Δευτέρα 22 Ιανουαρίου 2018

Οι «παστές» μούμιες του Ιράν

Ενώ εξορίσουν αλάτι από το αλατωρυχείο Chehrabad, οι Ιρανοί αποκάλυψαν πρόσφατα τον έκτο «αλμυρό άνθρωπο» τα τελευταία 15 χρόνια.
Αυτοί οι «άνδρες» είναι στην πραγματικότητα αρχαία πτώματα που σκοτώθηκαν ή συντρίφτηκαν στο σπήλαιο και μουμιοποιήθηκαν από τις ακραίες συνθήκες.
Τα μαλλιά, η σάρκα και τα οστά σώζονται από την αλατότητα του σπηλαίου και ακόμη και εσωτερικά όργανά τους, όπως το στομάχι και το παχύ έντερο, βρέθηκαν άθικτα.
Η πρώτη αλμυρή μούμια, που χρονολογείται στο 300 μ.Χ., ανακαλύφθηκε το 1993, διαθέτει μακρύ άσπρο μούσι, σιδερένια μαχαίρια και ένα χρυσό σκουλαρίκι.
Το 2004 ανακαλύφθηκε άλλη μια μούμια μόλις 50 πόδια πιο μακριά και μια ακόμη το 2005 καθώς και έναν έφηβο αργότερα το ίδιο έτος. Η παλαιότερη που βρέθηκε χρονολογείται (με τη μέθοδο του άνθρακα) στο 9.550 π.Χ..

Η άγνωστη ναυμαχία των Συβότων το 433.π.Χ.

Η ναυμαχία των Συβότων πραγματοποιήθηκε το 433 π.Χ. ανάμεσα στους Κορίνθιους και τους Κερκυραίους στις νησίδες Σύβοτα, πριν την έναρξη του Πελοποννησιακού πόλεμου.

Το 436 π.Χ. στην Επίδαμνο προκλήθηκαν ταραχές ανάμεσα στους ολιγαρχικούς και τους δημοκρατικούς της πόλης. Οι Επιδάμνιοι κάλεσαν σε βοήθεια τους Κερκυραίους. Οι Κερκυραίοι όμως αρνήθηκαν. Τότε όμως αναζήτησαν βοήθεια στους Κορινθίους.

Οι ολιγαρχικοί ζήτησαν βοήθεια από τους Κερκυραίους. Έτσι τον επόμενο χρόνο (435 π.Χ.) προκλήθηκε ναυμαχία στη Λευκίμμη στην οποία νικητές εξήλθαν οι Κερκυραίοι απέναντι στους Κορίνθιους. Οι Κορίνθιοι τότε μετά την ήττα τους άρχισαν πυρετώδεις προετοιμασίες για να δημιουργήσουν μεγάλο στόλο. Οι Κερκυραίοι βλέποντας τους προσπάθησαν να βρουν ένα σύμμαχο.

Βρέθηκε η γυναίκα που έζησε 9.000 χρόνια πριν στην Θεσσαλία

Βρήκαν για πρώτη φορά αδιατάρακτη ταφή στη θέση εναπόθεσής της. Πρόκειται  για την Αυγή, μια γυναίκα που έζησε 9.000 χρόνια πριν στο παραπάνω σπήλαιο

Μια πολύ σημαντική απόδειξη της συνέχειας του Ελληνισμού στον ελλαδικό χώρο βρήκαν οι αρχαιολόγοι το 1993, όταν ύστερα από επτά χρόνια ανασκαφών στο σπήλαιο της Θεόπετρας, εντοπίστηκε για πρώτη φορά αδιατάρακτη ταφή στη θέση εναπόθεσής της.

Όπως εξηγεί στο ΑΠΕ-ΜΠΕ, η Νίνα Κυπαρίσση-Αποστολίκα, διευθύντρια ανασκαφών Θεόπετρας, πρόκειται για την πρώτη βεβαιωμένη «παρουσία» μεσολιθικού ανθρώπου στη Θεσσαλία 9000 χρόνια μετά.

Ύστερα από ραδιοχρονολογίσεις επί των ίδιων των οστών βεβαιώθηκε ότι ανήκει στην 8η χιλιετία π.Χ. και επομένως χρονολογείται στη Μεσολιθική περίοδο, όπως άλλωστε προέκυπτε και από τη στρωματογραφική ακολουθία (stratigraphic sequence).

Συγκίνηση Και Δέος: Άρχισε Η Εκταφή Οστών Των Ηρώων Του Αλβανικού Έπους!

Η δικαίωση των Ελλήνων πεσόντων στo αλβανικό μέτωπο άρχισε να γίνεται πραγματικότητα. Τα πρώτα λείψανα έφεραν το πρωί στο φως οι επίσημες εργασίες για την εκταφή των οστών των Ελλήνων πεσόντων του Έπους του ’40 στο αλβανικό έδαφος.
Η συγκίνηση ήταν το βασικό συναίσθημα των παρισταμένων σε αυτό το σημαντικό βήμα της αλβανικής κυβέρνησης, που ανταποκρίθηκε στο ιστορικά δίκαιο ελληνικό αίτημα, δίνοντας την έναρξη της διαδικασίας αναζήτησης, εκταφής, ταυτοποίησης και ταφής οστών Ελλήνων πεσόντων στην Αλβανία.
Οι εργασίες άρχισαν σημερα, παρουσία της μικτής ελληνο-αλβανικής επιτροπής, πλησίον του διατηρητέου νεκροταφείου από το 1941, στο σημείο Ντραγκότ του νομού Τεπελενίου, όπου στεγάζονται τα οστά περίπου 80 Ελλήνων πεσόντων.
Ως «ιστορική στιγμή» χαρακτήρισε η πρέσβης της Ελλάδας στα Τίρανα, Ελένη Σουρανή, παρευρισκόμενη στην έναρξη των εργασιών, αυτήν την ημέρα διότι, όπως είπε, «πρόκειται για τους τελευταίους άταφους πεσόντες του Δεύτερου Παγκοσμίου Πολέμου» επισημαίνοντας ότι το πράσινο φως γι’ αυτήν τη θετική εξέλιξη καρπός των συνομιλιών της Κρήτης.

Ανθρώπινα οστά εντοπίστηκαν σε σπήλαιο στην Ιρλανδία- Χρονολογούνται από το 3.600 π.Χ!

Ανθρώπινα οστά εντοπίστηκαν διάσπαρτα σε ένα απομονωμένο σπήλαιο στην Ιρλανδία προκαλώντας το ενδιαφέρον των ερευνητών για την προέλευσή τους. Τα κόκαλα βρήκε ένας άνδρας ο οποίος αποφάσισε να διασχίσει το σπήλαιο. Μόλις αντίκρισε το θέαμα κάλεσε αμέσως την αστυνομία.
Οι εμπειρογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα πως δεν αποτελούν απόδειξη ενός εγκλήματος που έχει πραγματοποιηθεί πρόσφατα. Αντίθετα, επιβεβαίωσαν πως μερικά από τα οστά χρονολογούνται από το 3.600 π.Χ., σύμφωνα με τους Irish Times. Οι επιστήμονες του Τμήματος Πολιτιστικής Κληρονομιάς της Ιρλανδίας ανέλυσαν το εύρημα σημειώνοντας πως κατά πάσα πιθανότητα ανήκουν σε ενήλικες και παιδιά. Όπως παράλληλα εξήγησαν, μάλλον τοποθετήθηκαν στη σπηλιά στο πλαίσιο

Αστεροειδής μεγαλύτερος από το Burj Khalifa κατευθύνεται προς τη Γη

Ο αστεροειδής με το όνομα 2002 AJ129 ταξιδεύει προς τη Γη με ταχύτητα 67.000 μίλια ανά ώρα (107.830 χιλιόμετρα/ώρα)  Ο 2002 AJ129 ειναι μεγαλύτερος από το Burj Kalifa, το ψηλότερο κτήριο στον κόσμο, και το συνολικό του μήκος είναι 1,1 χιλιόμετρα.
Έρευνα στο παρελθόν είχε αναφέρει πως εάν ένας τέτοιος αστεροειδής χτυπούσε τη Γη, τότε ο πλανήτης θα επέστρεφε στην εποχή των παγετώνων.
Ευτυχώς, η NASA είναι καθησυχαστική αναφορικά με τον 2002 AJ129 καθώς εκτιμά πως η Γη θα είναι ασφαλής. Σε βίντεο μάλιστα καταγράφει την τροχιά του και την «συνάντησή» του με τον πλανήτη μας.

145 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες καταγράφηκαν στην Ελλάδα το 2017

Πρόκειται για τον μεγαλύτερο αριθμό σιφώνων στην Ελλάδα που έχει ποτέ καταγραφεί, ενώ στην Ευρώπη συνολικά καταγράφηκαν 616 σίφωνες πέρυσι
Το 2017 καταγράφηκαν στην Ελλάδα 145 ανεμοστρόβιλοι και υδροσίφωνες, ο μεγαλύτερος αριθμός μετά το 2014, όταν είχαν υπάρξει 144 τέτοια φαινόμενα, σύμφωνα με την υπηρεσία meteo.gr του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών (ΕΑΑ).
Αναλυτικότερα, πέρυσι καταγράφηκαν 136 υδροσίφωνες και εννέα ανεμοστρόβιλοι, πέντε από τους οποίους προκάλεσαν σημαντικές ζημιές, κυρίως στην Κέρκυρα και στους Παξούς.