Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Το πρόσωπο στον Άρη



Η ιστορία του προσώπου στον Άρη ξεκινά το 1976, όταν το Viking 1 της NASA προχώρησε σε μια σειρά φωτογραφήσεων στην επιφάνεια του κόκκινου πλανήτη με στόχο την επιλογή του σημείου προσεδάφισης για το αδερφό του σκάφος, το Viking 2 που επρόκειτο να ακολουθήσει. Μια από τις φωτογραφίες αυτές απεικόνιζε ένα περίεργο σχηματισμό που έμοιαζε πολύ με ανθρώπινο πρόσωπο.

cydonia2
Το πρόσωπο και τα "ερείπια", πηγή: NASA
Η φωτογραφία αυτή δόθηκε στη δημοσιότητα από τη NASA με την περιγραφή: «σχηματισμός βράχων ο οποίος μοιάζει με ανθρώπινο πρόσωπο εξαιτίας των φωτοσκιάσεων». Γι αρκετά χρόνια δεν είχε δοθεί ιδιαίτερη σημασία στη φωτογραφία. Οι πρώτες συζητήσεις άρχισαν στα μέσα της δεκαετίας του 80 και εντάθηκαν σε αυτή του 90. Μια θεωρία είχε ήδη σχηματιστεί: το πρόσωπο ήταν το κατασκεύασμα ενός εξωγήινου πολιτισμού που προσπαθούσε να μεταδώσει κάποιο μήνυμα. Επίσης μια σειρά μικρότερα υψώματα που εμφανίζονται επίσης στη φωτογραφία θεωρήθηκαν πυραμιδοειδείς κατασκευές και σύντομα άρχισε να γίνεται συζήτηση για τα ερείπια μιας ολόκληρης πόλης. Σύμφωνα με τις θεωρίες αυτές η NASA είχε γνώση του ότι επρόκειτο για τεχνητές κατασκευές, πιθανώς δε και άλλες αποδείξεις, και προσπαθούσε να συγκαλύψει το γεγονός.
Σύμφωνα με τον Γκάρυ Πόσνερ (Gary Posner), αυτός που ευθύνεται πιο πολύ για την άποψη ότι το πρόσωπο στον Άρη είναι τεχνητή κατασκευή, είναι ο Ρίτσαρντ Σ. Χόγκλαντ (Richard C. Hoagland) συγγραφέας του The Monument of Mars: A City in the Edge of Forever (Τα Μνημεία στον Άρη: ΜΙα Πόλη στην Άκρη του Πάντα)(1987).
Η NASA ισχυρίζεται ότι αυτό που εμφανίζεται στις φωτογραφίες οφείλεται σε παιχνίδια του φωτός και των σκιών. Μερικοί έλαβαν αυτή την εξήγηση σαν σίγουρο σημάδι προσπάθειας κουκουλώματος του πραγματικού γεγονότος. Κάποιο μηχανικοί και επιστήμονες υπολογιστών επεξεργάστηκαν τις φωτογραφίες ψηφιακά.Αυτό σύντομα γέννησε την ιδέα ότι το πρόσωπο ήταν ενα γλυπτό που απεικόνιζε έναν άνθρωπο, το οποίο ήταν τοποθετημένο δίπλα σε μια πόλη ή οποία μπορούσε και αυτή να ειδωθεί.Κάποιοι άρχισαν να αναρωτούνται: μήπως κατασκευάστηκαν αυτά από τα ίδια όντα που κατασκεύασαν τα αρχαία αεροδρόμια στο Περού και που προσπαθούν τώρα να επικοινωνήσουν μαζί μας φτιάχνοντας πολύπλοκα σχέδια πάνω σε χωράφια;Κάποιοι μετέβαλαν την απορία σε πίστη, δεχόμενοι και τις πλέον ασύλληπτες "αποδείξεις" - αποκυήματα φαντασίας.Η ,πιο προσγειωμένη, εξήγηση του Καρλ Σαγκάν ήταν ότι το πρόσωπο στον Άρη δημιουργήθηκε από την διάβρωση των ανέμων και άλλων φυσικών δυνάμεων (Sagan,52-55).Αυτή η άποψη φαίνεται και η πιο λογική.
Η διαστημική βολίδα της αποστολής Mars Odyssey της NASA, έστειλε τον Ιούλιου 2002 μερικές πιο ακριβείς φωτογραφίες της περιοχής, οι οποίες φαίνεται ότι χτυπούν το παραμύθι του Προσώπου του Άρη στο πρόσωπο, μαζί και με κάποια άλλα πρόσωπα. Προς απογοήτευση των λάτρεων του μυστηρίου, η NASA λέει ότι η περιοχή της Κυδωνίας "είναι μια κανονική γεωλογική περιοχή με πλαγιές και ρήγματα που σχηματίστηκαν απο αιώνες ανέμου και κατηφορική κίνησης μαζών, λόγω βαρύτητας.
cydonia3
Φωτογραφίες του ίδιου σχηματισμού από το Viking 1 (1976) και τον Mars Global Surveyor (1998, 2001), πηγή: NASA
Αλλά ακόμα και εάν επρόκειτο για σημάδια κάποιου εξωγήινου πολιτισμού ποιος ο λόγος να κρατηθεί κρυφό; Για να αποφευχθεί ο πανικός, απαντούν οι υποστηρικτές της θεωρίας.Όμως και ο ισχυρισμός του ενδεχόμενου πανικού ελάχιστα στέκει. Μήπως δεν είναι γνωστό εδώ και χρόνια ότι στην Ευρώπη, ένα από τους δορυφόρους του Δία, υπάρχει νερό και πολύ πρόσφατα οι επιστήμονες διατύπωσαν για μια ακόμα φορά την άποψη ότι ίσως υπάρχει και ζωή. Δεν υπήρξε κανένας πανικός, αντίθετα, μάλλον μεγαλειώδης αδιαφορία. Ή όταν η New York Sun, το 1835, ανακοίνωνε την ανακάλυψη ζωής στο φεγγάρι ο μόνος πανικός που δημιουργήθηκε ήταν αυτός των αναγνωστών να αγοράσουν φύλλα της εφημερίδας. Ο αντίλογος μπορεί να αναφέρει τον πανικό που προκάλεσε η περίφημη εκπομπή του Orson Wells «Ο πόλεμος των Κόσμων», όμως εκεί οφειλόταν στο στοιχείο του πολέμου και όχι στην εξωγήινη ζωή αυτή καθεαυτή.
ΠΗΓΗ : http://www.skepdic.gr

Ρώσοι επιστήμονες ανακάλυψαν "κάτι πολύ σοβαρό" και χάθηκαν

Θρίλερ στους πάγους





Μυστήριο καλύπτει την απώλεια επικοινωνίας  μιας ομάδας Ρώσων επιστημόνων στην Ανταρκτική καθώς αυτοί προσπαθούσαν να πραγματοποιήσουν δοκιμαστική γεώτρηση στη λίμνη Βοστόκ θαμμένη κάτω από τους πάγους εδώ και τουλάχιστον 20 εκατ. χρόνια. Στην τελευταία επικοινωνία που ήταν ιδιαίτερα δυσχερής, οι επιστήμονες είχαν πει ότι "Είχαν ανακαλύψει κάτι πολύ σοβαρό"... 
Οι επιστήμονες αντιμετώπιζαν θερμοκρασίες στους -66 βαθμούς Κελσίου, καθώς προσπαθήσουν να πραγματοποιήσουν τη γεώτρηση φτάνοντας στη λίμνη η επιφάνεια της οποίας βρίσκεται κάπου 3,5 χλμ. κάτω από το παχύ στρώμα του πάγου. Ο στόχος ήταν να πάρουν δείγματα νερού από τη λίμνη ηλικίας 20 εκατ. ετών έτσι ώστε να μπορέσουν να αντλήσουν χρήσιμα συμπεράσματα για τη δημιουργία ζωής στον πλανήτη μας.
Η γεώτρηση έπρεπε να ολοκληρωθεί σύντομα πριν επέλθει ο φονικός χειμώνας και οι επιστήμονες παγιδευτούν εκεί. Την αποστολή την παρακολουθούσαν και οι ΗΠΑ, οι οποίες είχαν δηλώσει ότι η ρωσική ομάδα ήταν "καλύτερα προετοιμασμένη" για την εκτέλεσή της από μία αντίστοιχη αμερικανική που ετοιμαζόταν για τον ίδιο σκοπό.
Όμως "Εδώ και έξι ημέρες όμως δεν έχουν δώσει σημεία ζωής" όπως εξηγεί ο Dr. John Priscu καθηγητής της Οικολογίας στο Πανεπιστήμιο της Μοντάνα.
Ο Αμερικανός καθηγητής δήλωσε  στο Fox News πως την τελευταία φορά που είχε επικοινωνήσει μαζί τους, μέσω e-mail, την περασμένοι εβδομάδα, η ρωσική ομάδα του είχε ανακοινώσει ότι βρίσκονταν περί τα 13,5 μέτρα από εκεί που υπολόγιζαν πως βρισκόταν η επιφάνεια της λίμνης η οποία δεν έχει έρθει σε επαφή με τον ατμοσφαιρικό αέρα εδώ και 20 εκατ. χρόνια! Έγινε η τελευταία επικοινωνία στην οποία οι Ρώσοι επιστήμονες είπαν ότι "Ανακαλύψαμε κάτι πολύ σοβαρό" και από τότε χάθηκαν τα ίχνη τους.
Από τότε όπως δήλωσε ο Dr. Priscu δεν έχει λάβει κανένα νέο από την ομάδα αλλά ούτε και κανείς άλλος.    
«Οι θερμοκρασίες είναι πάντα κάτω από τους -50 βαθμούς, και έχουν μόνο μια ή δύο εβδομάδες πριν παγώσουν τα πάντα» είπε ακόμη ο Dr. John Priscu.
«Είναι σαν να δουλεύεις σε ένα ξένο πλανήτη που κανείς δεν έχει πάει πριν και δεν ξέρεις ποιον και τι θα βρεις», εξηγούσε στις 27 Ιανουαρίου ο Valery Lukin επικεφαλής του ρωσικού Ινστιτούτου εξερεύνησης Αρκτικής και Ανταρκτικής AARI (Arctic and Antarctic Research Institute) στην Αγία Πετρούπολη ο οποίος επιβλέπει το πρόγραμμα γεώτρησης «Ειλικρινά δεν ξέρουμε τι μας περιμένει εκεί κάτω. Η ομάδα δουλεύει ακατάπαυστα 24 ώρες το 24ωρο σε βάρδιες για να προλάβει την επέλαση του χειμώνα» συμπλήρωσε.
