Τρίτη 8 Νοεμβρίου 2016

Αυτό είναι το ξενικό φυτό που απειλεί γηγενή είδη





Ένα ξενικό φυτό-εισβολέας που ονομάστηκε από τον κόσμο «γερμανός», εξαπλώνεται ταχύτατα, εκτοπίζει τα γηγενή είδη και απειλεί προστατευόμενες περιοχές, ενώ η καταπολέμησή του είναι εξαιρετικά δύσκολη αφού λειτουργεί ως «λερναία ύδρα».
   
Χιλιάδες χιλιόμετρα του οδικού επαρχιακού δικτύου και των εθνικών οδών έχει διανύσει από το 2.000 ο δρ Νίκος Κρίγκας από το Εργαστηριακό και Διδακτικό Προσωπικό (ΕΔΙΠ) στο Τμήμα Βιολογίας του ΑΠΘ, εντοπίζοντας και καταγράφοντας την εξάπλωση του
Solanum elaeagnifolium, του αμερικανικής προέλευσης φυτού, που είναι ένα από τα χειρότερα εισβολικά είδη παγκοσμίως.
   

Ζητούν από τη Ρωσία να επιστρέψει στην Κρήτη το φοβερό κανόνι που γκρέμισε το Αρκάδι


Από όλες τις θυσίες που προσέφερε η Κρήτη μεσουρανεί το Αρκάδι και σήμερα ημέρα μνήμης από εκείνη την ημέρα της 8ης Νοεμβρίου του 1866 η εθελοθυσία των ηρώων δεσπόζει στις ψυχές όλων των Κρητικών. Η μονή Αρκαδίου ύψωσε το αίτημα της κρητικής ελευθερίας και ξεσήκωσε τα φιλελληνικά αισθήματα της Ευρώπης, αλλάζοντας τη νοοτροπία και την τακτική των ευρωπαϊκών δυνάμεων απέναντι στο Κρητικό ζήτημα.
Οι ιστορική μνήμη του Αρκαδίου πτυχές της οποίας ανέλυσε στο Ράδιο Κρήτη και την εκπομπή του Λευτέρη Βαρδάκη ο ιστορικός και συγγραφέας κ.Γιώργος Παναγιωτάκης ανέδειξε και την ανάγκη κειμήλια εκείνης της θυσίας να επιστρέψουν στον τόπο όπου με τραγικό τρόπο άφησαν το αποτύπωμά τους.

Νέες αποκαλύψεις για το ηφαίστειο στη Σαντορίνη και το τρομερό τσουνάμι

Η έκρηξη του ηφαιστείου της Θήρας (Σαντορίνης), δεν προκλήθηκε από την ταυτόχρονη κατάρρευση των τοιχωμάτων της καλδέρας, όπως πίστευαν έως τώρα οι επιστήμονες, αλλά από την τεράστια ποσότητα πυροκλαστικών ηφαιστειακών υλικών που έπεσαν απότομα μέσα στη θάλασσα.  
Αυτό προκύπτει από μία νέα έρευνα Ελλήνων και άλλων επιστημόνων, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό «Nature Communications», με επικεφαλής την Παρασκευή Νομικού, επίκουρη καθηγήτρια Φυσικής Γεωγραφίας και Γεωλογικής Ωκεανογραφίας του Τμήματος Γεωλογίας και Γεωπεριβάλλοντος του Πανεπιστημίου Αθηνών.

Οι επιστήμονες παρουσιάζουν νέα βαθυμετρικά και σεισμικά στοιχεία, τα οποία αποδεικνύουν ότι η καλδέρα δεν ήταν ανοιχτή προς τη θάλασσα κατά τη διάρκεια της κύριας φάσης της έκρηξης, αλλά πλημμύρισε με νερό, αφότου η έκρηξη είχε πια ολοκληρωθεί.