Δευτέρα 12 Οκτωβρίου 2015

Απαγόρευση χρήσης για 4 θεραπευτικά βότανα- Βαλσαμόχορτο, Κίστος, Ινούλα, Φύλλα ελιάς


«Δόθηκε επίσημη απάντηση από το Υπουργείο Γεωργίας ότι δεν μπορούν να κυκλοφορούν νόμιμα ως εδώδιμα (και σε αυτή την έννοια περιλαμβάνεται η κάθε είδους εσωτερική λήψη, για θεραπευτικούς λόγους ή ως τρόφιμα) τα εξής βότανα:


– Κίστος (Cistus Ladanifera)
– Φύλλα ελιάς και αγρελιάς (Olea Europaea)
– Ινούλα (ή κόνυζα) (Inula Viscosa)
– Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum)


Το μοναδικό, αυθαίρετο κριτήριο είναι η συμπερίληψη ή όχι του φυτού στον ευρωπαϊκό κατάλογο http://ec.europa.eu/…/nov…/catalogue/search/public/index.cfm
Ότι δεν περιλαμβάνεται σε αυτόν, απαγορεύεται. Τόσο απλά!!!


Βαλσαμόχορτο Σπαθόχορτο (Hypericum perforatum)

Κίστος – Λαδανιά -Κουνούκλα -Cistusincanus


Φύλλα ελιάς και αγρελιάς (Olea Europaea)


Ινούλα (ή κόνυζα) (Inula Viscosa


Λογική συνέπεια της πιο πάνω απάντησης είναι ότι κηρύσσονται παράνομα όλα τα σκευάσματα/εκχυλίσματα αυτών των βοτάνων ή τα ίδια τα βότανα αποξηραμένα και συσκευασμένα για τσάι που κυκλοφορούν στην αγορά.

Πρόκειται για άθλια απόφαση, η οποία διαγράφει μια παράδοση αιώνων που θέλει αυτά τα βότανα να αποτελούν πρώτης γραμμής ιάματα για μια μεγάλη ποικιλία ασθενειών. Πρέπει να ακυρωθεί»!

Η απόφαση δεν αφορά μόνο το σκέλος της πιστοποίησης κάποιων βοτάνων ως βιολογικών. Αυτή στηρίχτηκε στην άρνηση να θεωρηθούν κατάλληλα για εσωτερική λήψη!

Η διαδικασία ξεκίνησε από το αίτημα μου για πιστοποίηση κάποιων μειγμάτων αποξηραμένων βοτάνων από τη ΔΗΩ ως βιολογικών. Η απάντηση, μετά από 5-6 μέρες (σήμερα) ήταν αρνητική, γιατί μέσα στις συνταγές υπήρχαν και κάποια βότανα που απουσιάζουν από τη λίστα αποδεκτών τροφίμων της ΕΕ, οπότε η ΔΗΩ δεν μπορούσε να πιστοποιήσει σύμφωνα με τον κανονισμό 834 (ως τρόφιμα δηλαδή). Αλλά, στη λίστα αυτή υπήρχαν πολλά άλλα βότανα, όπως το χαμομήλι, ο ζαμπούκος, το πεντάνευρο, η εχινάκεια, η λεβάντα, που δεν έχουν μαγειρική, αλλά ιαματική χρήση και τα οποία έγινα δεκτά ως εδώδιμα / κατάλληλα για εσωτερική λήψη και πιστοποιήθηκαν.

Επομένως, θεωρώ ότι ο διαχωρισμός αυτός είναι τελείως αυθαίρετος και κηρύσσει παράνομα βότανα με ισχυρότατες ιαματικές παραδόσεις, όπως το σπαθόχορτο, ο κιστός και η ινούλα!

Υπάρχει και η περίπτωση να πρόκειται για γραφειοκρατική στενοκεφαλιά και όχι για σοβαρή πολιτική επιλογή.

Σε κάθε περίπτωση όμως πρέπει να αποσυρθεί!
Πηγές:
Rolandos Pavlou
apenantioxthi.com
 http://www.awakengr.com

3 σχόλια:

Ανώνυμος είπε...

Λοιπόν...πιστεύω αρκετά με αυτή την είδηση που κυκλοφορεί από εδώ και από εκεί. Αυτό που έχω να πω είναι αυτό που λέω πάντα. Πως έγιναν της μόδας οι βοτανοθεραπείες και ξεπετάγονται όλοι, σαν τα μανιτάρια, να το κάνουν επάγγελμα. Για το κείμενο αυτό και τα συμφραζόμενα γύρω από αυτό,που κρύβει αγανάκτηση αλλά και έλλειψη γνώσεων από τον αγανακτούντα, αγανακτώ εγώ. Διότι πρώτα πρώτα λέει τον Κίστο Κιστό και μου σπάει τα νεύρα. Δεύτερο, άλλος ο κίστος ladanifera που σημειώνεται στις οδηγίες και άλλος ο Κίστος incanus. Στο 'αρθρο υπάρχει η φωτογραφία του incanus. Τα υπέργεια μέρη του φυτού Cistus ladanifera περιέχoυν αιθέριο έλαιο, του οποίου η κατάποση μπορεί να προκαλέσει κίνδυνο για την υγεία. Τρίτον, λάθος στη συλλογή της Ινούλας , αν συλλεγεί δηλαδή η graveolens,μπορεί να προκληθεί σοβαρή μη αναστρέψιμη βλάβη των νεφρών. Τέταρτον, οι σοβαρές επιπτώσεις του βαλσαμόχορτου στην υγεία λόγω αλληλεπίδρασης με φάρμακα και η φωτοευαισθησία που προκαλεί είναι ένας καλός λόγος να απαγορεύεται. Πέμπτον, για τα φύλλα της ελιάς μπορώ να πω μόνο πως με τόσο ψέκασμα που τρώνε με ευρωπαϊκή οδηγία, πολύ δύσκολο να βρείς αψέκαστη ελιά. Έκτον, φέρτε το κείμενο του κίστου μου πίσω. Σας το έδωσα πριν μερικά χρόνια - τότε που πίστευα πως η γνώση πρέπει να μοιράζεται- και το οικιοποιηθήκατε πάραυτα, καμιά αναφορά σε μένα. Παράπονο; Όχι....αλλά μου την δίνουν στα νεύρα οι όψιμοι ειδήμονες. Και επειδή κατηγορήθηκα σχεδόν σε όλα τα ιστολόγια για τα παραπάνω σχόλιά μου. Επειδή, κατηγορήθηκα πως γίνομαι εριστική, ενώ οι βοτανολόγοι είναι πράοι... κάτι σαν τον Γκάντι δηλαδή. Επειδή, δεν άφησα το κοινό,να συνέλθει καλά καλά,από την τρομερή είδηση που έπεσε σαν κεραυνός ένα πράγμα. Επειδή ,φλυάρησα χωρίς να αναλύω κατ' ουσίαν τη θέση μου περί του θέματος! . Σε όσους με κατηγορούν απαντώ : δεν μπήκατε καν στον κόπο να καταλάβετε. Ξαναδιαβάστε το άρθρο προσεκτικά λέξη προς λέξη και το σχόλιό μου επίσης. Αν διαβάσετε προσεκτικά, θα σας φύγει το σοκ από την είδηση, γιατί θα καταλάβετε ότι όλα είναι εντάξει. Ένα είδος επικίνδυνου κίστου ο ladaniferus, ένα φυτό επίσης κοντά στην επικινδυνότητα η Ινούλα και ένα επίσης μη ελεγχόμενο για τις παρενέργειές του βότανο, το βαλσαμόχορτο δεν επιτρέπετε να μπούν σε μίγμα τσαγιού και να διανεμηθούν σαν ρόφημα! Όποιος θέλει να το πίνει ας είναι προετοιμασμένος για τις παρενέργειες. Όπως βλέπετε αναλύω κατ' ουσίαν τη θέση μου περί του θέματος. Ένας βοτανολόγος, επιβάλεται να γίνεται εριστικός όταν κάποια πράγματα ξεφεύγουν και είναι εκτός πραγματικότητας. Δημιουργούνται λάθος εντυπώσεις στους καταναλωτές για τη δράση των βοτάνων και αυτό είναι αν μη τι άλλο αντιδεοντολογικό. Τα βότανα δεν χρειάζονται την γκρίζα διαφήμισή μας αλλά τον σεβασμό μας σε αυτά και τον συνάνθρωπο. Χρυσούλα Ανέστη.

CHRISTOS KASTAMONITIS είπε...

Kυρια Ανεστη εφοσον αναφερω πηγες και εσεις απλως συμπληρωνετε με ολο το σεβασμο δεν θα το κατεβασω. Ισα ισα που ειμαι υπερ των βοτανων και για αυτο και τσαντιστηκα σχετικα με την απαγορευση. Μετα τιμης Χρηστος Κασταμονιτης.
Υ.γ αν εχετε κατι σχετικο με τα βοτανα στειλτε το στο inbox εδω να το αναρτησουμε

Chrysoula Anesti Κάντε όπως καταλαβαίνετε! Κι εγώ είμαι υπέρ των βοτάνων και δεν θέλω να δυσφημούνται από τέτοια άρθρα. Ευχαριστώ.

Κυρία Ανεστη εντελώς τεχνικα.
Βγήκε απόφαση για αυτά τα βότανα . Βγήκε.
Απαγορεύτηκαν Απαγορεύτηκαν
Για τα πρώτα δύο κατά την άποψή σας είναι με παρενέργειες.
Λέει πουθενά το κείμενο να πιούμε τσάι με αυτά. ΟΧΙ.
Για την Ελιά λεγε ότι δεν θα βρούμε αψεκαστη. Έχω εγώ άρα το κριτήριο σας είναι παιδικό και μη επιστημονικο.
Για το τέταρτο της παρέας δεν λέτε κατι.(Σπαθοχορτο) .
Είναι σωστή η είδηση. Είναι .
Καλό απόγευμα και δεν δυσφήμω τίποτα

Chrysoula Anesti Για το Σπαθοχορτο λέω φυσικά....''και ένα επίσης μη ελεγχόμενο για τις παρενέργειές του βότανο, το βαλσαμόχορτο δεν επιτρέπετε να μπούν σε μίγμα τσαγιού και να διανεμηθούν σαν ρόφημα! '' Επίσης το ίδιο το κείμενο λέει ------ότι κηρύσσονται παράνομα ό όλα τα σκευάσματα/εκχυλίσματα αυτών των βοτάνων ή τα ίδια τα βότανα αποξηραμένα και συσκευασμένα για τσάι που κυκλοφορούν στην αγορά.----- Κύριε Κασταμονίτη , αν θεωρείτε το κριτήριό μου παιδικό , τότε το δικό σας είναι αντιδεοντολογικό γιατί διασπείρετε την άγνοια και την αμάθεια και επειδή πάλι δεν διαβάσατε το κείμενο, ώστε να καταλάβετε τι σας λέω τόση ώρα. Και όπως βλέπετε δεν υπερασπίστηκα το βαλσαμόχορτο αλλά επέμενα στην αλήθεια. Όλοι εσείς με τα μπλόγκ υπερασπίζεστε την αλήθεια ή αρέσκεστε να δημιουργείτε εντυπώσεις;

Φυσικά και διαβάζω την αλήθεια. Δυστυχώς για εσάς αγνοείται με ποιον μιλατε.Να πάτε σε άλλα blog να κάνετε μαθήματα Και όχι σε μένα που έχω τόσα χρόνια στο χώρο της Αναζήτησης. Δεν έκανα copy paste το άρθρο έκανα και έρευνα
Ναι Κυρία μου απαγορεύεται η κατανάλωση βάση Κομμισιον.Απλα βάλτε στο μυαλό σας ποιες χώρες δεν έχουν αυτά τα βότανα σε αφθονία (Γερμανία π.χ) και γράψτε κανένα άρθρο για τις κλοπές βοτάνων στον Όλυμπο από Γερμανούς και αφήστε την Ανοπαια Ατραπο να κάνει εντύπωση υ.γ δεν θα σας απαντήσω ξανά . Κουράζει πράγματι η αμάθεια

Chrysoula Anesti ....πράγματι κουράζει η ημιμάθεια ....

ΟΣΟ ΑΦΟΡΑ ΤΟ ΕΚΤΟ ΠΕΡΙ ΚΕΙΜΕΝΟΥ ΤΟΥ ΚΙΣΤΟΥ ΔΕΝ ΣΑΣ ΞΕΡΩ ΚΑΘΟΛΟΥ ΚΑΙ ΔΕΝ ΜΟΥ
ΕΧΕΤΕ ΔΩΣΕΙ ΠΟΤΕ ΚΕΙΜΕΝΟ ΓΙΑ ΤΟ ΚΙΣΤΟ ΠΟΥ ΤΟ ΓΝΩΡΙΣΑ ΣΤΗΝ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ ΠΡΙΝ 3 ΧΡΟΝΙΑ
ΚΑΙ ΕΧΩ ΔΟΚΙΜΑΣΕΙ ΜΙΑ ΦΟΡΑ.

Ανώνυμος είπε...

Το κείμενο του κίστου φυσικά δεν το έδωσα σε σας, δεν σας γνωρίζω και δεν αναφερόμουν σε σας , αλλά σε αυτόν που το πήρε και το διέσπειρε. Σφάλμα μου που το ανέφερα στο σχόλιό μου στη σελίδα σας και σας ζητώ ταπεινά συγνώμη γι αυτό το λάθος μου . Η είδηση αυτή πάντως όπως ξαναείπα είναι πλαστή. Και φυσικά το υπουργείο δεν έδωσε τέτοια απάντηση. Απλά στην ευρωπαϊκή ένωση στον ευρωπαϊκό οργανισμό φαρμάκων δεν έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες ένταξης κάποιων φυτών στα φυτικά σκευάσματα. Για το Βαλσαμόχορτο έχει ολοκληρωθεί και δεν απαγορεύεται όπως λέει η είδηση. Για τον κίστο ο φάκελος με τις επιστημονικές συμμετοχές για τα αποτελέσματά του έκλεισε μόλις το 2014 και εξετάζεται.Για την ελιά, ο φάκελος είναι ανοικτός. Για την Ινούλα δεν έχει καν ανοιχτεί φάκελος.( κι εδώ που τα λέμε είναι ένα επικίνδυνο βότανο να πίνεται έτσι σαν ρόφημα) Όλα τα παραπάνω βότανα πρέπει να πίνονται σε συγκεκριμένες δόσεις και για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα δεν είναι άντε γειά μας , πίνω όσο θέλω, όποτε θέλω, είτε είμαι έγκυος, είτε καρδιακός ή διαβητικός, είτε πρόκειται να κάνω απλή χειρουργική επέμβαση, όπως εξαγωγή δοντιού ή αμυγδαλές ή κρεατάκια- αναφέρω τις πιο απλές (εκτός από τον κίστο που και πάλι θέλει μέτρο). Δεν είναι όλα παίξε γέλασε, το είδα κάπου γραμμένο και αμέσως το καταπίνω. Δηλαδή σε κάποια πράγματα πρέπει να υπάρχει και λογική και να μη μας φταίνε οι άλλοι. Μπορούν όμως να πωλούνται ξεχωριστά, το καθένα μόνο του με απλές οδηγίες χρήσης. Δεν μπορούν να πωλούνται σαν συνδυασμός σε έτοιμα ροφήματα. Όποιος θέλει καταθέτει αίτηση στην ευρωπαϊκή ένωση για έλεγχο για το φυτό που θέλει.