Πέμπτη 11 Οκτωβρίου 2012

Στο χείλος του "junk" η Ισπανία από τον οίκο Standard & Poor΄s









Στην υποβάθμιση του χρέους της Ισπανίας κατά δύο βαθμίδες, φέρνοντας την αξιολόγησή της στο χείλος του "junk" προχώρησε η Standard & Poor΄s, επικαλούμενη την ολοένα συρρικνούμενη δυνατότητα των θεσμικών οργάνων της χώρας να διαχειριστούν τις πιέσεις της ραγδαίας και επιδεινούμενης ύφεσης.

Ειδικότερα, ο οίκος υποβάθμισε την πιστοληπτική ικανότητα της Ισπανίας σε "ΒΒΒ-", από "BBB+" προηγουμένως, με outlook "αρνητικό".


Η κίνηση της υποβάθμισης οφείλεται στις διογκούμενες οικονομικές και πολιτικές πιέσεις στη χώρα, την ώρα που η κυβέρνηση δίνει αγώνα κόντρα στην επιδεινούμενη ύφεση και οι εντάσεις μεταξύ της κεντρικής και των τοπικών κυβερνήσεων κλιμακώνονται ενόψει των τοπικών εκλογών, οδηγώντας σε λιγότερο αποτελεσματικές αποφάσεις πολιτικής.


Το πλαίσιο πολιτικών των κυβερνήσεων της Ευρωζώνης παραμένει απρόβλεπτο, σημειώνει η S&P, ενώ η δυνατότητα των ισπανικών πολιτικών φορέων να αντιμετωπίσουν τις προκλήσεις που γεννά η οικονομική κρίση επιδεινώνεται.


Το αρνητικό outlook του οίκου αντανακλά την άποψή του πως οι εξωτερικοί αλλά και εσωτερικοί κίνδυνοι για την οικονομική θέση της Ισπανίας ενδέχεται να συνεχίσουν να πιέζουν την πιστοληπτική της αξιοπιστία.


Η S&P προειδοποιεί πως θα μπορούσε να υποβαθμίσει περαιτέρω την Ισπανία εάν εξασθενίσει η πολιτική στήριξη για τις τρέχουσες μεταρρυθμίσεις, εάν η στήριξη από την Ευρωζώνη δεν καταφέρει να τονώσει την εμπιστοσύνη ή εάν το χρέος της γενικής κυβέρνησης διογκωθεί.


Υπενθυμίζεται ότι η Moody΄s Investors τοποθετεί τη διαβάθμιση πιστοληπτικής ικανότητας της Ισπανίας σε "Baa3", επίσης μία βαθμίδα μακριά από την περιοχή του "junk" και δεν αποκλείεται να επανέλθει με νέα υποβάθμιση αυτό το μήνα. Η Fitch αξιολογεί την Ισπανία με "BBB", δύο βαθμίδες πάνω από την κλίμακα "junk".


Πηγή: CAPITAL

Δεν υπάρχουν σχόλια: