Πέμπτη 8 Ιουνίου 2017

Το Σημείο Νέμο

 
Στον Πλανήτη, υπάρχουν κάποια σημεία τα οποία έχουν χαρακτηριστεί ως Απρόσιτοι Πόλοι. Απρόσιτος Πόλος, χαρακτηρίζεται το πιο απομακρυσμένο γεωγραφικό σημείο από τις ακτές, στην στεριά και στην θάλασσα. Ο Ηπειρωτικός Απρόσιτος Πόλος, είναι το γεωγραφικό σημείο του Κόσμου που βρίσκεται πιο μακριά από την θάλασσα. Βρίσκεται κοντά στα ανατολικά σύνορα της Κίνας με το Καζακστάν και η απόσταση του από την πλησιέστερη ακτή είναι 2645 χλμ. Αντιθέτως, ο Ωκεάνιος Απρόσιτος Πόλος είναι το σημείο της θάλασσας που βρίσκεται μακρύτερα από τις ακτές του Κόσμου και είναι γνωστό ως το Σημείο Νέμο. 



   Το Σημείο Νέμο, βρίσκεται στον Νότιο Ειρηνικό Ωκεανό σε γεωγραφικό στίγμα 48°52.6′ Νότιο 123°23.6′ Δυτικό. Ισαπέχει 1451 ναυτικά μίλια από τρεις ακτές, μια απόσταση που είναι ίση με την θαλάσσια διαδρομή από τον Πειραιά μέχρι την ανατολική είσοδο του Πορθμού του Γιβραλτάρ. Οι τρεις αυτές ακτές βρίσκονται στο νησί Ντουσι του νησιωτικού συμπλέγματος Πίτκερν, στην βραχονησίδα Μοτού Νούι που βρίσκεται νότια του Νησιού του Πάσχα και στο νησί Μάχερ που βρίσκεται στην Ανταρκτική. 

  Η ονομασία του σημείου, είναι εμπνευσμένη από τον χαρακτήρα του Πλοιάρχου Νέμο του μυθιστορήματος 20.000 Λεύγες Κάτω από την Θάλασσα, του Ιουλίου Βερν. Και αυτό, επειδή η λέξη “νέμο” (nemo) στα Λατινικά σημαίνει “κανείς”, χαρακτηρίζοντας έτσι το ποιο απόκοσμο σημείο του Πλανήτη. 

 Το ερώτημα για το που βρίσκεται αυτό το σημείο, απασχολούσε για χρόνια τους ερευνητές. Την απάντηση, έδωσε ο Κροατοκαναδός ερευνητής, Χρβόγιε Λουκατέλα. Ο Λουκατέλα, με την χρήση ηλεκτρονικού υπολογιστή, δημιούργησε ένα γεωδαιτικό λογισμικό το οποίο ονόμασε “Ίππαρχος”, όπου ενσωμάτωσε με μεγάλη ακρίβεια το ελλειψοειδές σχήμα της Γης. Έτσι, υπολογίζοντας πάνω στο πραγματικό σχήμα της Γης το οποίο δεν είναι μια τέλεια σφαίρα αλλά μια σφαίρα πεπλατυσμένη στους πόλους, εντόπισε τον Απρόσιτο Θαλάσσιο Πόλο ή Σημείο Νέμο. 

  Η ακτίνα από το Σημείο Νέμο μέχρι την κοντινότερη ακτή, δημιουργεί μια κυκλική θαλάσσια επιφάνεια όπου η έκταση της είναι όση περίπου και η έκταση της Βορείου Αμερικής. 

  Το βάθος στο σημείο είναι περίπου 4000 μέτρα και στον βυθό του καταλήγουν οι παροπλισμένοι δορυφόροι, διαστημόπλοια και διαστημικοί σταθμοί, διότι η πτώση τους σε εκείνο το σημείο έχει την μικρότερη πιθανότητα να πέσει κάποιο κομμάτι τους σε κατοικημένη περιοχή. Για τον λόγο αυτό, η περιοχή αυτή είναι γνωστή και ως νεκροταφείο διαστημοπλοίων. 


  Τέλος, οι άνθρωποι που ζουν πιο κοντά σε αυτό το σημείο δεν βρίσκονται στην Γη αλλά στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό ο οποίος απέχει 416 χλμ. 

Δεν υπάρχουν σχόλια: