Τρίτη 13 Οκτωβρίου 2015

Δανία -- Tέσσερα αρχαία κάστρα κυκλικής κατασκευής είναι ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους


Trelleborg

Στην Δανία υπάρχουν τέσσερα αρχαία κάστρα κυκλικής κατασκευής (για την ακρίβεια τα υπολείμματά τους) που είναι ευθυγραμμισμένα μεταξύ τους. Βρίσκονται στις περιοχές: Trelleborg, Eskeholm, Fyrkat και Aggersborg. Κάποτε υπήρχαν κυκλικά ξύλινα κάστρα απ' τα οποία σώζονται μόνο οι τρύπες των κυρίων πασάλων γεμισμένες με τσιμέντο απ' τους σημερινούς αρχαιολόγους. Το σχέδιό τους όμως παραμένει εντυπωσιακό και ασυνήθιστα διαφορετικό από ότι άλλο κτίσμα σώζεται.


 Το σχέδιο του κάστρου του Trelleborg μάλιστα σχηματίζει κάτι σαν σύστημα εστίασης στην γραμμή κατεύθυνσης που βρίσκονται τα άλλα τρία κάστρα. Όλα τα κάστρα έχουν κυκλικό σχέδιο χωρισμένο σε τεταρτημόρια. Ο Δανός αρχαιολόγος Poul Nerloud υποστηρίζει ότι δεν είναι κάστρα των Βίκινγκς αλλά κάτι παλιότερο γιατί οι Βίκινγκς δεν είχαν επιδείξει παρόμοιες αρχιτεκτονικές τάσεις αλλά και προτιμούσαν παραθαλάσσια κάστρα και όχι μέσα στην ξηρά.
                                                                         Aggersborg
Ο Δανός ερασιτέχνης πιλότος Preben Hansson τα ανακάλυψε σχεδόν τυχαία το 1982 κι έχει γράψει κι ένα βιβλίο σχετικά. (Trelleborgenes ukendte fortid) το οποίο έχει μεταφραστεί και στα Αγγλικά, σε περίπτωση που κάποιος ενδιαφέρεται. Η εξωγήινη παρέμβαση θεωρείται από τον συγγραφέα μία πιθανή εξήγηση του προσεκτικού ευθυγραμμισμού των κάστρων.

                                                                          Eskeholm
Αν προεκταθεί Νοτιοανατολικά η ευθεία γραμμή που ενώνει τα 4 μνημεία, περνάει ακριβώς από το μαντείο των Δελφών. Ο Απόλλωνας που λατρευόταν στους Δελφούς σύμφωνα με την παράδοση όταν χειμώνιαζε έπαιρνε το ιπτάμενο άρμα του που το σέρνανε κύκνοι και πήγαινε υπερβόρεια απ' όπου και ξαναγύριζε την άνοιξη!
                                                                            Fyrkat
Σε εορταστικές τελετές στην Δήλο αναφέρονται προσφορές σε φρέσκα βλαστάρια από ιέρειες που τα είχαν φέρει από υπερβόρεια. Με ποιό όμως τρόπο τα διατηρούσαν τόσο φρέσκα ή τα έφερναν τόσο γρήγορα;
ΠΗΓΗ http://www.ancient-technology.com/ , WIKIPEDIA

Δεν υπάρχουν σχόλια: