Παρασκευή 7 Ιουλίου 2017

Μήπως το τηγανόσχημο που χρησιμοποιούσαν οι Αρχαίοι Κυκλαδίτες του 4000 π.Χ ήταν Πυξίδα

Η κεραμική αποτελεί για τη ζωή των αρχαίων Κυκλαδιτών μια από τις πλουσιότερες πηγές γνώσης. Τα περισσότερα αγγεία και σκεύη καθημερινής χρήσης ήταν πήλινα και τα πιο συνηθισμένα σχήματα ήταν πυξίδες («κουτάκια» για κοσμήματα), κρατηρίσκοι, αρύβαλλοι, ασκοί, κωνικά κύπελλα, κύλικες κλπ. Μεταξύ αυτών ήταν και τα τηγανόσχημα σκεύη που ονομάστηκαν έτσι λόγω του σχήματος τους που θυμίζει τηγάνι. Χρονολογούνται στην Πρωτοκυκλαδική Ι ή ΙΙ και η απεικόνιση ήταν συνήθως εμπνευσμένη από τον κόσμο της θάλασσας με αστερίες, κύματα (σπείρες), ήλιο κλπ.

Λιγοστές είναι οι πληροφορίες για τις επιστημονικές γνώσεις τού κυκλαδικού πολιτισμού, γιατί, όπως λένε οι αρχαιολόγοι, δεν υπάρχουν γραπτά στοιχεία. Για τα -άγνωστης λειτουργικότητας- τηγανόσχημα αγγεία, που ονομάστηκαν έτσι, γιατί θυμίζουν τηγάνια, η κρατούσα αρχαιολογική άποψη είναι, ότι ίσως τους έβαζαν νερό και τα έκαναν καθρέπτη στον Ήλιο ή ότι τα γέμιζαν με θαλασσινό νερό, τα άφηναν στον Ήλιο κι έφτιαχναν αλάτι.

Ο Θεός Άρης

Στην Ιλιάδα του Ομήρου αναφέρεται ότι ο Δίας μισούσε τον θεό του πολέμου. Ο προκλητικός χαρακτήρας του, η επιθετικότητά και η αγριότητά του, τον έκαναν αντιπαθή στους υπόλοιπους θεούς του Ολύμπου. Μητέρα του ήταν η Ήρα και αδερφή του η Έριδα. Οι αρχαίοι  συγγραφείς τον περιέγραφαν ως ένα πανίσχυρο θεό με τρομακτικά μάτια που ορμούσε στη μάχη κραυγάζοντας όπως 10.000 πολεμιστές. Είχε πελώριο σώμα, ήταν άγριος και αιμοδιψής.

Συχνά ερχόταν αντιμέτωπος με την αδερφή του Αθηνά, η οποία τον νικούσε και τον εξευτέλιζε. Είχε ερωτικές σχέσεις με την Αφροδίτη, γυναίκα του αδερφού του Ήφαιστου από την οποία απέκτησε δύο γιους, τον Φόβο και τον Δείμο, δηλαδή τον τρόμο. Αρχαιοελληνική απεικόνιση του Άρη. Είχε δύο γιους, τον Δείμο και τον Φόβο, που έδωσαν το όνομά τους στους αντίστοιχους δορυφόρους του πλανήτη Άρη. Οι γιοι του τον συντρόφευαν στα πεδία των μαχών και έσερναν το άρμα του.

Περσέας το «πεπρωμένο φυγείν αδύνατον»

H Δανάη ήταν η κόρη του βασιλιά του Άργους, Ακρίσιου και μητέρα του Περσέα. Ο βασιλιάς Ακρίσιος δεν είχε διάδοχο για το θρόνο. Έτσι κατέφυγε στο μαντείο. Η πρόβλεψη ήταν ότι στο θρόνο θα τον διαδεχτεί ο εγγονός του. Ο Ακρίσιος αρχικά χάρηκε, αλλά η συνέχεια της προφητείας τον σόκαρε. Ο διάδοχος του θρόνου θα έκανε ένδοξο το βασίλειο, θα αποκτούσε ήρωες απογόνους, αλλά θα σκότωνε τον ίδιο.

Αποφάσισε λοιπόν ότι η μόνη λύση ήταν η κόρη του η Δανάη να μην αποκτήσει ποτέ της παιδί. Τη φυλάκισε μαζί με την τροφό της, ώστε να μην έρχεται σε επαφή με κανέναν. Η απαγόρευση βέβαια δεν ίσχυε για το Δία που την είδε από ένα μικρό παράθυρο και γοητεύτηκε. Λάτρης του γυναικείου φύλου μαγεύτηκε από την ομορφιά της Δανάης. Στο θάλαμο της Δανάης μπήκε μεταμορφωμένος σε χρυσή βροχή. Όταν βγήκε η Δανάη ήταν έγκυος στον Περσέα.

ΜΠΟΡΕΙ Η ΤΟΥΡΚΙΑ ΝΑ ΑΙΦΝΙΔΙΑΣΕΙ ΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ;

Ένα από τα πλέον αναγκαία ζητούμενα στον πόλεμο είναι η επίτευξη αιφνιδιασμού. Πρόκειται για ένα από τα βασικότερα δόγματα του πολέμου και τα παραδείγματα στην παγκόσμια στρατιωτική ιστορία είναι πολλά: Η Γερμανία αιφνιδίασε τη Γαλλία τον Μάιο του 1940 με αποτέλεσμα την κατάρρευση του Δυτικού Μετώπου μέσα σε ένα μήνα. Τον Ιούνιο του 1941 ο Χίτλερ αιφνιδίασε τον Στάλιν και έφτασε στις πύλες της Μόσχας. Τον Ιούνιο του 1967 το Ισραήλ αιφνιδίασε του Άραβες και κατάφερε μεγάλη νίκη, για να αιφνιδιαστεί με τη σειρά του, τον Οκτώβριο του 1973, από την

Η ΝΑΣΑ κατέγραψε τεράστια έκρηξη από πτώση μετεωρίτη στη Σελήνη.

Η ΝΑΣΑ κατέγραψε τεράστια έκρηξη από πτώση μετεωρίτη στη Σελήνη.

Η σύγκρουση που κατέγραψε η ΝΑΣΑ ήταν τρομακτική αφού ο μετεωρίτης έπεσε στο φεγγάρι με ταχύτητα 56.000 μίλι / ώρα,επισημαίνοντας τον καταστροφικό κίνδυνο που αντιμετωπίζει η γη από παρόμοιους μετεωρίτες – προκλήθηκε από ένα διαστημικό βράχο που δεν ζύγιζε περισσότερο από 40 κιλά.

Παρά τις μικροσκοπικές αναλογίες του μετεωρίτη – περίπου το μέγεθος ενός μικρού ογκόλιθου και το βάρος ενός μέσου 10χρονου αγοριού – η ζημιά από την κρούση ήταν κολοσσιαία και η έκρηξη έλαμπε με τη φωτεινότητα ενός μεγέθους 4 αστέρων.

Ο Aκιντζί ρίχνει τις ευθύνες στην ελληνοκυπριακή πλευρά για το ναυάγιο στο Κραν Μοντάνα

Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Μουσταφά Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι η ελληνοκυπριακή πλευρά προσπαθεί να δώσει την εντύπωση ότι η Διάσκεψη για το Κυπριακό απέτυχε λόγω της διαφωνίας που υπήρξε στο θέμα του αριθμού των Τούρκων στρατιωτών και της ασφάλειας, υποστηρίζοντας ότι αυτό δεν είναι η πραγματικότητα.
Μιλώντας σε διάσκεψη Τύπου στο Κραν Μοντάνα, ο Μουσταφά Ακιντζί ευχήθηκε να μπορούσε να ανακοίνωνε την επίτευξη λύσης του Κυπριακού στο τέλος της Διάσκεψης προσθέτοντας ότι έκαναν ό, τι ήταν δυνατό γι΄αυτό το σκοπό.
Εξέφρασε τη λύπη του για το ανεπιτυχές αποτέλεσμα,  κάνοντας λόγο για την  τελευταία προσπάθεια της γενιάς του. Είπε ότι πρόκειται να ενημερώσει το κοινό για τις εξελίξεις και πρόσθεσε ότι θα δώσει περισσότερες πληροφορίες όταν επιστρέψει στην Κύπρο.

«Πισώπλατη μαχαιριά» από Άγκυρα σε Μόσχα: «Η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία»

Ως «πισώπλατη μαχαιριά» της Άγκυρας προς την Ρωσία θα μπορούσαν να χαρακτηριστούν οι δηλώσεις του Τούρκου υφυπουργού Εξωτερικών για την Κριμαία.

Ο Ahmet Yildiz δήλωσε σήμερα πως η Κριμαία ανήκει στην Ουκρανία και η «Τουρκία θα συνεχίσει να υποστηρίζει τη διεθνή νομιμότητα και τα δικαιώματα των κατοίκων της Κριμαίας, παρά την παράνομη κατάληψή της από την Ρωσία».

Τις δηλώσεις αυτές ο Ahmet Yildiz τις πραγματοποίησε σε διεθνές συνέδριο για την Ουκρανία που πραγματοποιήθηκε στο Λονδίνο, παρόντος του Βρετανού υπουργού Εξωτερικών Boris Johnson και του Ουκρανού Pavlo Klimkin.

Καταργεί τα μαχητικά Eurofighter η Αυστρία- Θα αντικατασταθούν μέσα στα επόμενα χρόνια

Ανακοινώθηκε επίσημα η κατάργηση των ευρωπαϊκών μαχητικών αεροσκαφών από τον Αυστριακό υπουργό Άμυνας, Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, όπως και η αντικατάσταση τους στο μέλλον από καινούργιο στόλο αεροσκαφών.

Δεκαπέντε χρόνια μετά την παραγγελία τους το 2002 και δέκα χρόνια μετά την άφιξη του πρώτου από αυτά στην Αυστρία, τον Ιούλιο του 2007, ο Αυστριακός υπουργός Αμυνας Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ ανακοίνωσε σήμερα στη Βιέννη το "τέλος" των αμφιλεγόμενων μαχητικών αεροσκαφών Eurofighter και την αντικατάστασή τους με άλλο "εναλλακτικό στόλο αεροσκαφών".

Όπως ανακοίνωσε ο Χανς Πέτερ Ντόσκοτσιλ, μελλοντικά ο έλεγχος του αυστριακού εναέριου χώρου θα γίνεται από έναν και όχι από δύο στόλους μαχητικών αεροσκαφών όπως συμβαίνει σήμερα, με τον ένα να έχει τα υπερηχητικά Eurofighter και τον άλλο τα συμβατικά Saab-105 τα οποία βρίσκονται σε χρήση στην Αυστρία από το 1970 και το 2020 θα πρέπει να αποσυρθούν για λόγους παλαιότητας.

Η προετοιμασία δύο αστροναυτών για το πρώτο ταξίδι στον Άρη (φωτό)

Ζουν από τώρα στις συνθήκες του «κόκκινου» πλανήτη, τον οποίο θα επισκεφτούν για πρώτη φορά σε λίγα χρόνια.

Όταν τα μέλη του πληρώματος 70 στέλνουν ένα email πρέπει να περιμένουν 20 λεπτά, καθώς υπάρχει μία καθυστέρηση ώστε να αποκατασταθεί η επικοινωνία μεταξύ του Άρη και της γης. Δεν βρίσκονται όμως πραγματικά στον «κόκκινο πλανήτη» αλλά σε μία έρημο με κόκκινα βράχια στη Γιούτα των ΗΠΑ. Είναι ένα μέρος που μέλη του ερευνητικού σταθμού της ερήμου του Άρη συχνά επισκέπτονται για επιστημονική έρευνα που θα επιτρέψει στους ανθρώπους να προετοιμαστούν ώστε να επισκεφτούν, σε λίγα χρόνια, τον Άρη.

ESM: Εγκρίθηκε το νέο πακέτο δόσεων προς την Ελλάδα

Εγκρίθηκε από τον ESM το νέο πακέτο δόσεων προς την Ελλάδα, που μπορεί πλέον να «γυρίσει σελίδα» και να προχωρήσει σε όλες εκείνες τις αλλαγές που θα δώσουν ώθηση στην οικονομία και λύση στα καυτά προβλήματα της χώρας.

Η αβεβαιότητα λαμβάνει τέλος και οι δανειακές υποχρεώσεις θα εξυπηρετηθούν κανονικά. Τα χρήματα των δανειστών θα είναι διαθέσιμα στα κρατικά ταμεία από τη Δευτέρα το μεσημέρι.


Ειδικότερα, την εκταμίευση της τρίτης δόσης του προγράμματος βοήθειας, συνολικού ύψους 8,5 δισ. ευρώ, ενέκρινε το διοικητικό συμβούλιο του Ευρωπαϊκού Μηχανισμού Σταθερότητας (ESM), προχωρώντας και στην τυπική ολοκλήρωση της β’ αξιολόγησης.