Παρασκευή 12 Αυγούστου 2016

Το... μυστικό της Αφροδίτης: Μπορεί κάποτε να ήταν κατοικήσιμη σαν τη Γη


Στην τωρινή Αφροδίτη οι επιφανειακές θερμοκρασίες φθάνουν τους 462 βαθμούς Κελσίου, δεν υπάρχουν σχεδόν καθόλου υδρατμοί (για νερό ούτε λόγος), ενώ η γεμάτη διοξείδιο του άνθρακα ατμόσφαιρα είναι 90 φορές πιο πυκνή από τη γήινη

Η Αφροδίτη, που σήμερα αποτελεί μια σκέτη καυτή κόλαση, κάποτε μπορεί να είχε τελείως διαφορετικές συνθήκες και να ήταν για καιρό κατοικήσιμη όπως και η Γη, σύμφωνα με νέες εκτιμήσεις επιστημόνων της Αμερικανικής Διαστημικής Υπηρεσίας (NASA), οι οποίες όμως βασίζονται σε κλιματικά μοντέλα με τη βοήθεια υπολογιστών και όχι σε απτά δεδομένα.

Οι επιστήμονες, με επικεφαλής τον Μάικλ Γουέι του Ινστιτούτου Διαστημικών Μελετών Γκόνταρντ της NASA, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό Geophysical Research Letters της Αμερικανικής Γεωφυσικής Ένωσης, θεωρούν πιθανό ότι κατά τα πρώτα δύο δισεκατομμύρια χρόνια ύπαρξης της Αφροδίτης υπήρχε ένας ρηχός ωκεανός με νερό, ενώ οι θερμοκρασίες ήσαν πολύ πιο χαμηλές από ό,τι σήμερα.

Σπάνια εικόνα δείχνει εισόδους στην Σφίγγα της Γκίζας προς την χαμένη βιβλιοθήκη της γνώσης που σφραγίστηκαν !

Η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας είναι χωρίς αμφιβολία ένα από τα πιο αινιγματικά αρχαία μνημεία στον πλανήτη.
Αυτό το θαυμάσιο αρχαίο «θαύμα» αρχιτεκτονικής παραμένει ένα από τα λίγα αρχαία μνημεία που κανείς δεν μπήκε στον κόπο να ερευνήσει, και γενικά λίγες μελετητές έχουν γίνει για την μυστηριώδη ιστορία της,η Μεγάλη Σφίγγα της Γκίζας κατέχει το ρεκόρ ως το μεγαλύτερο άγαλμα Μονολίθου στην επιφάνεια του πλανήτη.
Η Μεγάλη Σφίγγα πιστεύεται ότι είχε ανακαλυφθεί το 1817 αρχικά ενα μέρος της,στην πρώτη σύγχρονη αρχαιολογική ανασκαφή , με επικεφαλής τον Giovanni Battista Caviglia. Μετά από μερικές δεκαετίες,έγινε ανασκαφή και ολόκληρη η Σφίγγα εμφανίστηκε το 1925-1936 , από μια αρχαιολογική αποστολή με επικεφαλής τον Émile Baraize. Πολλοί ερευνητές πρότειναν ότι η Σφίγγα είναι ένα μνημείο που είναι ελλιπής. Ωστόσο, το απίστευτο μέγεθος και η μυστηριώδη ομορφιά της δεν είναι τα μόνα πράγματα που φέρνουν σε αμηχανία τους ερευνητές.