Κυριακή 22 Ιουλίου 2018

Τι Αναφέρουν οι Αρχαίοι Έλληνες για τους Λυκάνθρωπους

Λυκάνθρωποι…..μια ακόμα φανταστική κατάσταση των παραγωγών ταινιών του Hollywood; Ή μια καμουφλαρισμένη αλήθεια;
Στην ελληνική μυθολογία, ο Λυκάων ήταν ο πρώτος μυθικός βασιλιάς της Αρκαδίας. Προσέβαλε τον Δία, όταν του σέρβιρε ανθρώπινη σάρκα και σαν τιμωρία εκείνος τον μεταμόρφωσε σε λύκο.
Ο Λυκάονας φιλοξένησε τον Δία σε δείπνο και, είτε ο ίδιος είτε κάποιος από τους 50 γιους του σέρβιρε στο Δία από τη σάρκα ενός αγοριού. Λέγεται ότι με αυτόν τον τρόπο ήθελε να διαπιστώσει αν ο Δίας ήταν όντως θεός και έτσι θα μπορούσε να ξεχωρίσει το ανθρώπινο από το κρέας ενός ζώου. Ο Δίας αποτροπιασμένος από το κανιβαλιστικό γεύμα, κλώτσησε το τραπέζι και έριξε κεραυνό στο σπίτι, σκοτώνοντας και τους 50 γιους του Λυκάονα. Τον Λυκάονα τον μεταμόρφωσε σε λύκο.
Σε κάποια άλλη εκδοχή του μύθου ο Λυκάονας προκάλεσε το Δία να καταστρέψει ολόκληρη την ανθρώπινη φυλή μέσα σε τεράστια πλημμύρα από την οποία επιβίωσαν μόνο ο Δευκαλίωνας και η Πύρρα. Το αγόρι που χρησιμοποίησε ο Λυκάονας στο γεύμα ήταν είτε ένα άστεγο παιδί είτε ο γιος του Λυκάονα, ο Νύκτιμος.
Σε κάποια άλλη εκδοχή του μύθου ήταν ο εγγονός του Λυκάονα ο Αρκάς, τον οποίο ο Δίας ξαναέφερε στη ζωή, ώστε να γίνει με τη σειρά του ο πρόγονος όλου του αρκαδικού λαού, ο οποίος και πήρε το όνομά του. Ο
Αρκάς ήταν γιος της κόρης του Λυκάονα της Καλλιστώς. Η Καλλιστώ είχε μεταμορφωθεί σε αρκούδα από την Άρτεμη επειδή ο Δίας την είχε ερωτευτεί.
Κάποιοι λένε ότι ο Λυκάονας με την πράξη του προσπάθησε να εκδικηθεί τον Δία.
ΠΗΓΗ https://www.diadrastika.com/2018/07/anaferoyn-oi-archaioi-ellines-gia-toys-lykanthropoys.html#

Δεν υπάρχουν σχόλια: