Κενά που παρατηρούνται στην εμβολιαστική κάλυψη
κατά της ιλαράς οδήγησαν σε επιδημίες της εξαιρετικά μεταδοτικής αυτής
ασθένειας στην Ευρώπη τον περασμένο χρόνο με παιδιά αλλά και νέους να
έχουν επηρεαστεί, ανακοίνωσαν σήμερα αξιωματούχοι υγείας.
Κατά τους δύο πρώτους μήνες του 2017 περισσότερα από 1.500 κρούσματα ιλαράς
καταγράφηκαν σε 14 ευρωπαϊκές χώρες εξαιτίας της "συγκέντρωσης
ανεμβολίαστων ανθρώπων", δήλωσαν αξιωματούχοι του Ευρωπαϊκού Κέντρου
Πρόληψης και Ελέγχου Νοσημάτων (ECDC).Σε δέκα χώρες -Αυστρία, Βέλγιο, Κροατία, Γαλλία, Γερμανία, Ιταλία, Πολωνία, Ρουμανία, Ισπανία και Σουηδία- ο αριθμός των κρουσμάτων που αναφέρθηκαν τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο του 2017 ήταν υπερδιπλάσιος εκείνου των δύο πρώτων μηνών του 2016.
"Είναι απαράδεκτο να ακούμε ότι παιδιά και ενήλικες πεθαίνουν από την ασθένεια αυτή σε χώρες όπου διατίθενται οικονομικά προσιτά εμβόλια", δήλωσε ο Βιτένις Αντριουκάιτις, ο επίτροπος Υγείας της ΕΕ, αναφερόμενος στα στοιχεία του ECDC.
Η ιλαρά είναι μια λοιμώδης νόσος ιογενούς αιτιολογίας. Ο ιός της ιλαράς μεταδίδεται με την άμεση επαφή και μέσω του αέρα. Η ασθένεια μπορεί να προληφθεί με τον ασφαλή και αποτελεσματικό εμβολιασμό αλλά εξαιτίας των κενών στην ανοσοποίηση παραμένει μια από τις κυριότερες αιτίες παιδικής θνησιμότητας παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ), η ιλαρά προκάλεσε 134.000 θανάτους το 2015.
Από την 1η Μαρτίου του 2016 ως τις 28 Φεβρουαρίου 2017, συνολικά 5.881 κρούσματα ιλαράς καταγράφηκαν στην Ευρώπη. Στη Ρουμανία καταγράφηκε το 46% από αυτά, ενώ το 24% στην Ιταλία και το 9% στη Βρετανία.
Η έκθεση του ECDC αναφέρει ότι το πιο ανησυχητικό σχετικά με τις πρόσφατες επιδημίες στην Ευρώπη είναι ότι πρόκειται για μεγαλύτερους σε ηλικία ανθρώπους και όχι μόνο παιδιά που έχουν νοσήσει. Το 2015 και το 2016 σχεδόν το ένα τρίτο όλων των κρουσμάτων ιλαράς στην Ευρώπη αφορούσαν ενήλικες άνω των 20 ετών.
Η εμπιστοσύνη των πολιτών στην ανοσοποίηση είναι ένα σημαντικό παγκόσμιο ζήτημα υγείας καθώς η έλλειψη εμπιστοσύνης οδηγεί τους ανθρώπους στο να απορρίπτουν πιθανόν σωτήρια για τη ζωή εμβόλια. Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αυτό οφείλεται στην αντιπαράθεση σχετικά με τις πιθανές παρενέργειες και στην διστακτικότητα κάποιων οικογενειακών γιατρών.
Πολλοί ενήλικες δεν αντιλαμβάνονται ότι κινδυνεύουν από ασθένειες που μπορούν να προληφθούν με τον εμβολιασμό, όπως η ιλαρά, θεωρώντας εσφαλμένα ότι αυτές αφορούν μόνο τα βρέφη και τα παιδιά σχολικής ηλικίας.
Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ
Τι πρέπει να ξέρετε για την ιλαρά
Η ιλαρά είναι ένα αναπνευστικό, μεταδοτικό νόσημα που προκαλείται από έναν ιό που ανήκει στην ομάδα των παραμυξοϊών. Η νόσος της ιλαράς και ο ιός που την προκαλεί έχουν το ίδιο όνομα. Ο ιός της ιλαράς συνήθως αναπτύσσεται στα κύτταρα που βρίσκονται πίσω από το λαιμό και τους πνεύμονες.
Πού οφείλεται η ιλαρά – Αίτια - Παράγοντες που την πυροδοτούν
Η νόσος οφείλεται στον ιό της ιλαράς και μεταδίδεται αερογενώς με την αναπνοή, το βήχα ή το φτάρνισμα.
Η ιλαρά έχει υψηλή μεταδοτικότητα και μπορεί να μεταδοθεί από το άτομο που έχει εκτεθεί στη νόσο σε ένα άλλο, τέσσερις ημέρες πριν έως και τέσσερις ημέρες μετά την εμφάνιση του εξανθήματος. Ο χρόνος επώασης της νόσου είναι 9-12 ημέρες (σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να διαρκέσει ακόμα και 20 ημέρες.Η ιλαρά είναι τόσο μεταδοτική ώστε αν ένα άτομο νοσεί, το 90% των ατόμων που είναι σε στενή επαφή με το άτομο αυτό και δεν έχουν ανοσία στην ιλαρά, θα μολυνθούν με τον ιό της ιλαράς.
Ο ιός της ιλαράς ζει στις βλέννες της μύτης και του λαιμού του μολυσμένου ατόμου. Όταν το άτομο βήχει ή φταρνίζεται τα σταγονίδια ψεκάζονται στον αέρα και μεταδίδονται στη μύτη και το λαιμό άλλων ατόμων καθώς αναπνέουν ή μέσω των χεριών τους που αγγίζουν τη μύτη ή το στόμα τους, ενώ πριν έχουν αγγίξει μολυσμένες επιφάνειες με σταγονίδια του ιού της ιλαράς. Ο ιός ζει σε μολυσμένες επιφάνειες περισσότερο από δύο ώρες.
Ιλαρά: Επιδημιολογικά στοιχεία
Η ιλαρά είναι σπάνια σε χώρες και περιοχές όπου η εμβολιαστική κάλυψη κατά της ιλαράς είναι υψηλή αλλά ενδημεί (μόνιμα αυξημένη συχνότητα μεμονομένων κρουσμάτων ιλαράς σε μία περιοχή) σε πολλά μέρη του κόσμου και σε χώρες που δεν εφαρμόζεται συστηματικά το εμβόλιο της ιλαράς και μπορεί να παρατηρηθούν επιδημίες (πολλά κρούσματα σε περισσότερες περιοχές) κάθε 2-4 χρόνια.
Παγκοσμίως, τα περιστατικά ιλαράς υπολογίζονται σε 20000000 το χρόνο ενώ οι θάνατοι από ιλαρά 197000. Οι περισσότεροι θάνατοι συμβαίνουν στην Ινδία.
Πως εκδηλώνεται η ιλαρά - Συμπτώματα
Τα συμπτώματα της ιλαράς εμφανίζονται 7-21 ημέρες μετά τη μόλυνση του ατόμου με τον ιό και περιλαμβάνουν:
-κηλιδώδες εξάνθημα σε όλο το σώμα
-πυρετός
-βήχα
-ρινόρροια
-ερυθρότητα οφθαλμών και δακρύρροια
-αίσθημα αδυναμίας
-μικροσκοπικές λευκές κηλίδες με υποκύανο – λευκό κέντρο που βρίσκονται στο κέντρο του στόματος (Koplik’s spots)
Μια τυπική περίπτωση ιλαράς αρχίζει με μέτριο πυρετό, βήχα, ρινόρροια, ερυθρότητα οφθαλμών και ερεθισμό στο λαιμό. Δύο ή τρεις ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων μπορεί να εμφανιστούν οι μικροσκοπικές λευκές κηλίδες στο στόμα.
Τρεις έως πέντε ημέρες μετά την έναρξη των συμπτωμάτων εμφανίζεται ερυθρό εξάνθημα στο σώμα. Το εξάνθημα συνήθως εμφανίζεται αρχικά στην τριχοειδή γραμμή του προσώπου και διαχέεται (προχωρά) προς το λαιμό, τον κορμό, τα χέρια και τα πόδια. Όταν εμφανιστεί το εξάνθημα ο πυρετός μπορεί να φτάσει έως και 40 βαθμούς Κελσίου.
Μετά από λίγες ημέρες ο πυρετός υποχωρεί και το εξάνθημα εξασθενεί.
Διάγνωση της ιλαράς – Εξετάσεις
Η κλινική διάγνωση της ιλαράς γίνεται βάση των συμπτωμάτων. Η εργαστηριακή διάγνωση της ιλαράς μπορεί να γίνει με την επιβεβαίωση των θετικών αντισωμάτων IgM ιλαρά ή η απομόνωση του RNA του ιού της ιλαράς από αναπνευστικά δείγματα.
Επαφή με ασθενή που είναι γνωστό ότι έχει ιλαρά ή νόσησε πρόσφατα από ιλαρά προσθέτει ισχυρά επιδημιολογικά στοιχεία για τη διάγνωση.
Ιλαρά: Ποιες είναι οι επιπλοκές
Το 30% περίπου των περιστατικών με ιλαρά αναπτύσσει μία ή περισσότερες επιπλοκές:
-Λαρυγγίτιδα
-Βρογχιολίτιδα
-Πνευμονία (η οποία είναι η πιο συχνή αιτία θανάτου από ιλαρά σε μικρά παιδιά)
-Ωτίτιδα συμβαίνει σε 1 περίπου περίπτωση ανά 10 περιπτώσεις ιλαράς και μπορεί να εμφανιστεί μόνιμη απώλεια ακοής.
-Διάρροια εμφανίζεται περίπου σε 8% των περιπτώσεων.
-Εγκεφαλίτιδα
Ιλαρά: Θεραπεία – Μέθοδοι αντιμετώπισης
Δεν υπάρχει θεραπεία για την ιλαρά. Ο πυρετός αντιμετωπίζεται με τη χορήγηση αντιπυρετικών, κατά προτίμηση παρακεταμόλης. Επίσης συνίσταται χορήγηση υγρών και απογυγή δραστηριοτήτων που κουράζουν τα μάτια (διάβασμα, τηλεόραση) τα οποία είναι ευερέθιστα. Η χορήγηση αντιβιοτικών δεν συνίσταται εκτός και αν παρουσιαστούν επιπλοκές.
Πώς να προφυλαχτείτε από την ιλαρά – Πρόγνωση
Το εμβόλιο της ιλαράς γνωστό ως MMR (Measles-Mumps-Rubella) είναι ένας συνδυασμός εμβολίου το οποίο παρέχει προστασία για τρία νοσήματα: ιλαρά, παρωτίτιδα και ερυθρά και το οποίο είναι ασφαλές και αποτελεσματικό. Το εμβόλιο χορηγείται σε δύο δόσεις: η 1η δόση σε ηλικία 12-15 μηνών και η δεύτερη σε ηλικία 4 έως 6 ετών.
Σε ειδικές περιπτώσεις (έγκυες γυναίκες, άτομα με καρκίνο, άτομα με μειωμένο αμυντικό σύστημα) που δεν έχουν εμβολιαστεί ή δεν έχουν νοσήσει από ιλαρά και έρθουν σε επαφή με άτομο που νοσεί από ιλαρά, μπορεί να χορηγηθεί υπεράνοσος γ-σφαιρίνη για να προστατευθούν από την ιλαρά. Η γ-σφαιρίνη μπορεί να χορηγηθεί το αργότερο μέχρι και 6 μέρες από την ημέρα που το άτομο ήρθε σε επαφή με τον ασθενή και μπορεί να του εξασφαλίσει πλήρη προστασία ή σε περίπτωση που νοσήσει θα εμφανίσει ηπιότερα συμπτώματα.
ΠΗΓΗ IATROPEDIA
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου