Σάββατο 12 Αυγούστου 2017

Οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα αναστέλλουν τις επιχειρήσεις διάσωσης στη Μεσόγειο. ΕΣΕΙΣ ΑΠΟ ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΗΝ ΞΕΧΝΑΤΕ ΝΑ ΔΩΣΕΤΕ ΒΟΗΘΕΙΑ ΓΙΑ ΤΟΥΣ ΓΙΑΤΡΟΥΣ ΠΟΥ ΔΕΝ ΒΟΗΘΗΣΑΝΕ ΚΑΝΕΝΑ ΕΛΛΗΝΑ ΣΕ ΜΥΤΙΛΗΝΗ ΚΑΙ ΚΩ ΣΤΟΥΣ ΠΡΟΣΦΑΤΟΥΣ ΣΕΙΣΜΟΥΣ

Η μη κυβερνητική οργάνωση Γιατροί Χωρίς Σύνορα (Médecins Sans Frontières- MSF) ανακοίνωσε σήμερα ότι αναστέλλει τις επιχειρήσεις διάσωσης προσφύγων και μεταναστών στη Μεσόγειο, διότι αισθάνεται ότι απειλείται από την ακτοφυλακή της Λιβύης και επιπλέον οι πολιτικές που έχει υιοθετήσει η ιταλική κυβέρνηση καταστούν δυσκολότερο το έργο της.

«Αναστέλλουμε τις επιχειρήσεις μας διότι αυτή τη στιγμή νιώθουμε ότι η απειλητική συμπεριφορά της λιβυκής ακτοφυλακής είναι πολύ σοβαρή… δεν μπορούμε να θέσουμε σε κίνδυνο τους συναδέλφους μας» δήλωσε στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς ο πρόεδρος του παραρτήματος της οργάνωσης στην Ιταλία, Λόρις Ντε Φιλίππι.


Σχεδόν 600.000 πρόσφυγες και μετανάστες έφθασαν στην Ιταλία τα τελευταία 4 χρόνια, οι περισσότεροι προερχόμενοι από τη Λιβύη. Περισσότεροι από 13.000 πρόσφυγες και μετανάστες βρήκαν τον θάνατο επιχειρώντας τον διάπλου.

Τα πλοία των ΜΚΟ διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο στις επιχειρήσεις διάσωσης, έχοντας περισυλλέξει το 1/3 και πλέον όλων των προσφύγων που έφθασαν στις ιταλικές ακτές μέχρι στιγμής φέτος έναντι λιγότερου από 1% το 2014.

Εντούτοις, η Ιταλία διατυπώνει φόβους ότι οι οργανώσεις αυτές διευκολύνουν την παράνομη διακίνηση ανθρώπων και ενθαρρύνουν τους πρόσφυγες να επιχειρήσουν τον διάπλου. Πρότεινε ένα νέο δεοντολογικό κώδικα για τις μη κυβερνητικές οργανώσεις.

Τον κώδικα αρνήθηκαν να υπογράψουν ορισμένες ΜΚΟ, μεταξύ των οποίων και οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα.

Οι MSF έχουν ένα πλοίο διάσωσης στη Μεσόγειο, το Vox Prudence, που αυτή τη στιγμή βρίσκεται δεμένο στο λιμάνι της Κατάνης, στη Σικελία.

Τις τελευταίες έξι εβδομάδες ο αριθμός των αφίξεων μεταναστών στην Ιταλία έχει μειωθεί σημαντικά και η Ρώμη συνεργάζεται στενότερα με την ακτοφυλακή της Λιβύης, που σύμφωνα με το Ντε Φιλίππι απειλεί τις ΜΚΟ και εμποδίζει το έργο τους.

Όπως ο ίδιος επισημαίνει, η ακτοφυλακή της Λιβύης ζήτησε από τις ΜΚΟ να απομακρυνθούν από μια περιοχή εκατοντάδων χιλιομέτρων περιμετρικά των ακτών της χώρας, όπου τους επιτρεπόταν να πραγματοποιούν επιχειρήσεις έρευνας και διάσωσης σε απόσταση 11 ναυτικών μιλίων από τις ακτές.

«Πέρυσι η ακτοφυλακή πυροβόλησε 13 φορές εναντίον του πλοίου μας και αυτό συνέβη σε μια κατάσταση πολύ πιο ήρεμη σε σύγκριση με τη σημερινή» τόνισε ο Ντε Φιλίππι.

Ο υπεύθυνος γνωστοποίησε ότι οι Γιατροί Χωρίς Σύνορα θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με μια άλλη ανθρωπιστική οργάνωση, τη SOS Mediterranee.

O Ντε Φιλίππι καταγγέλλει επιπλέον ότι ο κώδικας δεοντολογίας για τις ΜΚΟ της ιταλικής κυβέρνησης και η στήριξή της στην ακτοφυλακή της Λιβύης δείχνει ότι εμπλέκει τον ανθρωπιστικό στόχο της διάσωσης ζωών με «την πολιτική και στρατιωτική πρόθεση» της μείωσης των αφίξεων.

Κυβερνητικός εκπρόσωπος δεν ήταν προς το παρόν διάθεσιμος να σχολιάσει, όπως σημειώνει το πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.

Πηγή: AΠΕ-ΜΠΕ

Δεν υπάρχουν σχόλια: