Κυριακή 4 Νοεμβρίου 2018

Οι κόρες του Ασκληπιού

Ἠπιόνη: γυνὴ Ἀσκληπιοῦ. καὶ θυγάτηρ αὐτῆς Ὑγεία, Αἴγλη, Ἰασώ, Ἀκεσώ, Πανάκεια" (λεξικό Σουίδας). Η Ηπιόνη ήταν δευτερεύουσα θεότητα σύζυγος του Ασκληπιού, κόρη του Μέροπος προσωποποίηση της ηπιότητας.

Μεταβολικό σύνδρομο: Tο γλυκαντικό που προλαμβάνει την εμφάνισή του

Ένα μεγάλο μέρος του πληθυσμού κυρίως μετά την ηλικία των 40 ετών, αναπτύσσει μεταβολικό σύνδρομο.
Αυτό μπορεί να εξηγήσει γιατί κάποιος δεν νοιώθει καλά, έχει παραπανίσια κιλά, ενώ αυξάνει η πιθανότητα καρδιοπάθειας, διαβήτη και άλλων χρόνιων νοσημάτων.
Κοινή αιτία της κεντρικού τύπου παχυσαρκίας (συσσώρευση λίπους κυρίως στη κοιλιά), του διαβήτη, της υπέρτασης και της διαταραχής των λιπιδίων (τριγλυκερίδια και χοληστερίνη) είναι η αντίσταση στην ινσουλίνη.

DW: Ελλάδα και Πολωνία μπορούν από κοινού να πιέσουν τη Γερμανία για τις αποζημιώσεις

Οι πολεμικές αποζημιώσεις είναι ηθικό ζήτημα και η Ελλάδα με την Πολωνία μπορούν μόνο από κοινού να πιέσουν τη Γερμανία σε αυτό το θέμα, εκτιμά ο ιστορικός Καρλ Χάιντς Ροτ - «Η γερμανική κυβέρνηση δεν φοβάται τίποτα περισσότερο από μια κοινή προσέγγιση των λεγόμενων μικρών συμμάχων» τονίζει

Ψευδεπίγραφη η «αρχαία φιλία» Σπάρτης – Ισραήλ!!!

 Αυτό που επιτρέπει αυτή τη θρασύτητα στο κράτος του Ισραήλ είναι ο ανατεθειμένος ρόλος του προκεχωρημένου φυλακίου των συνολικών δυτικών συμφερόντων στη Μέση Ανατολή και την ανατολική Μεσόγειο, του εργαλείου που κάνει τη βρώμικη δουλειά, αυτή που στην εποχή μας δεν μπορούν ή δεν θέλουν να κάνουν ευθέως οι δυτικές δυνάμεις. 

Άλλο Αλβανοί και άλλο Αρβανίτες

Άγνοια η και διαστρέβλωση της Ιστορίας προδίδει η καινοφανής άποψη που ακούσθηκε ότι δηλαδή μεγάλοι ήρωες του 1821 και των μετέπειτα εθνικών αγώνων υπήρξαν Αλβανοί.
Γίνεται σύγχυση με τους Αρβανίτες, τους αρβανιτόφωνους Έλληνες. Άλλο, όμως, Αλβανοί και άλλο Αρβανίτες. Υπάρχει μεγάλη διαφορά. Και εξηγούμεθα :

Ο Διογένης, ο κυνικός φιλόσοφος, είχε πάει καποτε στη βρύση

Κάποτε ο Διογένης, ο κυνικός φιλόσοφος, είχε πάει στη βρύση, κάτω από τον Ακροκόρινθο για να πιάσει σειρά και να πλύνει τα χόρτα που είχε μαζέψει για να μαγειρέψει και να φάει.

Όταν λοιπόν ήλθε η σειρά του κι άρχισε να τα πλένει, να σου και περνάει ένας πλούσιος Κορίνθιος που κουβαλούσαν 8 βαστάζοι υπηρέτες του πάνω σε πολυτελέστατο φορείο.

Ο θρύλος του Τουταγχαμών – Έτσι ανακαλύφθηκε ο τάφος του στις 4 Νοεμβρίου του 1922

Ο Τουταγχαμών, σήμερα, είναι αναμφισβήτητα ο πιο γνωστός Φαραώ της Αιγύπτου. Ωστόσο, πριν από την ανακάλυψη του τάφου του στην Κοιλάδα των Βασιλέων δεν ήταν παρά μόνο μια μικρή μορφή της 18ης Δυναστείας.

Τι σημαίνει το όνομα Όμηρος;

Για τον ποιητή των δύο αρχαιότερων, σπουδαιότερων και ίσως ωραιότερων μνημείων του λόγου που διαθέτει η Ανθρωπότητα: της «Ιλιάδας» και της «Οδύσσειας» δεν γνωρίζουμε τίποτα. Η παράδοση τον θέλει τυφλό ραψωδό στη Χίο ή στη Σμύρνη ή στη Σάμο, κ.λπ. (7 πόλεις ερίζουν περί αυτού).

Γιατί όλοι οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος έχουν αρχαιοελληνικά ονόματα;

Οι πλανήτες του ηλιακού μας συστήματος είναι 8: Ερμής, Αφροδίτη, Γη, Άρης, Δίας, Κρόνος, Ουρανός και Ποσειδώνας. Τους περισσότερους από αυτούς τους ανακάλυψαν αρχαίοι Έλληνες αστρονόμοι. Δεν είναι περίεργο λοιπόν που τους βάφτισαν με ονόματα Ελλήνων θεών. Όμως και οι πλανήτες που ανακαλύφθηκαν πολλά χρόνια αργότερα συνέχισαν να παίρνουν αρχαιοελληνικά ονόματα. Για ποιον λόγο;

Οι Κέλτες μισθοφόροι των ελληνιστικών βασιλείων και η Γαλατία της Μικράς Ασίας

Οι Κέλτες, -Keltori, όπως ονόμαζαν οι ίδιοι τον εαυτό τους, δηλαδή «οι κρυμμένοι». Φαίνεται πως οι πρώιμες κελτικές κοινωνίες ήταν οργανωμένες γύρω από τις πολεμικές δραστηριότητες -μια δομή που χαρακτηρίζει όλους τους πολιτισμούς που βρίσκονται σε διαδικασία μετανάστευσης. Πολιτισμικά στοιχεία των πρωτο-Κελτών φαίνεται να ανιχνεύονται βορειοδυτικά της Κοιλάδας του Δούναβη, αν και η συγκεκριμένη θεωρία αμφισβητείται.

Κλέαρχος – Ένας σπουδαίος Σπαρτιάτης στρατηγός

Ο Κλέαρχος ήταν αρχαίος Έλληνας Σπαρτιάτης, σπουδαίος στρατηγός, πρόξενος, αρμοστής πολλών πόλεων που έζησε τον 5ο αιώνα π.Χ. Γεννήθηκε περί το 450 π.Χ. και ήταν γιος του Ραμφία. Στην ιστορία εμφανίζεται το 413 π.Χ. κατά τον τειχισμό της Δεκέλειας υπό τον βασιλέα Άγιδα Β΄.

Δολοφονία Κατσίφα: Να δικαιωθεί το παιδί μου, η σπαρακτική κραυγή της μάνας

«Ο Κωνσταντίνος μου θα μείνει ήρωας» είπε η Βασιλική Κατσίφα μετά το μνημόσυνο στους Βουλιαράτες - Άγνωστο παραμένει πότε η σορός του 35χρονου θα παραδοθεί στην οικογένειά του
Ξέσπασε η μητέρα του Κωνσταντίνου Κατσίφα στο μνημόσυνο που έγινε για το παιδί της το πρωί της Κυριακής στους Βουλιαράτες μια εβδομάδα μετά το θάνατό του από πυρά Αλβανών αστυνομικών.

Τη Δευτέρα η δίκη του Γερμανού που κατασκόπευε υπέρ της Τουρκίας φωτογραφίζοντας στρατιωτικές εγκαταστάσεις

«Ζωντανεύει» τη Δευτέρα, ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Εφετείου Δωδεκανήσου, η υπόθεση του 66χρονου Γερμανού, που κατηγορείται για κατασκοπεία, για λογαριασμό της Τουρκίας, και καταδικάστηκε πρωτοδίκως σε ποινή κάθειρξης 14 ετών.
Ο 66χρονος συνελήφθη στις 15 Οκτωβρίου 2014, στις 11.15, από αστυνομικούς του Τμήματος Ασφαλείας Κω, οι οποίοι εντόπισαν ένα άσπρο αυτοκίνητο, ιδιοκτησίας του 66χρονου, στο Πυλί της Κω, κοντά στο στρατιωτικό φυλάκιο «Πόρτες».

ΑΠΕΙΛΕΙ ΑΝΟΙΧΤΑ ΜΕ ΠΟΛΕΜΟ Ο ΣΟΥΛΤΑΝΟΣ! «ΔΕΝ ΘΑ ΔΩΣΟΥΜΕ ΤΗΝ ΜΕΣΟΓΕΙΟ ΣΤΟΥΣ ΠΕΙΡΑΤΕΣ». ΟΛΟΤΑΧΩΣ ΠΡΟΣ ΣΥΡΡΑΞΗ ΣΤΟ ΑΙΓΑΙΟ – Η ΤΟΥΡΚΙΚΗ ΜΟΝΤΑΖΙΕΡΑ ΔΗΜΙΟΥΡΓΕΙ ΕΛΛΗΝΙΚΕΣ ΠΑΡΑΒΙΑΣΕΙΣ

Δεν έχει τέλος η τουρκική μονταζιέρα, καθώς οι Τούρκοι μέσω των ΜΜΕ επινόησαν δήθεν παραβίαση των τουρκικών χωρικών υδάτων από ελληνικό στρατιωτικό ερευνητικό σκάφος. Είναι προφανές πως η Τουρκία θέλει να δημιουργήσει τετελεσμένα στο Αιγαίο και την Α. Μεσόγειο και προσπαθεί με ευφάνταστα σενάρια να πυροδοτήσει κλίμα σύγκρουσης. Όπως φαίνεται δεν είναι τυχαίες οι σημερινές δηλώσεις Ερντογάν αλλά και του Χουλουσί Ακάρ.

ΟΗΕ: «Σιωπηλός δολοφόνος» για την ανθρωπότητα η απώλεια της βιοποικιλότητας

Η διεθνής κοινότητα έχει στη διάθεσή της μόλις δύο χρόνια για να καταλήξει σε μια συμφωνία που θα αποτρέπει την απώλεια της βιοποικιλότητας, έναν «σιωπηλό δολοφόνο” εξίσου επικίνδυνο με την κλιματική αλλαγή, προειδοποιούν τα Ηνωμένα Έθνη.Σε διαφορετική περίπτωση, η ανθρωπότητα μπορεί να βρεθεί αντιμέτωπη με την ίδια την εξαφάνισή της.

Η μάχη του Σαραντάπορου: Η αρχή του διπλασιασμού της Ελλάδας


Η ανατολή του 20ου αιώνα βρήκε τα Βαλκάνια σε αταξία. Το τελευταίο τέταρτο του 19ου αιώνα είχε κυλήσει μέσα στην ένταση. Οι πόλεμοι είχαν καταστεί ενδημικό φαινόμενο στην περιοχή, που δίκαια χαρακτηριζόταν ως «πυριτιδαποθήκη της Ευρώπης». Σέρβοι, Βούλγαροι, Τούρκοι και Ρουμάνοι είχαν εμπλακεί σε σειρά συγκρούσεων από το 1877 και μετά.

H Άγκυρα θέτει το Αιγαίο υπό καθεστώς «υποβρύχιου» πολέμου: Προσομοίωση αποκλεισμού των νησιών από την ενδοχώρα

Μέσα σε όλες τις προκλητικές ενέργειες στις οποίες έχει προβεί η Άγκυρα έχει ξεκινήσει και έναν ιδιότυπο υποβρύχιος πόλεμος στο Αιγαίο αλλά και στην Κύπρο τους τελευταίους δύο μήνες.
Όμως αν προσέξει κανείς την γενική εικόνα δείχνει πως μεθοδικά η Τουρκία προετοιμάζεται για μείζον πολεμικό επεισόδιο. Πρώτη φορά ασκεί τόσο έντονη υποβρυχιακή δραστηριότητα που σημαίνει ότι εξασκεί σχέδια αποκοπής των ελληνικών νησιών από την αποστολή βοήθειας και ενισχύσεων από την ενδοχώρα. ​