Τρίτη 19 Σεπτεμβρίου 2017

18 Σεπτεμβρίου 1964 – Γάμοι Κωνσταντίνου και Άννας-Μαρίας,Μέρος Β

«Αι αυτών Μεγαλειότητες ο Βασιλεύς και η Βασίλισσα μετ’εξαιρετικής χαράς αγγέλουσι τους ευτυχείς αρραβώνας του προσφιλούς υιού των, της Α.Β.Υ. του Διαδόχου Κωνσταντίνου, μετά της Α.Β.Υ. της Πριγκιπίσσης  Άννης-Μαρίας, τριτoτόκου θυγατρός των Α.Α.Μ.Μ. του Βασιλέως και της Βασσιλίσης της Δανίας».
Ο μέγας αυλάρχης κ. Δημήτριος Λεβίδης διάβασε στους δημοσιογράφους  που είχαν προσκληθεί στα ανάκτορα αυτό το λιγόλογο έκτακτο ανακοινωθέν της αυλής με το οποίο  έγινε η επίσημη αναγγελία των αρραβώνων.
Την ίδια στιγμή τα πυροβολεία του Λυκαβηττού  χαιρέτιζαν αυτό το χαρμόσυνο γεγονός με 21 βολές.

Η επίσημη φωτογραφία των αρραβώνων στην Δανία. Από αριστερά η βασίλισσα Φρειδερίκη, η Άννα-Μαρία, ο Κωνσταντίνος, η βασίλισσα Ίνγκριντ, η αδερφή της Άννας-Μαρίας, Βενεδίκτη και ο βασιλιάς Φρειδερίκος
Τρεις ώρες μετά την αναγγελία αυτού του χαρμόσυνου γεγονότος, η Βασιλική Οικογένεια αναχωρούσε αεροπορικώς  για την  πρωτεύουσα της Δανίας. Ο Κωνσταντίνος έχοντας ολοκληρώσει την περιοδεία του στις χώρες του ΝΑΤΟ βρισκόταν ήδη στην Κοπεγχάγη που σημαιοστολισμένη με ελληνικές και δανέζικες σημαίες υποδέχτηκε τους Υψηλούς Επισκέπτες της. Αλλά και στην Αθήνα η είδηση της επισημοποίησης ενός παραμυθένιου ειδυλλίου ακούσθηκε με συγκίνηση και ενθουσιασμό.
BALKONO ARRAVONES0002
Όταν η Άννα-Μαρία και ο Κωνσταντίνος εμφανίστηκαν στον εξώστη των ανακτόρων του Αμαλίενμποργκ  το πλήθος φώναζε «Κωνσταντίνε – Κωνσταντίνε». Τότε αυτός χαμογελαστός τους απάντησε «Μάγκι τακ», δηλαδή «ευχαριστώ πολύ».

