Δευτέρα 3 Σεπτεμβρίου 2012

ο Δάγγειος πυρετός επανεμφανίστηκε στην Ελλάδα

ΠΑΛΙ ΣΤΟΧΕΥΜΕΝΟΙ ΨΕΚΑΣΜΟΙ ;



Ύστερα από περίπου 85 χρόνια, ο Δάγγειος πυρετός, μια μορφή ιογενούς αιμορραγικού πυρετού, επανεμφανίσθηκε στη Ελλάδα, απ’ όπου είχε εκριζωθεί, με τελευταία γνωστή επιδημία το 1927-’8. Αξίζει να σημειωθεί ότι απο τον Δάγγειο Πυρετό τότε σε Αθήνα και Πειραιά είχαν χάσει τη ζωή τους περίπου 1.000 άτομα.

Το ΚΕ.ΕΛ.Π.ΝΟ. ενημερώθηκε αργά σήμερα το απόγευμα για ασθενή ηλικίας 84 ετών, κάτοικο περιοχής Αγρινίου, ο οποίος κατέληξε στις 30-08-2012 από σύνδρομο αιμορραγικού πυρετού και σηπτικού σοκ νοσηλευόμενος σε τριτοβάθμιο νοσοκομείο των Πατρών. Στον ασθενή υπήρξαν εργαστηριακές ενδείξεις πρόσφατης λοίμωξης από τον ιό του Δάγγειου πυρετού.

Η νόσος εκδηλώνεται ως μία συνήθης ίωση με πυρετό, κεφαλαλγία, μυαλγίες, αρθραλγίες, ναυτία, εμετούς και εξάνθημα, ενώ σε σοβαρότερες περιπτώσεις μπορεί να υπάρξει θρομβοπενία και αιμορραγίες. Ο Δάγγειος πυρετός είναι στη συντριπτική πλειοψηφία αυτοπεριοριζόμενη νόσος, με θνητότητα συνήθως μικρότερη του 1%. Ομάδες υψηλού κινδύνου αποτελούν τα ηλικιωμένα άτομα, οι έγκυες γυναίκες και άτομα με συνοδά χρόνια νοσήματα.

Υποχρεωτικό από χθες το τσιπ RFID σε μαθητές του Τέξας


Οργισμένη η αντίδραση μαθητών και γονέων...

Μαθητές και γονείς σε δύο σχολεία του San Antonio στο Texas των Η.Π.Α βρίσκονται σε αναβρασμό σχετικά με πρόγραμμα το οποίο καθιστά υποχρεωτικό για τα παιδιά να φορούν ετικέτες εντοπισμού με ενσωματωμένη τεχνολογία τσιπ RFID.

Τα τσιπάκια εντοπισμού RFID θα χρησιμοποιούνται για την επιβεβαίωση της τοποθεσίας στην οποία βρίσκονται οι μαθητές μέσα στους σχολικούς χώρους αλλά και εκτός αυτών.

Όταν η μέρα κρατάει 24 ώρες και 39 λεπτά


Εκατοντάδες μηχανικοί και επιστήμονες της NASA, από τη στιγμή που προσεδαφίστηκε το όχημα Curiosity στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη, έχουν αλλάξει τα ημερήσιά τους προγράμματα...
προσπαθώντας να προσαρμοστούν στη διάρκεια μιας ημέρας στον Aρη (οι ημέρες στον Aρη ονομάζονται sol στα αγγλικά), όπου μια περιστροφή του γειτονικού μας πλανήτη διαρκεί 39 λεπτά και 35 δευτερόλεπτα παραπάνω από ότι μια περιστροφή της Γης. Αν και 40 περίπου λεπτά δε φαντάζει πολύς χρόνος, αυτή η διαφορά προστιθέμενη κάθε μέρα, ισοδυναμεί με την εναλλαγή μεσημεριού και μεσονυκτίου, κάθε 18 περίπου μέρες.