Τετάρτη 25 Νοεμβρίου 2015

Γιατί το μεγαλύτερο νησί της Ιρλανδίας καλείται… Αχίλλειον;

 
Το Αχίλλειον (ιρλ. Achill) είναι το μεγαλύτερο από τα νησιά στα ανοικτά των δυτικών ακτών της Ιρλανδίας και το βορειο-δυτικότερο σημείο της Ιρλανδίας!
Το νησί κατοικήθηκε τουλάχιστον από το τέλος της Νεολιθικής εποχής (γύρω στο 4.000 π.Χ.), όταν είχε έναν πληθυσμό 500-1.000 ανθρώπων! Τότε το νησί θα ήταν, ως επί το πλείστον, δάσος μέχρις ότου οι νεολιθικοί άνθρωποι άρχισαν να το καλλιεργούν. Οι οικισμοί του αυξήθηκαν κατά την διάρκεια της Εποχής του Σιδήρου, όταν και έγινε διασπορά μικρών φρουρίων γύρω από την ακτή, για την άμυνα του νησιού, που δείχνουν την πολεμοχαρή φύση εκείνων των καιρών.
Στο νησί ευρέθησαν και μεγαλιθικοί τάφοι και οχυρά ιδίως στο όρος Slievemore, κατά μήκος του Ατλαντικού.

Θα μας τρελάνει η NASA! Σμήνος κομητών η "εξωγήινη υπερκατασκευή"




Έχει περάσει καιρός από την παρατήρηση "εξωγήινης υπερκατασκευής" στο βαθύ διάστημα. Οι συζητήσεις περί εξωγήινων, όπως ήταν αναμενόμενο, είχαν πάρει φωτιά.

Η NASA πλέον επιστρέφει με μια νέα εικασία για το ανεξήγητο αντικείμενο σε τροχιά γύρω από ένα μακρινό άστρο. Εκτιμά ότι ίσως πρόκειται για σμήνος κομητών. Όλα είχαν ξεκινήσει όταν αστρονόμοι που έχουν εκπαιδευτεί στο Spitzer Space Telescope της NASA παρατήρησαν το φως του άστρου KIC 8462852, γνωστού και ως Tabby Star, να εξασθενεί.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: «Η Κυρά της Πρόσυμνας» στο «Αθέατο Μουσείο»




Το «Αθέατο Μουσείο παρουσιάζει», είναι η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών. Κάθε δύο μήνες ένα αντικείμενο παρουσιάζεται στους επισκέπτες για πρώτη φορά.

Το «Αθέατο Μουσείο αποκαλύπτει», είναι η νέα, ανοιχτή πρόσκληση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου για την αφήγηση της άγνωστης ιστορίας που κρύβει το επιλεγμένο έκθεμα.

Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο: «Ο Καθρέφτης της Ευρώπης» στο «Αθέατο Μουσείο»



Η νέα δράση του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου - που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες από τον κόσμο των αποθηκών του - ξεκίνησε τον Φεβρουάριο με το «δαχτυλίδι του Θησέα», το χρυσό σφραγιστικό δαχτυλίδι, που εντοπίστηκε τυχαία στα χώματα των εκσκαφικών εργασιών της Ακρόπολης, τη δεκαετία του 1950. Το δαχτυλίδι, που εκτιμάται ότι ανήκε σε κάποιον ηγεμόνα της μυκηναϊκής Αθήνας, χρονολογείται περί το 1.400 π.Χ. και απεικονίζει μία ανθρώπινη μορφή να πηδά πάνω από έναν ταύρο. Η σκηνή αυτή παραπέμπει στα ταυροκαθάψια της μινωικής Κρήτης.

Γνωρίζοντας την «Άρτεμη από τη θάλασσα», στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο



Αμαρυσία, Ταυροπόλος, Αριστοβούλη, Σελλασφόρος, Προπυλαία, Βραυρωνία, Μουνιχία, Αγροτέρα, είναι μερικά από τα προσωνύμια της θεάς Άρτεμης και αυτά μόνο στην Αττική. Ένα άλλο, αυτό της «θάλασσας», της προστέθηκε μόλις πριν λίγο καιρό όταν οι άνθρωποι του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου (ΕΑΜ) αποφάσισαν ότι το χάλκινο αγαλματίδιο της Άρτεμης του 4ου αι. π.Χ., που ανελκύστηκε από ψαρά τον Μάιο του 1959 στα ανοιχτά της Μυκόνου, θα ήταν το τρίτο έκθεμα του «Αθέατου Μουσείου».

Μια αιγύπτια γάτα... τρέχει στην αίθουσα του Βωμού

<p>  Η έκθεση της αιγύπτιας γάτας θα διαρκέσει από τη Δευτέρα έως τις 17 Μαΐου (Φωτογραφία: Ελευθέριος Α. Γαλανόπουλος) </p>

Την ιστορία μιας αιγύπτιας γάτας αφηγείται το «Αθέατο Μουσείο» του Εθνικού Αρχαιολογικού Μουσείου, στο πλαίσιο της ομώνυμης νέας δράσης του που προβάλλει επιλεγμένες αρχαιότητες, οι οποίες βγαίνουν από τις αποθήκες του μουσείου.



Πρόκειται για τη χάλκινη σαρκοφάγο, που περιείχε αρχικά τη μούμια του ζώου και που είχε κατασκευαστεί για να προσφερθεί ως ανάθημα στη θεά Βούβαστη (Μπαστίτη ή Μπαστέτ).
Η πολυτελής χάλκινη θήκη αποδίδει το ιερό ζώο, τη μορφή του οποίου δανειζόταν σύμφωνα με τις θρησκευτικές δοξασίες η θεά για να εμφανιστεί στους πιστούς της.
Η σαρκοφάγος χρονολογείται στο διάστημα από την Υστερη Περίοδο ως τους Πτολεμαϊκούς χρόνους (664-30 π.Χ.) και εκτίθεται για πρώτη φορά.

Η ιστορία πίσω από το χρυσό δαχτυλίδι του Θησέα

 


«Διάλογο» με το κοινό του έχει ξεκινήσει το τελευταίο διάστημα το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο,

μέσα από δράσεις που το καθιστούν εξωστρεφές και ζωντανό. Η πιο πρόσφατη είναι το «Αθέατο Μουσείο», που εγκαινιάστηκε πρόσφατα και αφορά τη δίμηνη έκθεση ευρημάτων τα οποία έχουν δει το ημίφως των αποθηκών του, όπου φιλοξενούνται χιλιάδες αρχαία έργα. Ένα από αυτά είναι το δαχτυλίδι του Θησέα, όπως ονομάστηκε το σφραγιστικό χρυσό μυκηναϊκό δαχτυλίδι, που από τα μέσα Ιανουαρίου κοσμεί ειδική προθήκη στην αίθουσα του Βωμού, το μοναδικό ίσως αντικείμενο, που θα έχει την τύχη να μην επιστρέψει στη σκοτεινή, αλλά ασφαλή αθέατη θέση του. Η τεράστια αρχαιολογική αξία του και οι μεγάλες προσπάθειες απόκτησής του δεν το επιτρέπουν.

Ραγδαίες εξελίξεις! Οι Ρώσοι βομβάρδισαν τουρκικό κονβόι στη Συρία - Σήμανε συναγερμός στο στρατό της Τουρκίας

 

Οι Ρώσοι σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες βομβάρδισαν το τουρκικό κονβόι.
- Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν.
- Ο εναέριος βομβαρδισμός έγινε στην πόλη Αζάζ της Συρίας, μία ημέρα μετά την κατάρριψη ρωσικού μαχητικού στην Τουρκία.
- Ο εργαζόμενος της ανθρωπιστικής οργάνωσης που κατέγραψε τις σκηνές αρχικά κατήγγειλε ότι φαίνεται πως τα φορτηγά διανομής ανθρωπιστικής βοήθειας στοχοθετήθηκαν στους βομβαρδισμούς.

Τουλάχιστον επτά άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους και 10 τραυματίστηκαν από τον εναέριο βομβαρδισμό ενός τουρκικού κονβόι από ρωσικά μαχητικά, στην πόλη Αζάζ της Συρίας, κοντά στα σύνορα με την Τουρκία.
Σύμφωνα με το ειδησεογραφικό πρακτορείο "Anadolu", ο στόχος τους ήταν 20 φορτηγά που μετέφεραν τσιμέντο και σίδερο από την Τουρκία, ένα δρομολόγιο ρουτίνας.

«Μαρμάρινον σκεύος παραδόξου χρήσεως»




«Μαρμάρινον σκεύος παραδόξου χρήσεως»
Πρόκειται για μία μαρμάρινη πλάκα με μικρογραφική παράσταση αρχαίου ελαιουργείου που χρησίμευε ως κάλυμμα κιβωτίου για τη συγκέντρωση χρηματικών ποσών, τα οποία ίσως να σχετίζονταν με την παραγωγή του ελαιολάδου. 

Σαν σήμερα πραγματοποιήθηκε η επιχείρηση "Γοργοπόταμος"





Στις 25 Νοεμβρίου 1942 Άγγλοι κομάντος και Έλληνες αντάρτες ανατινάζουν τη γέφυρα του Γοργοποτάμου. Οι συνέπειες του σαμποτάζ για τις γερμανικές δυνάμεις είναι ανυπολόγιστες…
Κορυφαία αντιστασιακή πράξη κατά τη διάρκεια της Γερμανικής κατοχής. Υπήρξε αποτέλεσμα της συνεργασίας των δύο μεγαλύτερων αντιστασιακών οργανώσεων, του ΕΛΑΣ και του ΕΔΕΣ, υπό την υψηλή καθοδήγηση Βρετανών κομάντος.

Το ιστορικό και η Μάχη
Στις 29 Σεπτεμβρίου 1942 μία ομάδα αποτελούμενη από δώδεκα κομάντος, με επικεφαλής τον συνταγματάρχη Έντι Μάιερς και τον ελληνομαθή ταγματάρχη Κρις Γουντχάουζ, έπεσε με αλεξίπτωτα στην περιοχή της Γκιώνας. Ανάμεσά τους ήταν ο Ελλαδίτης Θεμιστοκλής Μαρίνος κι ένας Κύπριος με το κωδικό όνομα «Γιάννης». Σκοπός τους, να έλθουν σε επαφή με έλληνες αντάρτες και να υλοποιήσουν την «Επιχείρηση Χάρλινγκ», που είχε σχεδιάσει το Συμμαχικό Στρατηγείο στο Κάιρο.

Πίνδος: Σε υψόμετρο 1.200 μέτρων ανακαλύφθηκε αρχαία πόλη του 4ου π.Χ. αιώνα [φωτό]





Σε υψόμετρο 1.200 μέτρων (ίσως στην υψηλότερη στην Ελλάδα αρχαιολογική ανασκαφή) στην Πίνδο, οι αρχαιολόγοι βρέθηκαν «αντιμέτωποι» με τα ερείπια μιας άγνωστης πόλης του 4ου π.Χ. Αιώνα.

Ύστερα από 17 και πλέον χρόνια ανασκαφών μιας μικρής ομάδας αρχαιολόγων του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης (ΑΠΘ) με ιδιαίτερα περιορισμένα τα κονδύλια, που δεν αφορούσαν σε μια «ηχηρή» και εντυπωσιακή αποκάλυψη, οι επιστήμονες κατόρθωσαν να αποφέρουν σημαντικά αποτελέσματα και ευρήματα- όχι όμως και την ταύτισή της με συγκεκριμένη αρχαία πόλη…
Τα σπαράγματα επιγραφών με τα γράμματα «ΙΕΡ…», «ΙΕΡΟ…» που εντοπίστηκαν στο Καστρί –οχυρωμένη ακρόπολη μιας αρχαίας πόλης της χώρας των Τυμφαίων, τμήματος του βασιλείου της Μακεδονίας, του 4ου π.Χ. αιώνα κάνουν τους αρχαιολόγους να εικάζουν πως πρόκειται για μια ιδιαίτερα σημαντική θέση των αρχαίων Μακεδόνων με ναούς και λατρευτικούς χώρους, το ακριβές όνομα όμως των οποίων παραμένουν άγνωστοι…

Ο Φόβος θα διαλυθεί σχηματίζοντας ένα δακτύλιο γύρω από τον πλανήτη Άρη





Πριν από λίγες εβδομάδες ομάδα ειδικών της NASA ανακοίνωσε ότι οι μυστηριώδεις αυλακώσεις στον Φόβο, τον μικρό δορυφόρο του πλανήτη Άρη, προκαλούνται από τον πλανήτη που… ρουφάει τον δορυφόρο.
Νέα μελέτη αναφέρει ότι σε μερικά εκατομμύρια έτη ο Φόβος θα έχει διαλυθεί και τα απομεινάρια του θα σχηματίσουν ένα δακτύλιο ύλης γύρω από τον πλανήτη.
Στον Φόβο έχουν εντοπιστεί μυστηριώδεις αυλακώσεις στην επιφάνεια του. Οι επιστήμονες δεν έχουν βρει μέχρι σήμερα οριστική απάντηση στην αιτία που δημιούργησε αυτές τις αυλακώσεις και η μόνη πιθανή εξήγηση που έχει πέσει στο τραπέζι είναι ότι είναι προϊόν πτώσης κομητών.
Η ομάδα των ειδικών με επικεφαλής τον Τέρι Χάφορντ του κέντρου πτήσεων Goddard της NASA ανακοίνωσε στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Γεωλογικής Εταιρείας ότι οι αυλακώσεις είναι αποτέλεσμα της έντονης βαρυτικής έλξης του πλανήτη Άρη.