Τετάρτη 21 Ιουνίου 2017

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ιστορία ειρωνεύεται τη χώρα μας...


Το 1826 αποβιβάζεται στο Ναύπλιο ο Βαυαρός υπολοχαγός Καρλ Κράτσαϊζεν μαζί με σώμα Βαυαρών εθελοντών που είχε έρθει για να πολεμήσει στο πλευρό των επαναστατημένων Ελλήνων. 
Κανείς δεν φανταζόταν όμως ότι η προσφορά του Γερμανού υπολοχαγού θα αποδεικνυόταν σημαντικότερη και πολύ διαχρονικότερη από τη συμμετοχή του στα πεδία των μαχών. 

Ο 32χρονος υπολοχαγός ήταν αυτοδίδακτος ζωγράφος κι όποτε έβρισκε τον χρόνο έπαιρνε το μολύβι του και ζωγράφιζε τοπία, φορεσιές, πλοία, στιγμιότυπα του αγώνα. Το σημαντικότερο όμως ήταν ότι σχεδίαζε τα πορτρέτα των αγωνιστών του 21 τους οποίους έβαζε μάλιστα να τα υπογράφουν.

Ένα χρόνο έμεινε στην Ελλάδα ο Κράτσαϊζεν κι όταν επέστρεψε στην πατρίδα του λιθογράφησε πολλά από αυτά τα έργα και τα τύπωσε σε άλμπουμ, εν είδει πολεμικής ανταπόκρισης.

Το 1878 ο Κράτσαϊζεν πέθανε στο Μόναχο και κληροδότησε τα έργα του στην κόρη του Μαρία, η οποία με τη σειρά της τα άφησε στο Ρώσο σύζυγό της Ιόν Φετόφ.

Όταν ο γνωστός Έλληνας ζωγράφος Νικόλαος Γύζης, που ήταν καθηγητής στην Ακαδημία Καλών Τεχνών στο Μόναχο, έμαθε για την ύπαρξη των πορτρέτων διαπίστωσε έκπληκτος ότι βρισκόταν μπροστά σε ένα εθνικό θησαυρό. Μπροστά του απλώθηκαν οι αυθεντικές προσωπογραφίες των Κολοκοτρώνη, Νικηταρά, Καραϊσκάκη, Κανάρη, Τζαβέλα, Μιαούλη, Μακρυγιάννη, Τομπάζη, Νικόδημου, Πλαπούτα και άλλων.

Ο Γύζης πρότεινε στον Φετόφ να καταθέσει πρόταση στην Ελλάδα και αρκετά χρόνια αργότερα, όντας ο Φετόφ σε προχωρημένη ηλικία, τα έργα του Κράτσαϊζεν πωλήθηκαν στην Εθνική Πινακοθήκη έναντι του ποσού των 200.000 δρχ.

Έτσι το 1926, 100 χρόνια μετά τη δημιουργία τους, τα άγνωστα πρόσωπα των αγωνιστών του 21 γίνονται για πρώτη φορά γνωστά.

Ποιος από μας άραγε θα μπορούσε να φανταστεί ότι γνωρίζουμε την μορφή των ηρώων μας χάρις σε έναν Γερμανό υπολοχαγό που κάποτε είχε έρθει να πολεμήσει στο πλευρό μας;

Δεν είναι λίγες οι φορές που η ιστορία ειρωνεύεται τη χώρα μας...

Εθνική Πινακοθήκη : Νικηταρά
( Μολύβι σε χαρτί 16,5 x 12 εκ )
Κολοκοτρώνης 
( Μολύβι σε χαρτί 16
x 12 εκ )
* Οι προσωπογραφίες φέρουν τις ιδιόχειρες υπογραφές των απεικονιζομένων

ΠΗΓΗ: Kali Sfetsou

Δεν υπάρχουν σχόλια: