Πέμπτη 7 Αυγούστου 2014

ΓΙΑΤΙ Η ΑΤΤΙΚΗ ΟΝΟΜΑΖΕΤΑΙ ΕΤΣΙ;




 

Στην Αρχαιότητα η Αττική, εικάζεται ότι το όνομά της το πήρε απο το ... σχήμα της. Όπως φαίνεται και στη φώτο έχει σχήμα κεφαλής αλόγου και την ονόμαζαν ΑΤΙ ΕΚΕΙ που στη συνέχεια έγινε ΑΤΤΙΚΗ. 
Αν προσέξετε στο δεξί σημείο εκεί περίπου που είναι το μάτι στο κεφάλι του αλόγου βρίσκεται η κωμόπολη ΜΑΤΙ, στο σημείο του στόματος της κεφαλής βρίσκεται η... Γλυφάδα, στο σημείο του χαλιναριού η πόλη του ΣΧΟΙΝΙΑ. Μάλλον οι αρχαίοι υμών πρόγονοι ΔΕΝ είχαν ...  maps.google ! αλλά ΕΙΧΑΝ τρόπους να βλέπουν τη γη απο ψηλά.

ΠΗΓΗ : http://skeftomasteellhnika.blogspot.gr

3 σχόλια:

GrGeorgios είπε...

Όλα ωραία και όμορφα αλλά το Άτι είναι τουρκική λέξη. Η αντίστοιχη αρχαιοελληνική είναι "Ίππος" άρα θα έπρεπε να λέγεται "Ιπποκεφαλίν" και όχι Αττική.....

CHRISTOS KASTAMONITIS είπε...

Παρολο που το λεξικο (Λεξικό της Κοινής Νεοελληνικής, Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης 1998)θεωρει οτι το ATI προερχεται απο το τουρκικο at να σου υπενθυμισω οτι ο Ατλας σημαινει πατερας της πετρας ΑΤ + ΛΑ οπου Λα = πετρα εξ ου και λατομειο και οχι πετροτομειο και Ατ = πατερας .Πχ ΑΤ ΤΟΥΡΚ δηλαδη Πατερας των τουρκων και οχι αλογο των τουρκων. Το Ατ ειναι δωρικης προελευσης. Η παραπανω γνωμη ειναι εκφρασμενη σε πολλους γλωσσολογους που διαφωνουν με την ερμηνεια του Λεξικου.

Unknown είπε...

Θα μπορούσε να προέρχεται απ' το Άτι+Γη, μιας και οι φθόγγοι Κ,Γ,Χ μπορούν να συσχετιστούν (όπως συμβαίνει και στα Κρητικά συλλαβογράμματα). Άρα Άτι+Κη = Άτι+Γη, η Γη αλόγου ή έχων σχήμα αλόγου.

ΥΓ: Ο συσχετισμός των παραπάνω φθόγγων γίνεται και σε άλλες λέξεις που χρησιμοποιούμε και σήμερα, με το ένα γράμμα να αντικαθιστά το άλλο.