Δευτέρα 31 Αυγούστου 2015

Ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης ο γνωστός ακαδημαϊκός Χάιντς Ρίχτερ διοτι σε βιβλίο του αρνείται τα ναζιστικά εγκλήματα σε βάρος του κρητικού λαού



Ενώπιον της ελληνικής Δικαιοσύνης καλείται να παρουσιαστεί μεθαύριο ο γνωστός ακαδημαϊκός Χάιντς Ρίχτερ, προκειμένου να λογοδοτήσει, καθώς κατηγορείται ότι σε βιβλίο του για τη Μάχη της Κρήτης αρνείται τα ναζιστικά εγκλήματα σε βάρος του κρητικού λαού. Η πολύκροτη υπόθεση του Γερμανού ιστορικού, ο οποίος πριν από μερικούς μήνες αναγορεύτηκε σε επίτιμο διδάκτορα του Πανεπιστημίου Κρήτης, προκαλώντας θύελλα αντιδράσεων στην τοπική - και όχι μόνο - κοινωνία, αναμένεται να εκδικαστεί στο Πλημμελειοδικείο Ρεθύμνου. Ωστόσο, θεωρείται αμφίβολο αν ο ομότιμος καθηγητής του Πανεπιστημίου του Mάνχαιμ θα δώσει τελικά το "παρών" στο δικαστήριο για να καθίσει στο εδώλιο του κατηγορουμένου. 

Σπουδαία αρχαιολογική ανακάλυψη κατά τη διάρκεια της διάνοιξης της Ν.Ε.Ο. Λαρίσης-Τρικάλων



Κατά τα έτη 1996-1997, κατά τις εργασίες διάνοιξης της «νέας εθνικής Οδού Λαρίσης-Τρικάλων», στο 30ο χιλιόμετρο, στο ύψος του χωριού Ζάρκος και συγκεκριμένα στη θέση «Αγιος Νικόλαος ο Φονιάς», διενεργήθηκε από την τότε 7η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων ανασκαφική έρευνα.

Στη βόρεια πλευρά του δρόμου, ΝΑ της τρίκλιτης παλαιοχριστιανικής βασιλικής που ανέσκαψε το 1972 ο καθηγητής Νικόλαος Νικονάνος, η αρχαιολογική σκαπάνη έφερε στο φως την ύπαρξη ενός εκτεταμένου νεκροταφείου. Συνολικά εντοπίστηκαν 120 ταφές, μία κόγχη (άλλη από εκείνη της βασιλικής, που πιθανότατα ανήκε σε παρεκκλήσι), δύο αγωγοί ύδρευσης, ένας κεραμικός κλίβανος, τοιχία (που πιθανότατα ανήκαν σε προσκτίσματα του παρακείμενου ναού), αγροικίες, πλούσια κεραμική, αντικείμενα μικροτεχνίας, αλλά και πλήθος νομισμάτων που μπορούν να τοποθετηθούν στα βυζαντινά και μεταβυζαντινά χρόνια.