Σάββατο 5 Δεκεμβρίου 2015

Φύλλα Αλεξανδρείας και δυσκοιλιότητα



Ένα ακόμα σημαντικό θεραπευτικό μέσον κατά της δυσκοιλιότητας είναι το αφέψημα-τσάι από τα φύλλα Αιγύπτου ή αλλιώς τα φύλλα Αλεξανδρείας. Η λατινική ονομασία του βοτάνου είναι Cassia angustifolia (Κασσία η στενόφυλλη) ή αλλιώς Cassia senna (Κασσία η Σέννα). Ανήκει στην οικογένεια των Χερδωπών και μπορούμε στο εμπόριο να το συναντήσουμε με την απλή ονομασία Σέννα, Κασσία, Συναμική, φύλλα Αλεξανδρείας ή αλλιώς φύλλα Αιγύπτου. 

Πρόκειται για ένα θάμνο, το ύψος του οποίου κυμαίνεται από μισό έως δύο μέτρα και καλλιεργείται σε Ινδία και χώρες γύρω από την Ερυθρά θάλασσα. Έχει φύλλα ωοειδή χωρίς χνούδι, ενώ τα άνθη του είναι μεγάλα σε μέγεθος, χρώματος κίτρινο-καφέ, ακανόνιστα, με ελεύθερα σέπαλα. Ο καρπός του είναι στην ουσία ένας πλατύς λοβός, μοιάζει με αυτόν της φασολιάς και περιέχει περίπου 6 σπόρους σε κάθε λοβό. Οι καρποί της Κασσίας όπως και τα φύλλα της μπορούν να μαζευτούν, να αποξηρανθούν και να χρησιμεύσουν σαν φύλλα τσαγιού με πολύ καλά αποτελέσματα ως καθαρκτικό κατά της δυσκοιλιότητας.
Φύλλα Αλεξανδρείας και θεραπευτικά  συστατικά
Υπάρχουν περίπου 250 διαφορετικά είδη φύλλων Αλεξανδρείας ανά τον κόσμο, το κλασσικό είδος όμως που μπορούμε να βρούμε σήμερα στο εμπόριο, είναι η Σέννα η Αλεξανδρινή, η οποία καλλιεργείται και συσκευάζεται  για να πωληθεί σε καταστήματα θεραπευτικών βοτάνων.
Φύλλα Αιγύπτου
Τα σημαντικότερα θεραπευτικά στη συστατικά  της είναι :
  • Η δραστική ουσία  χρυσοφαινικό οξύ, που παρουσιάζει καθαρτικές ιδιότητες και αποτελεί το κύριο συστατικό πολλών φαρμακευτικών καθαρτικών σκευασμάτων του εμπορίου.
  • Τα φύλλα Αλεξανδρείας περιέχουν ουσίες που ονομάζονται γλυκοσίδια ανθρακινόνης, τα οποία παρουσιάζουν αποδεδειγμένη καθαρκτική δράση,
  •  Οι καρποί και τα φύλλα των φύλλων Αλεξανδρείας περιέχουν τις σεννοσίδες Α και Β (sennosides Α & Β), ουσίες οι οποίες υδρολύονται από τα βακτήρια του εντέρου του ανθρώπου και διασπώνται αποδίδοντας την προηγούμενη δραστική ουσία ανθρακινόνη. Οι σεννοσίδες Α και Β και τα προϊόντα της διάσπασης τους, δρουν στο παχύ έντερο, επιταχύνοντας τη μεταφορά του περιεχομένου του εντέρου στο κόλον. Αυτές οι ενώσεις ενισχύουν επίσης την έκκριση νερού στο κόλον με αποτέλεσμα την δραστική αλλαγή της σύστασης των κοπράνων και την ανακούφιση των συμπτωμάτων της δυσκοιλιότητας. Αρκετές μελέτες υποστηρίζουν ότι τα γλυκοσίδια αυτά παρουσιάζουν και αντιτοξική δράση στο ήπαρ.
  • Το ρεϊνικό και κασσιακό οξύ που αποδεδειγμένα παρουσιάζουν βακτηριοκτόνα και μυκητοκτόνα δράση στο γαστρεντερικό σύστημα.

Τρόποι χρήσης
Η δράση του βοτάνου είναι αργή και εμφανίζεται 8-10 με 12 ώρες μετά την λήψη του. 
  • Τα φύλλα και οι λοβοί παρασκευάζονται ως έγχυμα : Βάζουμε τους λοβούς ή τα φύλλα (συνήθως χρησιμοποιούμε 3-6 λοβούς ή φύλλα, όχι παραπάνω) να μουλιάσουν σε ζεστό νερό για 6-12 ώρες. Στην συνέχεια πίνουμε το παρασκεύασμα.
  • Αν πρόκειται για σκόνη φύλλων, τότε χρησιμοποιούμε 0,5-2,0 γραμμάρια ημερησίως και το χρησιμοποιούμε σαν τσάι αφού πρώτα το σουρώσουμε.
  • Υπό μορφή βάμματος η ημερήσια δόση είναι 2-7 ml βάμματος τρεις φορές την ημέρα.
Φύλλα Αλεξανδρείας και δυσκοιλιότητα
Φύλλα Αλεξανδρείας και δυσκοιλιότητα
Ασφάλεια και προφυλάξεις κατά την χρήση των φύλλων Αλεξανδρείας
  • Τα φύλλα Αλεξανδρείας μπορούν να προκαλέσουν ελαφριές κοιλιακές ενοχλήσεις, πόνο ή κράμπες, λόγω της αύξησης των περισταλτικών κινήσεων του εντέρου.
  • Απαγορεύεται η παρατεταμένη χρήση τους ως καθαρτικό, γιατί η διάρροια που ενδέχεται να προκαλέσουν, μπορεί να επηρεάσει το ισοζύγιο νερού και ηλεκτρολυτών στον οργανισμό. 
  • Τα φύλλα Αλεξανδρείας δεν θα πρέπει να λαμβάνονται από άτομα με εντερική απόφραξη (ειλεό), με φλεγμονώδη νοσήματα του εντέρου, με σύνδρομο βραχέως εντέρου, με σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου (ΙΒS)  ή με μη διαγνωσμένα παθολογικά κοιλιακά συμπτώματα.
  •  Συνιστάται η διακοπή της λήψης τους αν παρατηρηθεί κόκκινο χρώμα στα ούρα. 
  • Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή κατά την χρήση τους από έγκυες ή θηλάζουσες γυναίκες που θα πρέπει να συμβουλευτούν τον γιατρό τους πριν τα χρησιμοποιήσουν, καθώς δεν υπάρχουν δεδομένα για την ασφάλεια κατά τη χρήση τους σε αυτές τις περιπτώσεις.
  •  Δεν συνιστάται η χρήση των φύλλων Αλεξανδρείας στα παιδιά.
  • Ίχνη διανθρόνης, μιας ουσίας που εμφανίζεται στα κακώς διατηρημένα φύλλα, μπορεί να προκαλέσουν πόνους στο στομάχι.
  • Υπερβολικά συχνή χρήση, μπορεί να προκαλέσει εξάρτηση, ζαλάδες, εμετούς και πονόκοιλο.
  • Μπορούν να αλληλεπιδράσουν με τα καρδιακά γλυκοσίδια (όπως η διγοξίνη-digoxin), προκαλώντας προβλήματα στα καρδιαγγειακό σύστημα.
  • Τέλος, η χρήση των φύλλων Αλεξανδρείας μπορεί να ενισχύσει μια ενδεχόμενη αντιπηκτική θεραπεία, μειώνοντας την απορρόφηση της βιταμίνης Κ από έντερο.

Δεν υπάρχουν σχόλια: