Τετάρτη 1 Αυγούστου 2018

«ΒΟΜΒΕΣ» Καλεντερίδη: Ολοκληρώνεται η συρρίκνωση του ελληνισμού και ήδη έχει αρχίσει η διάλυση της Ελλάδας

Ιδιαίτερα μετά τη Γενοκτονία των Ελλήνων της Αν. Θράκης, του Πόντου και της Μικράς Ασίας, που ολοκληρώθηκε με τη Μικρασιατική Καταστροφή, είναι σε εξέλιξη μια διαδικασία αποδυνάμωσης ή και εξάλειψης πληθυσμιακά, οικονομικά και πνευματικά ισχυρών ελληνικών κοινοτήτων από διάφορες περιοχές της Μεσογείου και του Εύξεινου Πόντου, που ονομάζεται συρρίκνωση του ελληνισμού.

Το φαινόμενο αυτό το είδαμε να εξελίσσεται, και στο πλαίσιο αυτό να χάνεται ο ελληνισμός της Βόρειας Θράκης (Αν. Ρωμυλίας), της Ανατολίας, της Γεωργίας, της Ρωσίας, της Ουκρανίας, του Λιβάνου, της Παλαιστίνης, της Αιγύπτου καθώς και άλλες μικρότερες κοινότητες.
Τελευταία απώλεια είναι η Κύπρος, ενώ σημάδια συρρίκνωσης παρουσιάζει και ο ελληνισμός της Βορείου Ηπείρου (ας τον χρησιμοποιήσουμε αυτόν τον όρο, όσο μπορούμε να τον χρησιμοποιούμε ακόμα).

Ο μυθικός βασιλιάς της Δήλου, Άνιος, που προέβλεψε τον 10ετή Τρωϊκό Πόλεμο

Η Δήλος, το ιερό νησί που γεννήθηκε ο Θεός Απόλλωνας και η αδερφή του, Άρτεμις, βρίσκεται στο κέντρο του Αιγαίου. Στην αρχαιότητα, τα πλοία που ξεκινούσαν απ’ την Αθηνά με προορισμό τις ακτές της Μικράς Ασίας, ανεφοδιάζονταν πάντα στη Δήλο. Όταν οι Αχαιοί εκστράτευσαν εναντίον της Τροίας, αναγκάστηκαν να σταματήσουν στο νησί, όπου τους υποδέχτηκε ο βασιλιάς Άνιος.

Γαληνός, ο γιατρός που επινόησε την ψηλάφηση του σφυγμού και διέγνωσε την «ασθένεια του έρωτα»

Τα κείμενα του Γαληνού διασώζονται περισσότερο από οποιουδήποτε άλλου αρχαίου συγγραφέα, γεγονός που δείχνει ότι έχαιραν ιδιαίτερης εκτίμησης. Γεννήθηκε στην Πέργαμο στη μεθόριο της Ρωμαϊκής Αυτοκρατορίας.

Ο πατέρας του ήταν εύπορος αρχιτέκτονας αφοσιωμένος στον χαρισματικό γιο του. Του παρείχε πλούσια εκπαίδευση, η οποία περιελάμβανε μαθητικά και φιλοσοφία. Μετά τον θάνατο του πατέρα του, ο Γαληνός κληρονόμησε μια αρκετά μεγάλη περιουσία και άρχισε να ταξιδεύει και να μορφώνεται, περνώντας αρκετό χρόνο στην περίφημη βιβλιοθήκη της Αλεξάνδρειας στην Αίγυπτο.

Ποιο είναι το «προσφυγάκι» από τη Μικρασία που βρήκε στέγη στο Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας;

Μέσα στο Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο της Αθήνας έχει βρει στέγη εδώ και πολλά χρόνια ένα «προσφυγάκι». Είναι ένα μαρμάρινο αγαλμάτιο ύψους μόλις 63 εκατοστών, το οποίο απεικονίζει ένα μικρό αγόρι, μάλλον βοσκόπουλο. Φοράει μια κάπα με κουκούλα, κρατάει στην αγκαλιά του ένα σκυλάκι και τα πόδια του είναι γυμνά.

Το άγαλμα, σύμφωνα με τους αρχαιολόγους, κατασκευάστηκε το 150 μ.Χ. Παρόλο που δεν αποτελεί κλασσικό δείγμα της τέχνης της εποχής, οι επισκέπτες στέκονται πάντα μπροστά του και το κοιτούν με θαυμασμό. Ο λόγος είναι η συγκινητική του ιστορία αλλά και το όνομά του.

H άγνωστη ζωή του Ομήρου

Ο άνθρωπος που θα άφηνε το στίγμα του βαθιά στον ελληνικό πολιτισμό και κατόπιν στον δυτικό κόσμο δεν έχει ανάγκη από εισαγωγές. Γεννημένος κάπου μεταξύ 12ου-8ου αιώνα π.Χ. στα παράλια πιθανότατα της Μικράς Ασίας, ο Όμηρος θα δημιουργούσε μια μακρά λογοτεχνική παράδοση, με το αφηγηματικό του ύφος να μένει φάρος στους κατοπινούς συγγραφείς της οικουμένης.

Κι όμως, για κάποιον με τέτοια παγκόσμια επίδραση συναίνεση φαίνεται να μην υπάρχει πουθενά! Οι ακαδημαϊκοί δεν έχουν σταματήσει να ερίζουν για τη ζωή και το έργο του, με μερίδα μελετητών να αμφισβητεί ακόμα και την ίδια την ύπαρξή του. Ας δούμε λοιπόν τι ξέρουμε και κυρίως τι δεν ξέρουμε για τον άνθρωπο που έγραψε τις αρχετυπικές επικές ιστορίες...

Που βρίσκεται η παραλία του Οδυσσέα στην Ήπειρο;

Στην περιοχή της Πάργας, στον νομό της Πρέβεζας στην Ήπειρο, κοντά στο χωριό Βαλανιδοράχη, υπάρχει μια αμμώδης και ρηχή παραλία, ιδανική για παραθεριστές και ντόπιους που επιθυμούν να απολαύσουν τα μπάνια τους και την ηρεμία που προσφέρει ο απόμερος όρμος.

Η παραλία ήταν γνωστή με το Ενετικό όνομα Κερέντζα. Σιγά σιγά εγκαταλείφθηκε αυτό το όνομα και επικράτησε ένα περισσότερο ελληνικό.

Όρμος του Οδυσσέα, όπου σύμφωνα με την Οδύσσεια, ο περιπλανώμενος Οδυσσέας «πάτησε» στεριά για να αποφύγει το μένος των θεών, αλλά και μια δυσοίωνη προφητεία του μάντη Τειρεσία.

Σήμερα είναι η ημέρα που «ξεπερνιέται η Γη»... Τελείωσαν τα αποθέματα του πλανήτη!

Η Τετάρτη, 1η Αυγούστου 2018, είναι η ημέρα που «ξεπερνιέται η Γη» αφού τελείωσαν όλα τα φυσικά αποθέματα που ο πλανήτης μπορεί να παράγει σε έναν χρόνο.
Στο εξής, για να συνεχίσουμε να πίνουμε, να τρώμε, να ζεσταινόμαστε και να μετακινούμαστε θα πρέπει να υπερ-εκμεταλλευτούμε τα οικοσυστήματα και να υπονομεύσουμε την δυνατότητά τους να αναγεννηθούν.
Αυτή «η ημέρα που ξεπερνιέται η Γη» (« Earth overshoot day » στα αγγλικά) υπολογίζεται κάθε χρόνο από την Global Footprint Network, ένα διεθνές Ινστιτούτο Ερευνών το οποίο βρίσκεται στο Όκλαντ της Καλιφόρνια.

Θα μπορούσε ποτέ να γίνει ο Άρης μια «δεύτερη Γη»;

Πολλοί επιστήμονες ονειρεύονται ότι κάποια μέρα θα μπορούσαμε να αλλάξουμε τις συνθήκες στον Άρη, ώστε να αποκτήσει μια ατμόσφαιρα σαν εκείνη της Γης και να μπορέσουμε να τον εποικήσουμε.
Πολλοί εκπόνησαν μάλιστα και σχέδια της «γαιοποίησης» του Κόκκινου Πλανήτη προτείνοντας ακόμη και τη ρίψη πυρηνικών βομβών στους δύο πόλους του, ιδέα που υποστηρίζει ο ιδρυτής της SpaceX και της Tesla, Έλον Μασκ.
Όπως, όμως, αποκαλύπτει μια νέα έρευνα, το διοξείδιο του άνθρακα που υπάρχει στον Άρη δεν επαρκεί, ώστε να μπορέσει κάποτε η ατμόσφαιρά του να γίνει βιώσιμη για τους ανθρώπους.

Επανέφεραν στη ζωή σκουλήκια μετά από 42.000 χρόνια!

Η είδηση που κυκλοφόρησε από το Russia Today και κάνει τον γύρο του κόσμου, σκόρπισε χαμόγελα αισιοδοξίας σε επιστήμονες και απλό κόσμο.
Οι επιστήμονες που πήραν μέρος σε μια έρευνα επαναφοράς στη ζωή, οργανισμών μετά από ψύξη, ανακοίνωσαν πως επανέφεραν στη ζωή δύο σκουλήκια που παρέμεναν παγωμένα στην Αρκτική για περισσότερα από 42.000 χρόνια.

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας μπορεί να συγκεντρώνει ηλεκτρομαγνητική ενέργεια

Η Μεγάλη Πυραμίδα της Γκίζας μπορεί να συγκεντρώνει ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία σε θυλάκους ενέργειας μέσα στο δίκτυο των αιθουσών της και κάτω από τη βάση της, υποστηρίζει μια νέα μελέτη.
Επιστήμονες του ρωσικού Πανεπιστημίου Ίτμο και του γερμανικού Κέντρου Λέιζερ στο Ανόβερο διεξήγαγαν θεωρητική έρευνα για να κατανοήσουν πώς θα αντιδρούσε η πυραμίδα αν κατευθύνονταν ραδιοκύματα πάνω της, με στόχο να αναπαραστήσουν το σχήμα της σε νανοκλίμακα.