Πέμπτη 9 Ιουλίου 2015

Συμφωνία με πακέτο 70 δισ. και τρεις λίστες με προαπαιτούμενα




Εντείνονται οι διεργασίες για την ολοκλήρωση της συμφωνίας σε Αθήνα, Βρυξέλλες και Παρίσι, με τον γαλλικό παράγοντα να αναλαμβάνει ολοένα και μεγαλύτερο ρόλο. Σε αυτή τη φάση και στο πλαίσιο επιτάχυνσης των διαδικασιών Ο Φρανσουά Ολάντ έχει εμπλέξει γαλλικά τεχνικά κλιμάκια στη συγγραφή της ελληνικής πρότασης προς τους Θεσμούς, τα οποία σε συνεργασία με τα ελληνικά διαμορφώνουν τα μέτρα και επεξεργάζονται τα ισοδύναμα. Από την άλλη πλευρά το σκηνικό φαίνεται να αποσταθεροποιείται-υποσκάπτεται στην Αθήνα, όπου εκτός κάδρου εθνικής συναίνεσης φαίνεται ότι οδηγείται η Νέα Δημοκρατία.


Με τον Βαγγέλη Μεϊμάρακη να διαφοροποιεί ριζικά τη στάση του από το κοινό ανακοινωθέν, αίροντας ουσιαστικά τη στήριξη που παρείχε στον πρωθυπουργό μετά το Δημοψήφισμα και στέλνοντας μήνυμα βίαιης αλλαγής του πολιτικού στη χώρα, πολλά θα μπορούσαν να αλλάξουν και διεθνώς. 
Στην πραγματικότητα ο Βαγγέλης Μείμαράκης φαίνεται να κινείται –ξαφνικά- στη γραμμή Σαμαρά, εγκαταλείποντας το συναινετικό προφίλ και ανεβάζοντας τους αντιπολιτευτικούς τόνους, όπως άλλωστε πράττουν και τα στελέχη της ΝΔ στα media.
Η στάση της ΝΔ μπορεί να αποτελέσει νάρκη στο τελευταίο στάδιο των διαπραγματεύσεων, αν συγκλιθεί νέα Σύνοδος Κορυφής την Κυριακή, καθώς τότε θα απαιτηθεί εκ νέου δέσμεσυη του πολιτικού συστήματος επί της συμφωνίας. Η κίνηση αυτή φαίνεται να μπορεί να παρακαμφθεί εφόσον το τελικό κείμενο της συμφωνίας που θα εκπονήσει το Eurogroup πληροί τις προδιαγραφές του κοινού ανακοινωθέντος των πολιτικών αρχηγών.
Από τις Βρυξέλλες αποχώρησε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος εκχωρώντας πλήρη αυτονομία στον Γιώργο Χουλιαράκη, του οποίου η παραίτηση, αρχικά δεν έγινε αποδεκτή, και εν τέλει φαίνεται ότι ανακαλείται.
Καταλυτικό για την υπέρβαση των προβλημάτων στην εξέταση της ελληνικής πρότασης από τον ESM και τον Κλάους Ρέγκλινγκ ήταν η απόσυρση των κόκκινων γραμμών, στο κείμενο του αιτήματος, κάτι το οποίο συνέβη με υπογραφή του Ευκλείδη Τσακαλώτου και την υποβολή νέου αιτήματος χθες.
Εν συνεχεία τα γαλλικά κλιμάκια επεξεργάζονται μια λύση σε τρια στάδια διαχωρίζοντας τις τράπεζες, για οποίους αιτούνται 15 δισ. μέσω του ΤΧΣ-ESM, όπου έχουν λάβει και την υποστήριξη της ΕΚΤ και της SSM.
Το συνολικό ύψος του νέου προγράμματος θα υπερβαίνει κατά πολύ τα 20-30 δις. που αρχικά συζητούνταν, φτάνοντας τα 55-70 δισ. (μαζί με τα κεφάλαια για τις τράπεζες) ενώ θα έχει διάρκεια 2+1 έτη, πλην όμως δεν θα είναι ολοκληρωμένο πρόγραμμα, όπως δήλωσε η Άνγκελα Μέρκελ, ενσωματώνοντας απαίτηση του Έλληνα πρωθυπουργού.
Αν και αίτημα χορήγησης έκτακτης ρευστότητας 7 δισ. προς τον ESM και την Κομισιόν απορρίφθηκε, εν τούτοις η Αθήνα δεν θα αφεθεί να χρεοκοπήσει, εφόσον υπάρξει συμφωνία την Κυριακή. Σε αυτό το πλαίσιο η γαλλική ομάδα τεχνοκρατών έχει ετοιμάσει μια ξεχωριστή λίστα προαπαιτουμένων, άμεσης εφαρμογής, την οποία θα υλοποιήσει μέσω της ψήφισής τους εντός της εβδομάδας ώστε να εκταμιευθούν εγκαίρως τα 7 δισ. –δόση του παλαιού προγράμματος- για να αποφευχθεί η χρεοκοπία προς την ΕΚΤ και να αποπληρωθούν οι καθυστερούμενες δώσεις του ΔΝΤ.
Με αυτό τον τρόπο η Ευρώπη θα πράξει αυτό που οφείλει προς το ΔΝΤ, στα πλαίσια της ρητής εγγύησης πλήρους χρηματοδότησης του προηγούμενου προγράμματος που είχε αποσπάσει το Ταμείο στο Eurogroup της 20 Νοεμβρίου του 2012.
Εν συνεχεία, ένα κεφάλαιο της πρότασης αφορά τη σταδιακή –και σε φάσεις- αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους, η οποία θα είναι πάλι «παντρεμένη» με λίστα προαπαιτούμενων ενεργειών «prior actions», ικανοποιώντας πλήρως τις γερμανικές απαιτήσεις.
Τέλος οι διαρθρωτικές μεταρρυθμίσεις εντάσσονται στο αναπτυξιακό πακέτο της συμφωνίας και συνοδεύονται με αντίστοιχη χρηματοδότηση από αναπτυξιακά ταμεία, όπως το πρόγραμμα Γιούνκερ αλλά και διαρθρωτικά ταμεία, τα οποία χρησιμοποιούνται για τη στήριξη των προς ένταξη στην Ευρώπη και την Ευρωζώνη χωρών.
Με τον τρόπο αυτό επιχειρείται η κεφαλαιοποίηση του προγράμματος ώστε να είναι ευκολότερη και πιο ξεκάθαρη η παρακολούθηση της προόδου από τις εποπτικές αρχές και τους θεσμούς. Παράλληλα, η βιωσιμότητα του χρέους θα καθορίζεται από καθαρά δημοσιονομικούς παράγοντες ικανοποιώντας τόσο τις γερμανικές απαιτήσεις όσο και Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, το οποίο θα εμπλακεί στα δυο από τα τρία κεφάλαια της νέας συμφωνίας και όχι στις τράπεζες.
Εφόσον το Eurogroup πει «ναι» στα ελληνικά μέτρα και προτάσεις, μπορεί και να μη χρειαστεί καν να συγκληθεί νέα έκτακτη Σύνοδος Κορυφής το σαββατοκύριακο για να επιβεβαιώσει την απόφαση και τους όρους για τη νέα χρηματοδότηση, την εκταμίευση των δόσεων και την χορήγηση του αναπτυξιακού πακέτου προς τη χώρα μας.
 ΠΗΓΗ : http://sofokleousin.gr/

Δεν υπάρχουν σχόλια: