Επιστήμονες από το Πανεπιστήμιο του Freiburg έλυσαν τον γρίφο του μοριακού μηχανισμού μιας τοξίνης ψαριών η οποία, όπως λένε στην επιθεώρηση Nature Communications, θα μπορούσε να χρησιμοποιηθεί στο μέλλον ως φάρμακο για την θεραπεία του καρκίνου.
Τα παθογόνα βακτήρια αναπτύσσουν «φονικές μηχανές» που λειτουργούν πολύ συγκεκριμένα και πολύ αποτελεσματικά. Τα είδη Yersinia παραδείγματος χάρη, έχουν αποδείξει τι μπορούν να κάνουν καθώς ευθύνονται για την πρόκληση βουβωνικής πανώλης και σοβαρών γαστρεντερικών λοιμώξεων στον άνθρωπο. Κι αν στρέφαμε την καταστρεπτική ισχύ παθογόνων οργανισμών κατά του καρκίνου;
Ο φαρμακοποιός Δρ. Thomas Jank και οι συνεργάτες του στην ερευνητική ομάδα του καθηγητή Klaus Aktories στο Πανεπιστήμιο του Φράϊμπουργκ αποφάσισαν να μελετήσουν το παθογόνο Yersinia ruckeri το οποίο προκαλεί μια ασθένεια στα ψάρια της οικογενείας των σολωμοειδών (Salmonidae) όπου συγκαταλέγονται οι σολωμοί και οι πέστροφες, με αποτέλεσμα μεγάλες οικονομικές απώλειες για τον κλάδο των ιχθυοκαλλιεργειών. Η ομάδα προσδιόρισε στο γονιδίωμα του παθογόνου αυτού έναν μηχανισμό έκχυσης τοξίνης που η δομή του θύμιζε αυτή των ιών που προσβάλλουν βακτήρια.
Η συγκεκριμένη τοξίνη, γνωστή ως Afp18, είναι ένα ένζυμο το οποίο απενεργοποιεί μια πρωτεΐνη (RhoA) υπεύθυνη για πλείστες ζωτικές διαδικασίες στα κύτταρα ανθρώπων και ψαριών, όπως τον έλεγχο των νηματίων ακτίνης. Αυτές οι ίνες δεν είναι μόνο απαραίτητες για την διαίρεση των κυττάρων αλλά και για την εξάπλωση των μεταστάσεων καρκινικών όγκων στο σώμα.
Σε πειράματα που πραγματοποίησαν με έμβρυα ψαριών-ζέβρα, οι επιστήμονες ανακάλυψαν ότι η τοξίνη Afp18 παρεμπόδισε την διαδικασία της κυτταρικής διαίρεσης προκαλώντας την κατάρρευση των νηματίων ακτίνης στα κύτταρα με αποτέλεσμα τα έμβρυα να μην αναπτυχθούν. Από την στιγμή που οι ρυθμιστικές πρωτεΐνες Rho παίζουν ρόλο στην ανάπτυξη του καρκίνου, οι ερευνητές εκτιμούν ότι η εν λόγω τοξίνη υπόσχεται πολλά ως «μυστικό όπλο» στον συνεχιζόμενο πόλεμο κατά του καρκίνου.
ΠΗΓΗ : defencenet.gr
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου