Τετάρτη 26 Ιουλίου 2017

Οι Ελληνες Ιντιάνα Τζόουνς στο κυνήγι των χαμένων θησαυρών

Ανασκαφές εκατομμυρίων και... τρύπες τις νύχτες από τους επίδοξους χρυσοθήρες

Αν το «Survivor» ήταν το πιο επιτυχημένο reality στην ιστορία της ελληνικής τηλεόρασης, το πιο επιτυχημένο «παιχνίδι» της πραγματικής ζωής είναι το κυνήγι του χαμένου θησαυρού. Διαμάντια, πετράδια κάθε είδους, νομίσματα, σκήπτρα, ιερά κειμήλια και περίτεχνα στέμματα αποτελούν τον ανομολόγητο πόθο χιλιάδων Ελλήνων Ιντιάνα Τζόουνς που θέλουν να πιάσουν την καλή. Αλλοι νόμιμα, άλλοι ανοίγοντας τρύπες τις νύχτες. 

Σε βουνά, ποτάμια και λίμνες, σε εκκλησίες και αρχαιολογικούς τόπους, αναζητούν την τύχη τους. Αλλοι ψάχνουν τη γουρούνα με τα εφτά χρυσά γουρουνάκια από τη Μυθολογία, άλλοι το άρμα του Αγαμέμνονα, άλλοι τον θησαυρό του Αλή Πασά, άλλοι τη λεία συμμοριών που δρούσαν στην επαρχία τον 19ο αιώνα και άλλοι λίρες από την Κατοχή, των συμμάχων και των ανταρτών. Μύθοι, θρύλοι, ιστορικά δεδομένα και προσωπικές «μαρτυρίες» συνθέτουν το πολύχρωμο παζλ νόμιμων και παράνομων, ρομαντικών και επαγγελματιών που συνεχίζουν να σκάβουν τη γη, πιστοί στο κυνήγι του χαμένου θησαυρού. 

ΜΑΘΕΤΕ ΑΠΟ ΠΟΥ ΠΡΟΗΛΘΕ Η ΟΝΟΜΑΣΙΑ ΚΑΜΕΝΑ ΒΟΥΡΛΑ

Πολλές φορές έχουμε αναρωτηθεί προς τι η ονομασία Καμμένα Βούρλα. Δυσκολευτήκαμε να βρούμε μία βάσιμη απάντηση, αλλά τελικά καταλήξαμε στο εξής: Η αρχική ονομασία των σημερινών Καμένων Βούρλων ήταν «Παλιοχώρι», αλλά κατά τους χρόνους της τουρκοκρατίας σε μια τουρκική επιδρομή, οι κάτοικοι, σύμφωνα με μια παράδοση αναζήτησαν καταφύγιο σωτηρίας μέσα στα βούρλα.

Σμύρνη: Κεμαλιστές φώναζαν συνθήματα κατά της Ελλάδας και του Προκόπη Παυλόπουλου, έξω από το ελληνικό προξενείο

Με αφορμή την επέτειο από την υπογραφή της Συνθήκης της Λωζάννης, συγκεντρώθηκαν έξω από το προξενείο της Ελλάδας στη Σμύρνη, 35 άνθρωποι από το κεμαλικό αντιπολιτευόμενο κόμμα CHP οι οποίοι φώναζαν συνθήματα κατά της Ελλάδας και του προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας.
Σύμφωνα με πληροφορίες, οι συγκεντρωμένοι φώναζαν συνθήματα κατά του Ερντογάν, για απεμπόληση δήθεν δικαιωμάτων της Τουρκίας επί των ελληνικών νησιών…

Οργή στη Μακεδονία για τη μη ένταξη του μνημείου της Αμφίπολης στο ΕΣΠΑ

Η πολυσυζητημένη ένταξη εργασιών συντήρησης, αναστήλωσης και ανάδειξης του μνημείου της Αμφίπολης στο νέο ΕΣΠΑ, με ευθύνη των υπηρεσιών του υπουργείου Πολιτισμού, κατέληξε σε πλήρης αποτυχία.
Πρόκειται για απόρριψη της αίτησης χρηματοδότησης της Πράξης «Συντήρηση, αποκατάσταση και ανάδειξη μνημείου Καστά στην Αμφίπολη Σερρών», ύψους 1,5 εκ. ευρώ στο πλαίσιο του «ΕΣΠΑ Κεντρική Μακεδονία 2014- 2020». Ωστόσο   ο Περιφερειάρχης κ. Απόστολος Τζιτζικώστας, ξεκαθαρίζει πως: «Δεν χάνονται τα κονδύλια για το έργο».Αντιδράσεις για το φιάσκο στην τοπική κοινωνία

Θρύλος για τον μοναδικό ναό της Θεσσαλονίκης που γλύτωσε από την πυρκαγιά του 1917

Ένα από τα υπόγεια κομμάτια της πόλης που κρύβουν έναν θρύλο ο οποίος διαδίδεται με το πέρασμα των αιώνων και διατηρείται μέχρι σήμερα αποτελούν οι "κατακόμβες" του Αγίου Ιωάννη του Προδρόμου, στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, δίπλα ακριβώε από τον ιερό ναό Αγίας Σοφίας.
Μετά την καταστροφική πυρκαγιά του 1917, το μοναδικό σημείο στην πόλη που έμεινε ανέπαφο, πιστεύεται ότι ήταν ο υπόγειος ναός του Αγίου Ιωάννη. Ο λόγος που πιθανόν συνέβη αυτό, ήταν γιατί στο υπόγειο του ναού, ρέει άφθονο νερό που πιστεύεται ότι είναι αγιασμένο.Ήταν ενωμένος με το υπόγειο «βαπτιστήριο» της Αγίας Σοφίας από το οποίο χωρίστηκε οριστικά το 1922, αλλά και με την κρύπτη του Αγίου Δημητρίου. ...

Για πρώτη φορά η ΕΕ απείλησε με αντίποινα τις ΗΠΑ για τις νέες κυρώσεις κατά της Ρωσίας με έπαθλο το... φυσικό αέριο!

Για πρώτη φορά η ΕΕ απείλησε ανοικτά τις ΗΠΑ με αντίποινα μετά την επιβολή νέων οικονομικών κυρώσεων κατά της Ρωσίας καθώς αυτές αποσκοπούν στην ματαίωση των ρωσοευρωπαϊκών ενεργειακών σχεδίων «καθώς θέτουν σε απειλή τα συμφέροντα της Ευρώπης και την ενεργειακή της ασφάλεια»
Εδώ και αρκετό καιρό φαίνεται ότι υπάρχει αλλαγή στην πολιτική της ΕΕ και θέλει εκ νέου την απεξάρτησή της από τις ΗΠΑ. Οι ΗΠΑ επιχειρούν να το εμποδίσουν αυτό.

Οι Αλβανοί κατεδαφίζουν την Ελλάδα στην Βόρειο Ήπειρο! (φωτό)

Για άλλη μια φορά η Αλβανία μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα τρέπει προς διωγμό τον Ελληνισμό προς «ανάπτυξη» της Αλβανίας λίγες μόνο ημέρες μετά την επανεκλογή του Έντι Ράμα.
Η αλβανική κυβέρνηση επανέρχεται με τις γνωστές πρακτικές πίεσης του ντόπιου ελληνικού στοιχείου στην περιοχή της Χειμάρρας
Στις 17 Ιουλίου εστάλησαν νέα ειδοποιητήρια κατεδάφισης που καλούν τους ιδιοκτήτες δύο κτιρίων στο χωριό Δρυμάδες, να εκκενώσουν «άμεσα» εντός πέντε μόλις ημερών τις ιδιοκτησίες τους προκειμένου να προχωρήσουν οι εργασίες κατεδάφισης. 

Στο ναδίρ οι σχέσεις Τουρκίας-Ισραήλ μετά τα επεισόδια στην Ιερουσαλήμ - Πώς επωφελείται η Ελλάδα

Στο ναδίρ για άλλη μια φορά βρίσκονται οι σχέσεις Ισραήλ-Τουρκίας καθώς στο Τελ Αβίβ θεώρησαν τον Ρ.Τ.Ερντογάν ως τον ηθικό αυτουργό των ταραχών που ξέσπασαν μεταξύ Ισραηλινών και Παλαιστινίων μετά την δήλωσή του ότι «όλοι οι μουσουλμάνοι να επισκεφθούν το τέμενος Αλ Ακσά στα Ιεροσόλυμα καθώς κάποιοι προσπαθούν να πάρουν το τέμενος από τα χέρια των πιστών»!
Την δήλωση αυτή ο Ρ.Τ.Ερντογάν την έκανε με αφορμή αυστηρά μέτρα ασφαλείας που έλαβε το εβραϊκό κράτος για πρόσβαση στους Ιερούς Τόπους της παλιάς πόλης των Ιεροσολύμων με αποτέλεσμα να προκληθούν πολύ σοβαρά επεισόδια

Σάλπισμα πολέμου από την Αγκυρα μετά την αγορά των S-400: «Αποχωρήστε από τα νησιά μας – Θα σας ρίξουμε στη θάλασσα, θα σας κυνηγήσουμε μέχρι όπου χρειαστεί»

«Ξέφυγε» πλέον η Τουρκία τουλάχιστον…ψυχολογικά με την διαφαινόμενη απόκτηση των S-400 από τη Ρωσία και ο κολλητός του Ρ.Τ.Ερντογάν, Ν.Μπαχτσελί, μας απειλεί με πόλεμο αν δεν αποχωρήσουμε από τα νησιά που έχουμε παράνομα καταλάβει.
Μάλιστα εντύπωση προκαλεί ότι στο βίντεο αναφέρει τουλάχιστον δύο νησιά, το Φαρμακονήσι και τις Οινούσσες
Πιο αναλυτικά, νέες απειλές εκτοξεύει ο επικεφαλής του Κόμματος Εθνικιστικής Δράσης, Ντεβλέτ Μπαχτσελί, κατά της Ελλάδας, υπενθυμίζοντας τη Μικρασιατική Καταστροφή.

H Mάχη στα Δερβενάκια: Πως ο Κολοκοτρώνης νίκησε τον Δράμαλη

Η Μάχη των Δερβενακίων ήταν μία από τις σημαντικότερες μάχες που πραγματοποιήθηκαν κατά την Ελληνική Επανάσταση του 1821, με νικηφόρα έκβαση για τους Έλληνες και μεγάλη καταστροφή των οθωμανικών δυνάμεων υπό τον αρχιστράτηγο Μαχμούτ πασά Δράμαλη. Η μάχη αυτή δόθηκε στις 26 Ιουλίου 1822, σε δύο από τα τέσσερα μικρά ορεινά περάσματα (δερβενάκια), μεταξύ Κορίνθου και κοιλάδας Άργους, εξ ου και η ονομασία της. Άλλο αποτέλεσμα της μάχης αυτής ήταν η ενίσχυση της φήμης του Θεόδωρου Κολοκοτρώνη, η οποία φόβισε τους τότε πολιτικούς αντιπάλους του.

Παραμόρφωση τεσσάρων εκατοστών στην πόλη της Κω μετά τον φονικό σεισμό

Εδαφική παραμόρφωση περίπου τεσσάρων εκατοστών προκάλεσε στην πόλη της Κω αλλά και στις γύρω περιοχές ο φονικός σεισμός της περασμένης Παρασκευής.

Σε αυτό το συμπέρασμα κατέληξαν οι ειδικοί της ερευνητικής ομάδας Τηλεπισκόπησης στο Τμήμα Γεωγραφίας του Χαροκόπειου Πανεπιστημίου, μετά από επεξεργασία των στοιχείων που εστάλησαν από τον δορυφόρο του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Διαστήματος.

Μωσαϊκό 1.800 ετών βρέθηκε στην αρχαία Ελληνική πόλη της Πέργης

Ο επικεφαλής των ανασκαφών στην Πέργη στην Μ.Ασία, ανακοίνωσε ότι στην αρχαία πόλη βρέθηκε ένα νέο ψηφιδωτό. Το ψηφιδωτό των 1.800 ετών απεικονίζει την θυσία της Ιφιγένειας, κόρης του βασιλιά Αγαμέμνονα στην Ελληνική μυθολογία, κατά τον Τρωικό πόλεμο.
Ο υπεύθυνος της ανασκαφής ανέφερε ότι κατά τα πρώτα χρόνια των ανασκαφών πραγματοποιήθηκαν σημαντικά έργα όσον αφορά τις προσπάθειες αποκατάστασης στην περιοχή αυτή της αρχαίας Ελληνικής Πέργης
Στο πλαίσιο του ανασκαφικού έργου, η περιοχή που περιλαμβάνει την Κρήνη (Kesos) Κησος στα βόρεια και με κατεύθυνση προς τα νότια αναδιατάχθηκαν και οι ανασκαφές κατά μήκος της Δυτικής οδού επιταχύνθηκαν.

Εκπληκτικό: Ποίημα του Καβάφη κοσμεί κτίριο στην Ολλανδία

Ένα ποίημα του Έλληνα ποιητή Κωνσταντίνου Καβάφη κοσμεί ένα κτίριο της πόλης Λέιντεν της Νότιας Ολλανδίας.
Το απόσπασμα είναι από την συλλογή «Κρυμμένα» και έχει γραφτεί στα Ελληνικά, γεμίζοντας τον τοίχο ενός κτιρίου.
Δεν είναι βέβαια η πρώτη φορά που έργο Έλληνα ποιητή κοσμεί κτίριο εκτός Ελλάδας, αποδεικνύοντας πως πολλοί σημαντικοί Έλληνες της σύγχρονης εποχής έχουν ξεπεράσει τα σύνορα της χώρας μας, αποτελώντας πηγή έμπνευση για χιλιάδες καλλιτέχνες ανά τον κόσμο.