Κυριακή 23 Σεπτεμβρίου 2018

Σαν σήμερα (20 Σεπτεμβρίου 1942) ο Κώστα Περρίκος και η ΠΕΑΝ ανατίναξαν την ΕΣΠΟ στην Κατεχόμενη Αθήνα

Στις 20 Σεπτεμβρίου 1942 ανατινάχθηκε η ΕΣΠΟ. Η επιχείρηση έγινε ενω συνεδρίαζε η ΕΣΠΟ, ώστε να προκληθούν θύματα μεταξύ των δωσιλόγων.... Η βόμβα, δέκα οκάδες δυναμίτιδα, μεταφέρθηκε από το σπίτι της Ιουλίας Μπίμπα στο Κουκάκι ώς την πλατεία Κάνιγγος, από την ίδια και τον Μυτιληναίο, σε μια πάνινη τσάντα για ψώνια, σκεπασμένη με χόρτα. Στην επιχείρηση μετείχαν οι Περρίκος, Μυτιληναίος, Μπίμπα, Μούρτος, και οι φοιτητές Μιχαηλίδης (Χημείας), Σπύρος Γαλάτης (Νομικής), Νίκος Λάζαρης (Νομικής), Σπύρος Στανωτάς (ΑΣΟΕΕ). Ο Περρίκος εξασφάλισε εκρηκτικές ύλες από έργα οδοποιίας.

(Η πηγή ων εκρηκτικών δεν ήταν οι βρετανικές μυστικές υπηρεσίες, με τις οποίες η ΠΕΑΝ δεν διατηρούσε επαφή).
 Η ανατίναξη έγινε στις 12 το μεσημέρι.Σκοτώθηκαν πολλά μέλη της ΕΣΠΟ, μεταξύ τους και ο αρχηγός της, Στεροδήμος.
 Η καταστροφή υπήρξε ολοκληρωτική. Η ενέργεια της ΠΕΑΝ προκάλεσε μείζονα πολιτικά και κοινωνικά αποτελέσματα στην Ελλάδα της Κατοχής. Το ηθικό του χειμαζόμενου λαού τονώθηκε. 
Οι συμμαχικοί ραδιοσταθμοί ύμνησαν την επιχείρηση, που άλλωστε αποτελούσε το μεγαλύτερο έως τότε σαμποτάζ σε πόλη της κατεχόμενης Ευρώπης. Μόνη παραφωνία, η αποκήρυξη του σαμποτάζ από το ΕΑΜ, που το χαρακτήρισε ως «προβοκάτσια της Γκεστάπο», ενώ αποκάλεσε την ΠΕΑΝ «αντεθνική οργάνωση». ΟΙ Κομμουνιστές φρόντισαν να καταδοθεί η ΠΕΑΝ στους Γερμανούς.
ΠΗΓΗ  https://tofanari.blogspot.com

Δεν υπάρχουν σχόλια: