Παρασκευή 29 Δεκεμβρίου 2017

«ΒΟΜΒΑ» ΒΑΡΩΤΣΟΥ: ΠΕΡΙΜΕΝΕΙ ΜΕΓΑΛΟ ΣΕΙΣΜΟ ΣΤΗΝ ΕΛΛΑΔΑ! ΔΕΙΤΕ ΓΙΑ ΠΟΣΑ ΡΙΧΤΕΡ ΚΑΝΕΙ ΛΟΓΟ!

Ανοιχτό το ενδεχόμενο για σεισμούς της τάξης των… 8 Ρίχτερ στη χώρα μας αφήνει ο καθηγητής Φυσικής Παναγιώτης Βαρώτσος! Μιλώντας στα ΤΕΙ της Αθήνας, στο πλαίσιο εκδήλωσης της Ενωσης Φυσικών, ο γνωστός καθηγητής εξήγησε ότι, λόγω της έντονης σεισμικότητας της Ελλάδας, σεισμοί αυτού του μεγέθους έχουν συμβεί στο παρελθόν στη χώρα μας, ενώ τίποτα δεν αποκλείει ότι μπορεί να ξανασυμβούν.
«Στην Ελλάδα, το 1926 είχαμε τον σεισμό των 8 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή του Νότου, στη Ρόδο, ενώ 20 χρόνια πριν είχαμε ανάλογο σεισμό στα Κύθηρα. Γίνονται, λοιπόν, σεισμοί τέτοιου μεγέθους στη χώρα μας, όπως αυτός του Μεξικού. Και δεν μπορούμε να το αποκλείσουμε, ούτε οι σεισμολόγοι το αποκλείουν» ανέφερε χαρακτηριστικά. «Αυτό που δεν μπορεί να έχουμε είναι σεισμός μεγέθους 9 Ρίχτερ, όπως είχαμε στην Ιαπωνία» πρόσθεσε ο καθηγητής, ενώ εξήγησε πως ένας σεισμός μπορεί να λάβει χώρα ακόμη και σε μια περιοχή που θεωρείται ασεισμική!

Σε διεθνές συνέδριο
«Εμείς στην πατρίδα μας έχουμε αυτή την εμπειρία. Το διήμερο 11 και 12 Μαΐου 1995 η Βασιλική Ακαδημία του Λονδίνου είχε διοργανώσει ένα διεθνές συνέδριο για να συζητηθούν τα αποτελέσματα της ομάδας ΒΑΝ. Σε εκείνο το διεθνές συνέδριο η ομάδα ΒΑΝ ανακοίνωσε ότι έχει ένα πολύ ισχυρό σήμα από τον σταθμό της στα Ιωάννινα και ότι περίμενε έναν σεισμό της τάξης 6 με 6,5 Ρίχτερ στην ευρύτερη περιοχή. Στις 13 Μαΐου συνέβη ο σεισμός των 6,6 Ρίχτερ στην περιοχή της Κοζάνης – Γρεβενών.
Αυτή η περιοχή δεν είχε δώσει σεισμό για πάνω από 1.000 χρόνια και θεωρούνταν κλασικό παράδειγμα ασεισμικής περιοχής» τόνισε ο κ. Βαρώτσος. Αναφερόμενος στον φονικό σεισμό των 8,2 Ρίχτερ που χτύπησε το Μεξικό τον Σεπτέμβριο του 2017, επισήμανε πως «δεν έγινε πάνω σε σημείο που συγκλίνουν οι δύο τεκτονικές πλάκες αλλά στο εσωτερικό της μίας πλάκας».Σχολιάζοντας τις αναφορές Αμερικανών για ένα «σεισμικό» 2018, ο κ. Βαρώτσος είπε πως δεν αφορούν προβλέψεις αλλά μία στατιστική μέθοδο σύμφωνα με την οποία όταν επιβραδύνεται η περιστροφή της Γης τότε αυξάνεται ο αριθμός των σεισμικών γεγονότων σε παγκόσμια κλίμακα.

Δεν υπάρχουν σχόλια: