει ότι ήταν η Ίσκια της Ιταλίας ή η Κρήτη).

Η Τουρκία δεν τόλμησε: Εντός της δικής της ΑΟΖ η πρώτη γεώτρηση – Γαλλικά κι ελληνικά πολεμικά πλοία στην περιοχή

Η Άγκυρα δεν τόλμησε να ξεκινήσει (τουλάχιστον για τώρα) τις γεωτρήσεις στην κυπριακή ΑΟΖ. Οι πρώτες έρευνες θα πραγματοποιηθούν σε αυτό που η Τουρκία θεωρεί δική της ΑΟΖ  επιλέγοντας μια σημαδιακή ημέρα για να αρχίσει τις γεωτρήσεις της στην Ανατολική Μεσόγειο και συγκεκριμένα την 29η Οκτωβρίου.
Η περιοχή που έχει επιλεγεί βρίσκεται ανοικτά της Αλάνιας  100 χιλιόμετρα μακριά από το κυπριακό ακρωτήρι του Ακάμα, σύμφωνα με δήλωση του Προέδρου της Επιτροπής Ενέργειας του Ρεπουμπλικανικού Λαϊκού Κόμματος Νετζντέτ Παμίρ στο Sputnik.
Η πόλη απέχει από την Αττάλεια 138 χιλιόμετρα και η ημέρα έναρξης συμβολίζει την αρχή των διεκδικήσεων της Τουρκίας σε κυπριακή και ελληνική ΑΟΖ και όπου θεωρεί ότι αυτή έχει διακαιώματα.
H Άγκυρα απέφυγε να προχωρήσει σε απευθείας αμφισβήτηση ελληνικής και κυπριακής ΑΟΖ καθώς εκεί βρίσκονται ελληνικά και γαλλικά πολεμικά πλοία αντίστοιχα.