Ύστερα ήρθε η σειρά των επίσημων φωτογραφιών. Ο Βασιλέας Φρειδερίκος παραβίασε το πρωτόκολλο, επιτρέποντας σε πενήντα εκπροσώπους του διεθνούς Τύπου να εισέλθουν στον βασιλικό πύργο του Αμαλίενμποργκ. Έδειχνε πολύ ευτυχισμένος για τους αρραβώνες της μικρότερης κόρης του, πριγκίπισσας Άννας-Μαρίας με τον  διάδοχο του ελληνικού θρόνου, πρίγκιπα Κωνσταντίνο. Ένα υπέροχο δαχτυλίδι αρραβώνων στόλιζε το νεανικό  χέρι της Άννας-Μαρίας που τράβηξε την προσοχή των δημοσιογράφων. Την επόμενη ημέρα η οικογένεια του Κωνσταντίνου επέστρεψε στην πατρίδα της για να οργανώσει την υποδοχή τής όμορφης μέλλουσας βασίλισσας της Ελλάδας. Αυτή παρέμεινε με τον πρίγκιπα της καρδιάς της στην Κοπεγχάγη. Ήσαν νέοι, ερωτευμένοι και με τις ευχές των γονέων τους αλλά και των λαών στους οποίους βασίλευαν αυτοί, έθεταν  τα πρώτα θεμέλια της κοινής  ζωής τους. Οι μοίρες στην γέννησή τους ήταν γενναιόδωρες. Παιδιά ευτυχισμένων οικογενειών, με ευγενή καταγωγή, όμορφοι και καλοαναθρεμμένοι, δεν είχαν τίποτα να φοβηθούν για το μέλλον τους. Μαζί  πια θα το διάβαιναν…. Το μικρό κοριτσάκι των δεκατριών ετών που συνάντησε για πρώτη φορά  ο Κωνσταντίνος το 1959, είχε μεταμορφωθεί σε μία σοβαρή και ελκυστική νέα. Ο γλυκός χαρακτηρισμός «μικρή πεταλούδα» του βασιλιά Παύλου έδωσε την θέση του σε έναν άλλον, αυτόν της πιο όμορφης πριγκίπισσας της  Ευρώπης.
3 ARRAVONES0001
Δύο μέρες αργότερα το αεροπλάνο που μετέφερε στην Αθήνα την πριγκίπισσα Άννα-Μαρία, τους γονείς της και τις αδελφές της, προσγειωνόταν στο αεροδρόμιο του Ελληνικού. Οι Δανοί βασιλείς έκαναν πρώτοι την εμφάνιση τους στην σκάλα και άρχισαν να κατεβαίνουν. Έπειτα φάνηκε  η λεπτή σιλουέτα της Άννας-Μαρίας και δίπλα της ο διάδοχος με την καλή στολή του.
AERODROMIO ATHINA 19630001
Τότε συνέβη κάτι που κανείς δεν μπορούσε να προβλέψει. Οι  φωτογράφοι άφησαν τις μηχανές και άρχισαν να χειροκροτούν με ενθουσιασμό. Το πρωτόκολλο ατόνησε (κάτι που συνέβαινε πολύ συχνά  από την εποχή του Γεωργίου Α’), οι αυλικοί τα έχασαν, οι αστυνομικοί παρασύρθηκαν, η μουσική παιάνιζε και οι τυπικοί χαιρετισμοί των επισήμων ανακατεύτηκαν με τις θερμές ευχές και τις φωνές του κόσμου. Οι εκδηλώσεις συνεχίστηκαν από τον πλήθος σε όλο το μήκος της διαδρομής  που ακολούθησε το ξεσκέπαστο αυτοκίνητο που μετέφερε την Άννα-Μαρία και τον Κωνσταντίνο.
4 AFIXI ATHINA0001
Στην Αθήνα εκείνη την ημέρα επικρατούσε μια ασυνήθιστη παγωνιά. Την ώρα που ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου Αθηναίων θα προσφωνούσε τους δύο πρίγκιπες, αντικαθιστώντας τον Δήμαρχο που απουσίαζε σε ταξίδι, ο κόσμος που είχε συγκεντρωθεί στην περιοχή των Στύλων του Ολυμπίου Διός, την επίσημη είσοδο των Αθηνών, έσπασε τον αστυνομικό κλοιό και περικύκλωσε  το ανοιχτό αυτοκίνητο του διαδόχου και της Άννας-Μαρίας.

Οι προσπάθειες των αστυνομικών να κρατήσουν το χαρούμενο πλήθος μακριά από το πριγκιπικό ζεύγος απέτυχαν και ο Πρόεδρος του Δημοτικού Συμβουλίου παρασύρθηκε από τα κύματα του ενθουσιασμού, έχασε το μικρόφωνο και παρ΄ολίγο να έχανε και το κείμενο της προσφωνήσεως μέσα στην παραζάλη του πλήθους. Για δώδεκα λεπτά της ώρας τα αυτοκίνητα είχαν ακινητοποιηθεί και χρειάστηκαν μεγάλες προσπάθειες από την αστυνομία προκειμένου να ανοίξει μία μικρή δίοδο ώστε να μπορέσουν να φτάσουν τα αυτοκίνητα στο τελικό προορισμό τους που ήταν τα ανάκτορα των Αθηνών. Αλλά και όταν έφτασαν στα ανάκτορα και οι πύλες έκλεισαν, μεγάλες  ομάδες λαού συγκεντρώθηκαν έξω από το κιγκλίδωμα του κήπου ζητώντας να δουν ακόμη μια φορά το νεαρό ζεύγος. Σε λίγη ώρα ο Κωνσταντίνος με την Άννα-Μαρία παρουσιάστηκαν στο μεγάλο μπαλκόνι της προσόψεως των ανακτόρων. Η εμφάνιση τους προκάλεσε τις έντονες ζητωκραυγές του κόσμου.


Η Άννα-Μαρία και ο Κωνσταντίνος στα Ανάκτορα των Αθηνών.
Η Άννα-Μαρία και ο Κωνσταντίνος στα ανάκτορα των Αθηνών με τις οικογένειές τους.
Η μόνη αναμονή στην ευτυχία τους ήταν ο απαράβατος όρος που είχε θέσει ο πατέρας της  Άννας-Μαρίας. Η ολοκλήρωση των σπουδών της. Είχε ακόμη ένα χρόνο για να τελειώσει τις γυμνασιακές της σπουδές. Ο  γάμος τους σύμφωνα πάντα με την επιθυμία του Βασιλέως  Φρειδερίκου θα γινόταν μετά από δύο χρόνια, το 1965. Ο Κωνσταντίνος σχεδίαζε μετά τον γάμο τους  να εγκατασταθούν για ένα διάστημα με την σύζυγο του στην Αμερική…… Όμως «Άλλαι μεν βουλαί ανθρώπων, άλλα δε θεός κελεύει».
Με την λήξη των επισήμων εκδηλώσεων των αρραβώνων τους, η Άννα-Μαρία επέστρεψε στα καθήκοντα της ως μαθήτρια στο σχολείο της και ο Κωνσταντίνος στις υποχρεώσεις του. Στα μαθήματά της προστέθηκε και η μάθηση της ελληνικής γλώσσας  και του αρχαίου και νεότερου Ελληνικού Πολιτισμού. Όταν την επισκέφτηκε ο Έλληνας φωτογράφος Κ. Ραφαηλίδης στην Κοπεγχάγη, δέχτηκε να φωτογραφηθεί στα ιδιαίτερα διαμερίσματα της στο παλάτι του Αμαλίενμποργκ και να  μοιραστεί με τον λαό του οποίου θα γινόταν μια μέρα βασίλισσα, την καθημερινότητά της. Ο  Κωνσταντίνος  πήγαινε όσο πιο συχνά μπορούσε να την συναντήσει στην χώρα της  επειδή η ίδια δεν μπορούσε να έρθει στην Ελλάδα εξ΄ αιτίας των μαθημάτων της. Εμφανίστηκαν μαζί στα γενέθλια του βασιλιά Φρειδερίκου όπου για άλλη μια φορά ο  λαός της Δανίας  εκδήλωσε αυθόρμητα την αγάπη του και τον ενθουσιασμό του για τους αρραβώνες τους.
Μάρτιος 1963. Η Άννα-Μαρία φωτογραφίζεται στα ανάκτορα του Αμαλίενμποργκ

11 Μάρτίου 1963 , Γενέθλια Βασιλέως Φρειδερίκου.
11 Μαρτίου 1963 – γενέθλια του βασιλιά Φρειδερίκου. Ο διάδοχος Κωνσταντίνος και η πριγκίπισσα Άννα-Μαρία στο μπαλκόνι των ανακτόρων του Αμαλίενμποργκ (δεξιά). Η βασίλισσα Ίνγκριντ συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο. Ακολουθεί η πριγκίπισσα Βενεδίκτη και ο βασιλιάς Φρειδερίκος που κοιτά τρυφερά το ζεύγος των νεαρών μνηστευμένων
Τέλος Μαρτίου στην Αθήνα γιορτάστηκε το Βασιλικό Ιωβηλαίο (Εκατονταετία της Ελληνικής Δυναστείας) αλλά και ο εορτασμός της Εθνικής Επετείου της 25ης Μαρτίου. Η Άννα-Μαρία συνόδευε τον Κωνσταντίνο σε όλες τις εκδηλώσεις.  Παρευρέθηκε και η οικογένειά της μαζί με πολλούς βασιλικούς καλεσμένους των Ελλήνων βασιλέων. Η πριγκίπισσα από τον Βορρά έκανε δειλά τα πρώτα της βήματα ως  πριγκίπισσα διαδόχου.  Η φυσική της ομορφιά που έφερε ακόμα τα ίχνη της εφηβείας, καθιστούσε την κάθε εμφάνισή της μοναδική. Οι Έλληνες ζούσαν ένα ευχάριστο γεγονός που τους έκανε να ξεχνάνε την δύσκολη καθημερινότητα και τα πολιτικά γεγονότα της εποχής. Ένα χρόνο αργότερα όλα θα άλλαζαν, σκληρά και απότομα για τον Κωνσταντίνο και την Άννα-Μαρία. Όμως τότε ακόμα η ζωή τους χαμογελούσε τρυφερά.
Μάρτιος 1963. Εορτασμοί Βασιλικού Ιωβηλαίου.
Μάρτιος 1963. Εορτασμοί Βασιλικού Ιωβηλαίου.
Το καλοκαίρι του 1963 το πέρασαν οικογενειακώς στην βασιλική έπαυλη του «Μον Ρεπό» στην Κέρκυρα μαζί με τον βασιλιά Παύλο, την βασίλισσα Φρειδερίκη και την πριγκίπισσα Ειρήνη. Βόλτες στην Παλαιοκαστρίτσα, ρομαντικά δειλινά στο γειτονικό Κανόνι , περίπατοι στο κατάφυτο κτήμα της έπαυλης. Και το βράδυ πατέρας (Παύλος) και κόρη (Ειρήνη) έπαιζαν μελωδίες του Μπαχ  στο πιάνο που από τα ανοιχτά παράθυρα έφευγαν για μακρινό ταξίδι στο Ιόνιο.
Μον Ρεπό , καλοκαίρι 1963
Μον Ρεπό , καλοκαίρι 1963
Το καλοκαίρι τέλειωσε και η Άννα-Μαρία έφυγε στην Ελβετία για να φοιτήσει στο φημισμένο Κολλέγιο «Μένσιλ» στο Μοντρέ.  Εκεί  νέες κοπέλες  από εκλεκτές οικογένειες μάθαιναν αγγλικά και γαλλικά, έκαναν πρακτική σε μαθήματα οικοκυρικής και σωστής συμπεριφοράς ως οικοδέσποινες ή καλύτερα πυργοδέσποινες…  Η Άννα-Μαρία δεν επιθυμούσε να έχει καμία ιδιαίτερη μεταχείριση σε σχέση με  τις  άλλες συμμαθήτριές της. Ήταν απλά η Άννα-Μαρία που βοηθούσε την συγκάτοικο της στα μαθήματα και άλλαζε θέση συχνά στην τραπεζαρία του Κολλεγίου  ώστε να γνωριστεί με όλες τις κοπέλες. Το βράδυ διηγόταν στην «κολλητή της» πως γνώρισε τον πρίγκιπα της  καρδιά της,  της έδειχνε  με υπερηφάνεια τα δώρα του και έδιναν αμοιβαία υπόσχεση να  ξαναβρεθούν μετά την αποφοίτησή τους. Πήγαιναν για σκι στο Λενκ της Ελβετίας και η ζωή τους κυλούσε ανέμελα.
Η ‘Αννα-Μαρία στο Λενκ της Ελβετίας
Επιστρέφοντας από ένα ταξίδι του στο Παρίσι ο διάδοχος Κωνσταντίνος πέρασε από το Μοντρέ για να την συναντήσει και να μοιραστούν κάποιες τρυφερές στιγμές.
                                                             


Στις 22 Φεβρουαρίου 1964, ένα απρόσμενο τηλεγράφημα, σταλμένο  με εντολή του βασιλιά Παύλου, την πληροφορούσε πως έπρεπε να μεταβεί επειγόντως στην Αθήνα.  Πήρε το πρώτο αεροπλάνο για να είναι κοντά στον διάδοχο. Διακριτική παρουσία σε αυτές τις δύσκολες στιγμές, μοιραζόταν με τον Κωνσταντίνο και την οικογένειά του την αγωνία τους για την πορεία της υγείας του βασιλέως Παύλου.
Διακριτική και στην κηδεία αυτού που έφυγε τόσο απρόσμενα και την έφερνε τόσο αναπάντεχα και νωρίς  στα νέα της βασιλικά καθήκοντα…

PENTHOS0001
Ήταν πλέον απαραίτητη η εκμάθηση  του τρόπου εξασκήσεως των  καθηκόντων της ως βασίλισσας. Οι σπουδές της στην Ελβετία έπρεπε πολύ σύντομα να διακοπούν. Εγκατέλειψε το Κολλέγιο της Ελβετίας συγκινημένη. Οι συμμαθήτριες της  είχαν οργανώσει  μια αποχαιρετιστήρια συγκέντρωση.
Η Άννα-Μαρία την εποχή που σπούδαζε στην Ελβετία. Τα φωτεινά χρώματα των ρούχων της που φώτιζαν τα εκφραστικά της μάτια ξαφνικά λόγω του θανάτου του βασιλέως Παύλου αντικαταστάθηκαν με  πένθιμα μαύρα ρούχα.

Η Άννα-Μαρία αποχαιρετά τις συμμαθητριές της καθώς εγκαταλείπει το κολλεγιό της στην Ελβετία.
Η Άννα-Μαρία αποχαιρετά τις συμμαθήτριές της καθώς εγκαταλείπει το κολλέγιό της στην Ελβετία.
Έκτοτε συχνά συνόδευε τον Κωνσταντίνο σε επίσημες τελετές στην Αθήνα. Ήταν πλέον ο νέος  βασιλιάς της Ελλάδας. Και αυτή ή μέλλουσα σύζυγός του, «αυτή που γεννήθηκε για να γίνει βασίλισσα» όπως ανέφεραν οι εφημερίδες της εποχής. Σε λίγους μήνες  θα γιόρταζε τα δεκαοχτώ της χρόνια. Μπορούσε πλέον να τελέσει τους γάμους της. Το Κοινοβούλιο της Δανίας απαγόρευε την τέλεση γάμου στα μέλη της βασιλικής τους οικογένειας πριν την ενηλικίωσή τους. Αλλά ήταν και ο απαράβατος όρος που είχε θέση ο πατέρας της,  βασιλιάς Φρειδερίκος Θ’ της Δανίας, στον  Κωνσταντίνο, όταν του ζήτησε την άδεια να παντρευτεί την κόρη του. Ο ίδιος ο Κωνσταντίνος ανέφερε σε μία συνέντευξή του, πως όταν  επισκέφτηκε στο παλάτι του Αμαλίενμποργκ τον βασιλιά Φρειδερίκο για να τον πληροφορήσει για τα αισθήματα που έτρεφε προς την μικρότερη  κόρη του, αυτός ταράχτηκε τόσο πολύ που πήγε να βρει την σύζυγο του βασίλισσα Ίνγκριντ, για να την ενημερώσει για τα ευχάριστα νέα. Έκλεισε τον Κωνσταντίνο σε ένα σκοτεινό, μικρό δωμάτιο. Με έκπληξη μετά από λίγο ανακάλυπτε ο Κωνσταντίνος, ψηλαφώντας τον χώρο, πως ήταν κλεισμένος στην τουαλέτα…

Σιγά-σιγά αλλά με σταθερά βήματα η Άννα-Μαρία γνώριζε την νέα της πατρίδα, τα ήθη και τις παραδόσεις της. Γιόρτασε το Πάσχα για πρώτη φορά στην Ελλάδα. Λίγο πριν την αναχώρηση της από την Δανία παρέλαβε και ένα πολύτιμο γαμήλιο δώρο. Μια επιταγή οκτακοσίων χιλιάδων κορωνών, συνεισφορά 120 δανέζικων επιχειρήσεων. Τα χρήματα αυτά θα τα διέθετε για μορφωτικούς και φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Ελλάδα.
Η Άννα-Μαρία ευχαριστεί τους χορηγούς επιταγής οκτακοσίων χιλιάδων κορωνών το οποίο η πριγκίπισσα διέθεσε για φιλανθρωπικούς σκοπούς στην Ελλάδα

Η πριγκίπισσα Ειρήνη μαθαίνει την πριγκίπισσα Άννα-Μαρία να τσουγκρίζει τα πασχαλινά αυγά
Ο καιρός  περνούσε και η ημερομηνία που είχε ορισθεί για την τέλεση των βασιλικών γάμων πλησίαζε. Στην πατρίδα της η Άννα-Μαρία έκανε πρόβες νυφικού. Το σχέδιό του το κρατούσε  επτασφράγιστο μυστικό από όλους αλλά κυρίως από τον Κωνσταντίνο.  Θα ήταν ρομαντικό ή  μοντέρνο, θα έφερε  λεπτεπίλεπτες πολύτιμες  δαντέλες; Πόσα μέτρα θα ήταν η ουρά του;  Η Άννα-Μαρία  άφησε όλους  να αναρωτιούνται και ήρθε να γευτεί το  ελληνικό καλοκαίρι στην Κέρκυρα με τον Κωνσταντίνο. Η αγαπημένη τους έπαυλη, το  «Μον Ρεπό» που στους κήπους του πλέχτηκαν πολλά πριγκιπικά ειδύλλια από τον προηγούμενο αιώνα, φιλοξένησε τους δύο μελλόνυμφους προστατεύοντας τις προσωπικές τους στιγμές από τα αδιάκριτα βλέμματα των περιέργων.
Καλοκαίρι 1964. Άφηξη Άννας-Μαρίας στην Κέρκυρα.
Καλοκαίρι 1964. Άφιξη Άννας-Μαρίας στην Κέρκυρα.
Στην Δανία το παλάτι του Αμαλίενμποργκ άρχισαν να καταφθάνουν πολύτιμα δώρα για τους γάμους τους.  Συλλεκτικά κομψοτεχνήματα αλλά και απλά αντικείμενα  από Δανούς πολίτες που αγαπούσαν την πριγκίπισσα τους και χαιρόντουσαν για την ευτυχία της. Άλλωστε ήταν η πρώτη  κόρη του βασιλιά Φρειδερίκου και της βασίλισσας Ίνγκριντ που παντρευόταν και μάλιστα έναν εν ενεργεία βασιλιά. Η Δανική Κυβέρνηση και το Κοινοβούλιο,  προσέφεραν ως δώρο γάμου, ένα σερβίτσιο από φίνα πορσελάνη, αποτελούμενο από 485  τεμάχια, κατασκευασμένο στο Βασιλικό Εργοστάσιο Πορσελάνης  της Κοπεγχάγης,  με υπέροχα σχέδια λουλουδιών.
Σερβίτσιο από φίνα πορσελάνη, δώρο των γάμων Άννας- Μαρίας και Κωνσταντίνου.
Σερβίτσιο από φίνα πορσελάνη, δώρο των γάμων Άννας- Μαρίας και Κωνσταντίνου.



Ο Βασιλιάς Κωνσταντίνος έφθασε στην Κοπεγχάγη  για να παραστεί μαζί με την πριγκίπισσά του στις αποχαιρετιστήριες εκδηλώσεις προς τιμή τους. Θαύμασαν τα πολύτιμα δώρα του γάμου τους και μετά από λίγες μέρες ο Κωνσταντίνος   επέστρεψε στην Ελλάδα για να  να προετοιμάσει την άφιξη της Άννας-Μαρίας  στην νέα της πατρίδα.


Ο ελληνικός λαός με τον γνήσιο αυθορμητισμό, την εκδηλωτικότητά του, ετοιμαζόταν για να της προσφέρει την πιο όμορφη και μεγαλοπρεπή υποδοχή της ζωής της.
O Κωνσταντίνος και η Άννα-Μαρία θαυμάζουν τα δώρα του γάμου τους στη Κοπεγχάγη
Είναι συγκινητική η ώρα που μια πολύ νέα κοπέλα αποχαιρετά τους γονείς και το πατρικό της, για ακολουθήσει  τον άνδρα της ζωής της στην χώρα του. Μα δάκρυα στα μάτια  η πριγκίπισσα  Άννα-Μαρία αποχαιρέτησε τον λαό της, πριν αναχωρήσει για την νέα της πατρίδα…

ΤΕΛΟΣ ΤΟΥ Β΄ΜΕΡΟΥΣ
Βιβλιογραφία:  ΕΙΚΟΝΕΣ ,  FRA PRINCESSE TIL DRONNING, Paris Match.
Επιμέλεια κειμένου: Τέπη Πστοφίδου
ΠΗΓΗ http://www.royalchronicles.gr/royal-wedding-part-2/

Δεν υπάρχουν σχόλια: