Τρίτη 2 Οκτωβρίου 2012

Έλεος με τα λάθη στα διδακτικά εγχειρίδια


Αρχή της σχολικής χρονιάς φέτος και τα βιβλία κατέφτασαν νωρίς νωρίς στα σχολεία. Πριν τους μαθητές! Χαρά εμείς! Μόνο που σαν ήρθε η ώρα να τα μετρήσουμε - τουλάχιστον για τη δική μου τάξη - βρέθηκαν ακριβώς όσα και... τα πιτσιρίκια. Και για τη δασκάλα; Ε, μην το κάνουμε θέμα. Εδώ πέρυσι δεν είχαμε καθόλου βιβλία για εβδομάδες. Βρήκαμε λοιπόν κάτι παλιά, ξεχασμένα στις ντουλάπες από την προηγούμενη χρονιά, και ξεκινήσαμε...






Σήμερα όμως με περίμενε το σοκ της ζωής μου. Και μάλιστα εις διπλούν. Και στη Γλώσσα και στα Μαθηματικά.


Ίχνη νερού στον αστεροειδή Vesta

Το διαστημόπλοιο Dawn (Αυγή) της NASA ανακάλυψε σημάδια νερού πάνω στον πρωτοπλανήτη Vesta και συνέδεσε τον μεγάλο αυτό αστεροειδή με μετεωρίτες που έχουν περάσει από τη Γη (Πηγή: www.nasa.gov).
Το διαστημόπλοιο Dawn (Αυγή) της NASA ανακάλυψε σημάδια νερού πάνω στον πρωτοπλανήτη Vesta και συνέδεσε τον μεγάλο αυτό αστεροειδή με μετεωρίτες που έχουν περάσει από τη Γη.
Ο Vesta, με διάμετρο περίπου 525 χιλιόμετρα, είναι ένας από τους μεγαλύτερους αστεροειδείς του ηλιακού μας συστήματος και έχει πάρει το όνομά του από την ρωμαϊκή ονομασία της θεάς Εστίας. Είναι ο πιο φωτεινός αστεροειδής ορατός από τη Γη, και τρίτος σε μέγεθος πίσω από τον τον Ceres (ρωμαϊκό ισοδύναμο της θεάς Δήμητρας) και τον Pallas (Παλλάδα). Οι Vesta και Ceres αποτελούν τον προορισμό και αντικείμενο μελέτης της αποστολής Dawn. Το ρομποτικό σκάφος Dawn ξεκίνησε από τη Γη το 2007 και έφτασε το Vesta τον Ιούλιο του 2011. Ο σκοπός της αποστολής είναι να ερευνήσει τους δύο αυτούς αστεροειδείς και να βρει απαντήσεις σχετικά με το σχηματισμό του ηλιακού μας συστήματος.