Τρίτη 17 Ιουλίου 2018

Αστρονόμοι ανακάλυψαν 12 ακόμη δορυφόρους του Δία – Ο ένας σε τροχιά «αυτοκτονίας»

Αμερικανοί επιστήμονες ανακάλυψαν 12 ακόμη δορυφόρους του Δία, αλλά ο ένας βρίσκεται σε τροχιά «αυτοκτονίας», που αναπόφευκτα θα οδηγήσει στην καταστροφή του.
Οι αστρονόμοι ανακάλυψαν τους δορυφόρους αυτούς ενώ αναζητούσαν τον μυστηριώδη ένατο πλανήτη, που θεωρείται ότι βρίσκεται πολύ πέρα από την τροχιά του Ποσειδώνα, του πιο μακρινού πλανήτη του ηλιακού συστήματος.


Η ομάδα των επιστημόνων εντόπισε για πρώτη φορά τους δορυφόρους τον Μάρτιο του 2017, από το Cerro Tololo Inter-American Observatory στη Χιλή, αλλά χρειάστηκε να περάσει πάνω από ένας χρόνος για να επιβεβαιώσει ότι τα εν λόγω ουράνια σώματα είναι σε τροχιά γύρω από τον Δία. «Ηταν μια μακρά διαδικασία», δήλωσε ο Σκοτ Σέπαρντ, επικεφαλής αυτής της προσπάθειας στο Carnegie Institution for Science, στην Ουάσινγκτον.

Ο Δίας, ο μεγαλύτερος πλανήτης του ηλιακού συστήματος έχει συνολικά 79 δορυφόρους, με αυτούς που ανακαλύφθηκαν τώρα, περισσότερους από οποιονδήποτε άλλο πλανήτη. Εννέα από τους νέους είναι στην εξωτερική τροχιά και κινούνται ανάδρομα, δηλαδή ακολουθούν τροχιά αντίστροφη από εκείνη του πλανήτη και ο καθένας τους χρειάζεται 2 χρόνια για μία πλήρη περιστροφή. Δύο, από τους νέους, είναι στην ομάδα που κινούνται πιο κοντά στον Δία και με την ίδια κατεύθυνση με τον πλανήτη.
Ο 12ος, που ονομάστηκε Valetudo, κινείται στην ίδια κατεύθυνση με την τροχιά του Δία, αλλά τέτοια απόσταση από τον πλανήτη που σημαίνει ότι είναι στο διάβα των δορυφόρων που κινούνται αντίστροφα. Κάτι που σημαίνει ότι είναι πιθανή η σύγκρουση.

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Ο Δάκογλου δεν είχε βρει στοιχεία από Πυθαγορα για τον 9ο πλανήτη και τα έστειλε στη ΝΑSA ?