Το γεγονός αυτό προκύπτει μετά την ανάρτηση στην επίσημη ιστοσελίδα του ΠΝ μιας ανακοινώσεως για τη διενέργεια δημόσιου ανοικτού ηλεκτρονικού μειοδοτικού διαγωνισμού για τη σύναψη σχετικής συμφωνίας, με αντικείμενο τη μεταφορά των τεσσάρων προαναφερθεισών, μεταχειρισμένων, σκαφών «ειδικών επιχειρήσεων» τύπου Mk.V και του υποστηρικτικού τους εξοπλισμού από τις ΗΠΑ στην Ελλάδα.
Σημειώνεται ότι το συγκεκριμένο πρόγραμμα έχει εγκριθεί από το 2014, και περιλαμβάνεται μεταξύ των 42 προγραμμάτων, που είχαν τότε εγκριθεί από την αρμόδια Ειδική Διαρκή Επιτροπή Εξοπλιστικών Προγραμμάτων και Συμβάσεων της Βουλής των Ελλήνων, συνολικού κόστους αποκτήσεως από το ΠΝ (ΔΥΚ) 8 εκατομμυρίων ευρώ για τα τέσσερα σκάφη και τον λοιπό βοηθητικό εξοπλισμό τους.
Συμφώνως με τη σχετική ανακοίνωση του ΓΕΝ, η χρονική διάρκεια της προαναφερθείσας συμβάσεως είναι δύο έτη, άρα λοιπόν τα πλοία αναμένονται να παραδοθούν εντός των ετών 2018 και 2019, ενώ το κόστος μεταφοράς τους έχει προσδιοριστεί και προϋπολογιστεί στα 990.000 ευρώ, πλέον του ΦΠΑ. Ο σχετικός ηλεκτρονικός μειοδοτικός διαγωνισμός θα διενεργηθεί στις 27 Ιουλίου, ενώ η ημερομηνία λήξεως της υποβολής των προσφορών του έχει οριστεί η 23η Ιουλίου.
Όπως έλεγε στην ιστοσελίδα μας κορυφαία πηγή του ΠΝ, την οποία ρωτήσαμε σχετικώς, «το πρόβλημα δεν ήταν τόσο το οικονομικό – αυτό καθαυτό – για τη μεταφορά τους, αλλά το γεγονός ότι και τα τέσσερα αυτά σκάφη αποσύρονται από τους SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού που εδρεύουν στον Ειρηνικό και όχι στην αντίστοιχη διοίκηση των SEAL του Ατλαντικού, γεγονός που σχεδόν διπλασίαζε την απόσταση και συνακόλουθα το ναύλο».
Φαίνεται όμως ότι τώρα το ζήτημα αυτό διευθετήθηκε και γι’ αυτό και δρομολογείται η υλοποίηση του προγράμματος παραχωρήσεως των τεσσάρων σκαφών ειδικών επιχειρήσεων Mk.V, που αποσύρονται από τις «Μονάδες Ειδικών Σκαφών» (“Special Boats Units”/SBU) των SEAL του Αμερικανικού Ναυτικού.
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου