Δευτέρα 10 Δεκεμβρίου 2018

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης η γαλλική οικονομία ΔΙΑΓΓΕΛΜΑ ΜΑΚΡΟΝ

Στις 21.00 το βράδυ της Δευτέρας πραγματοποιήθηκε επιτέλους το πολυαναμενόμενο ραντεβού του Προέδρου της Γαλλίας με τους Γάλλους πολίτες μέσω τηλεοπτικού διαγγέλματος. Μετά από τέσσερις γύρους κινητοποιήσεων του κινήματος «κίτρινα γιλέκα» ο πρόεδρος της Γαλλικής Δημοκρατίας αφού προσπάθησε να εκτονώσει την κατάσταση μέσω του πρωθυπουργού του Εντουάρντ Φιλίπ, αναγκάστηκε να εκτεθεί πλέον προσωπικά απέναντι στη γαλλική κοινωνία.


Το διάγγελμα του Μακρόν είχε διάρκεια μόλις 13 λεπτά. Ο Γάλλος πρόεδρος έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης την γαλλική οικονομία.

Επισημαίνεται πως τα αιτήματα του κινήματος «κίτρινα γιλέκα» δεν περιορίζονταν στο πάγωμα των αυξήσεων στα καύσιμα, το οποίο ήδη έχουν κερδίσει, αλλά επεκτείνονταν και σε άλλους τομείς της οικονομίας όπως η αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 15%, την επαναφορά κοινωνικών επιδομάτων, την αποκατάσταση υποδομών μέσων μαζικής μεταφοράς στην επαρχία αλλά και την ενεργή ενασχόληση της πολιτικής ελίτ με το θέμα της κλιματικής αλλαγής.

«Ξέρω ότι υπάρχει μεγάλη οργή, αλλά μαζί μπορούμε να βρούμε λύση. Θέλουμε να δημιουργήσουμε μια Γαλλία που τα παιδιά μας θα ζήσουν καλύτερα από εμάς» ήταν τα πρώτα λόγια του Προέδρου της Γαλλίας ενώ έθεσε σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τη Γαλλική οικονομία.

Ο πρόεδρος Μακρόν ανακοίνωσε την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ μηνιαίως

Την αύξηση του κατώτατου μισθού κατά 100 ευρώ μηνιαίως, αρχής γενομένης από τον Ιανουάριο, ανακοίνωσε  μεταξύ άλλων στο διάγγελμά του ο πρόεδρος της Γαλλίας.

Ο Γάλλος πρόεδρος χαρακτήρισε «δικαιολογημένη» και «βαθιά» την οργή που εκφράζουν τα «κίτρινα γιλέκα» με τις κινητοποιήσεις τους, τις τελευταίες τέσσερις εβδομάδες.

Τόνισε δε ότι γνωρίζει πως κάποιες από τις δηλώσεις που έκανε πρόσφατα «πλήγωσαν» τους ανθρώπους, όμως σημείωσε ότι πιστεύει πως μπορεί να βρεθεί μια διέξοδος από τα τρέχοντα προβλήματα.

Όπως είπε, ζήτησε από την κυβέρνηση να προχωρήσει στην αύξηση των μισθών από τον επόμενο χρόνο.

Παράλληλα δεσμεύτηκε απόψε ότι θα καταπολεμήσει τη φοροδιαφυγή αλλά δεν θα επαναφέρει τον «φόρο πλούτου».

Ο Μακρόν είπε επίσης ότι από τον επόμενο χρόνο θα καταργηθεί το μέτρο της αύξησης στον φόρο κοινωνικών ασφαλίσεων για τους συνταξιούχους που λαμβάνουν λιγότερα από 2.000 ευρώ μηνιαίως.




Εκτός από την αύξηση των μισθών κατά 100 ευρώ τον μήνα, που όπως είπε δεν θα στοιχίσει τίποτα στην εργοδοσία, κάλεσε εκείνες τις επιχειρήσεις που μπορούν να το κάνουν, να χορηγήσουν στους εργαζομένους τους ένα «επίδομα» στο τέλος του έτους. Ανακοίνωσε επίσης ότι η αμοιβή για την υπερωριακή απασχόληση δεν θα υπόκειται σε φόρους από το 2019.

Ο πρόεδρος της Γαλλίας είπε επίσης ότι σκοπεύει να συναντηθεί με τους δημάρχους όλης της χώρας.

«Θα απαντήσουμε στην οικονομική και κοινωνική επείγουσα κατάσταση με ισχυρά μέτρα, μειώνοντας τους φόρους πιο γρήγορα, διατηρώντας υπό έλεγχο τις δαπάνες μας, όχι όμως κάνοντας αναστροφή στην ακολουθούμενη πολιτική», τόνισε.

Δεν υπάρχουν σχόλια: