Πέμπτη 4 Φεβρουαρίου 2016

Ο καταστροφικός σεισμός του 1867 στην Κεφαλονιά


Ένας από τους μεγαλύτερους σεισμούς στον ελληνικό χώρο κατά τον 19ο αιώνα. Με επίκεντρο το Ληξούρι ισοπέδωσε σχεδόν ολοκληρωτικά τη χερσόνησο της Παλικής στη δυτική Κεφαλονιά.
Σύμφωνα με μεταγενέστερες μετρήσεις, η σεισμική δόνηση ήταν μεγέθους 7,2 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ και εντάσεως 10 βαθμών της κλίμακας Μερκάλι. Εκδηλώθηκε στις 4:19 το πρωί της 4 Φεβρουαρίου του 1867 (23 Ιανουαρίου με το παλαιό ημερολόγιο), την ώρα του βαθέως ύπνου. Του κυρίου σεισμού είχαν προηγηθεί μερικές άλλες σεισμικές δονήσεις, μικρότερου μεγέθους. Σύμφωνα με μαρτυρίες, λίγο πριν από την εκδήλωση του κυρίου σεισμού ένα άλογο στο Αργοστόλι έσπασε τα δεσμά του και άρχισε να τρέχει αλαφιασμένο.

Το τέλος του Santé Ένας αποχαιρετισμός στην πιο cult μάρκα ελληνικών τσιγάρων



Αυτές τις μέρες θυμήθηκα φίλους και γνωστούς που κάπνιζαν μανιωδώς Sante. Το θρυλικό τσιγάρο με το υπέροχο πακέτο και το βαρύ χαρμάνι (0,7mg νικοτίνη, 18 mg πίσσα) που η εταιρεία Philip Morris κατάργησε λόγω χαμηλών πωλήσεων. Το τσιγάρο που ξεγέλασε τους καπνιστές με το υπέροχο πακέτο και το όνομά του (sante σημαίνει υγεία), δεν υπάρχει πια.
Όταν ο Χαρίλαος Κωνσταντίνου μαζί με τα αδέλφια του κατοχύρωναν, το 1931, το βιομηχανικό σήμα ενός νέου τσιγάρου, του Sante, ίσως ούτε οι ίδιοι φαντάζονταν ότι το κόκκινο πακέτο με την ξανθιά γυναίκα και τα χρυσά γράμματα θα ήταν το καλύτερο μάρκετινγκ της εποχής.

Έρευνα: Οι αρχαίοι Έλληνες είχαν φτάσει στο «παρά πέντε» να εφεύρουν ατμοκίνητη υδραντλία

 

Σύμφωνα με τις εκτιμήσεις του καθηγητή του ΕΜΠ Θεοδόση Τάσιου, οι αρχαίοι Έλληνες μηχανικοί απείχαν ελάχιστα -από δέκα έως το πολύ 100 χρόνια- από το να εφεύρουν μια κανονική ατμοκίνητη υδραντλία, οπότε θα είχαν εκείνοι ξεκινήσει τη βιομηχανική επανάσταση πολύ πριν την ώρα της

Οι επιστήμονες, μηχανικοί και εφευρέτες της Ελληνιστικής εποχής έφθασαν μια ανάσα πριν την αφετηρία της σύγχρονης Βιομηχανικής Επανάστασης: τη δημιουργία της ατμοκίνητης εμβολοφόρου υδραντλίας.

Aυτό ανέφεραν ο καθηγητής του ΕΜΠ Θεοδόσης Τάσιος και ο ομότιμος καθηγητής του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης Μιχάλης Τιβέριος σε εκδήλωση στο Μέγαρο Μουσικής, το βράδυ της Τρίτης, με τίτλο «'Αραγε είχαν ατμοκίνητη υδραντλία οι Πτολεμαίοι;».

Η Ρωσία προσομοίωσε πυρηνική επίθεση στη Σουηδία



Πυρηνική επίθεση στη Σουηδία, εξαπέλυσε το 2013 η Ρωσία, λέει τώρα το ΝΑΤΟ. Μάλιστα, η Ρωσία έπιασε τους Σουηδούς κυριολεκτικά στον ύπνο, καθώς η αργοπορημένη αντίδρασή τους είχε σχολιαστεί δυσμενώς από τα ΜΜΕ της χώρας.

Εκθεση που έδωσε στη δημοσιότητα ο ΓΓ του ΝΑΤΟ αποκαλύπτει ότι τα ρωσικά αεροσκάφη πραγματοποίησαν προσομοίωση επίθεσης εναντίον της Σουηδίας το 2013 και προσομοίωναν στην πραγματικότητα πυρηνικό πόλεμο.

Η εκπαιδευτική δραστηριότητα της Ρωσίας που έγινε στις 29 Μαρτίου 2013 σημειώθηκε σε μια απόσταση 18 έως 24 μιλίων μακριά από το νησί Gotland, το οποίο είναι πολύ κοντά στην σουηδική πρωτεύουσα, την Στοκχόλμη.


Σε 36 ώρες η Ρωσία μπορεί να κατακτήσει 3 ευρωπαϊκές πρωτεύουσες


Στον απόηχο της ανακοίνωσης του Αμερικανού Υπουργού Άμυνας Άστον Κάρτερ οτι οι ΗΠΑ θα ξοδέψουν 3.4 δισεκατομμύρια δολάρια ενάντια στην "ρωσική επιθετικότητα", μια έκθεση του think tank RAND αποκαλύπτει απο τη μια οτι η Ρωσία ειναι μια υπαρκτή απειλή και απο την άλλη οτι η Συμμαχία εχει πολλά αδύνατα σημεία. 

Με την τρέχουσα ανάπτυξη δυνάμεων όπως στέκει σήμερα η Ρωσία θα μπορούσε να ισοπεδώσει τις δυνάμεις τυ ΝΑΤΟ στα κράτη της Βαλτικής.
Στο πιο αισιόδοξο σενάριο για το ΝΑΤΟ, η Μόσχα είναι σε θέση να κατακτήσει όλη την περιοχή μέχρι και την πρωτεύουσα της Εσθονίας, Ταλίν, σε 60 ώρες, σύμφωνα με μια νέα έκθεση του think tank RAND Corp.

Η έκθεση, η οποία προσπάθησε να απαντήσει ερωτήματα για το τι θα συμβεί αν η Ρωσία εισβάλει στα κράτη μέλη του ΝΑΤΟ στην Βαλτική και τι θα μπορούσε να γίνει για να αποφευχθεί ένα τέτοιο σενάριο, δίνει μια απίστευτα ζοφερή εικόνα των ικανοτήτων του ΝΑΤΟ να υπερασπιστεί τα πιο εκτεθειμένα μέλη του.