Το θέμα περιπλέκεται ακόμη καθώς οι επιστήμονες του ρωσικού σταθμού Βοστόκ που βρίσκεται στην περιοχή πρέπει να έχουν εγκαταλείψει το σταθμό μέχρι τις 6 Φεβρουάριου.
«Είναι πολύ πρόωρο για να σκεφτόμαστε για το χειρότερο. Η ομάδα είναι προσηλωμένη στη δουλειά της όσο μπορεί να την κάνει ακόμη», δηλώνει η ερευνήτρια του Πανεπιστημίου της Κολούμπια Robin E. Bell στην βρετανική εφημερίδα DailyMail: 
«Δεν θα ανησυχούσα τόσο πολύ. Όταν κάνεις κάτι τόσο σοβαρό, το τελευταίο που σε νοιάζει είναι να σπαταλάς το χρόνο σου μιλώντας με άλλο κόσμο»  για να συμπληρώσει: «Η εξερεύνηση της λίμνης Βοστόκ είναι μια πολύ σημαντική υπόθεση για τη Ρωσία και η ομάδα του κ. Lukin η καλύτερη στις γεωτρήσεις σε όλο τον κόσμο. Ποιος ξέρει τι βρήκαν και αν αυτό σχετίζεται με την εξαφάνισή τους».
Η περιοχή της λίμνης Βοστόκ θεωρείται από τα πιο αφιλόξενα μέρη του πλανήτη. Στις  21 Ιουλίου του 1983 είχε καταγραφεί η χαμηλότερη θερμοκρασία στην ιστορία -89,4 βαθμοί C.
Οι Ρώσοι επικοινωνούσαν μέχρι και πριν από λίγο καιρό με δύο άλλες ά αποστολές στην Ανταρκτική μια βρετανική και μια αμερικανική, μέσω δορυφορικών τηλεφώνων Iridium, αλλά όπως εξηγεί ο  Βρετανός μικροβιολόγος  Dr. David A. Pearce στο Fox News επικεφαλής της βρετανικής επιστημονικής αποστολής στην Ανταρκτική όμως υπάρχουν κάποια μέρη όπου η κάλυψη δεν είναι δυνατή, και σε αυτά δεν πeριλαμβάνεται το σημείο της γεώτρησης. 
«Πρέπει να έχουν φύγει μέχρι τις 6 Φεβρουαρίου» λέει ο ίδιος για να διευκρινίσει «Και οι δύο αποστολές επικοινωνούσαν με τη ρωσική και αυτοί μας ενημέρωναν για την πρόοδό τους. Ύστερα από κάποιο σημείο δεν ξέρουμε τι έχει συμβεί. Μπορεί να έχουν συναντήσει τεχνικές δυσκολίες. Μπορεί ακόμη και να έχουν μαζέψει τα ευρήματά τους και να κατευθύνονται πίσω. Αλλά η απουσία επικοινωνίας τις τελευταίες έξι ημέρες μετά την ανακάλυψή τους μας δημιουργεί μεγάλη ανσυχία έχει δημιουργήσει ερωτηματικά στην κοινότητα των επιστημόνων εδώ στην Ανταρκτική».

 
Πηγη www.cnn.org , defencenet.gr

Διαβαστε επισης : http://kastamonitis.blogspot.com/2012/02/blog-post_7381.html

Πετρέλαιο στην Πάτρα αξίας 20 Δις....







Το πιο "φτωχό" κοίτασμα από αυτά που έχουν εντοπιστεί μέχρι αυτή την στιγμή στον ελλαδικό χώρο, βρίσκεται στον Πατραϊκό κόλπο και οι πρώτες εκτιμήσεις αναφέρονται σε 200 εκατ. βαρέλια αξίας άνω των 20 δισ. δολαρίων! Μεταξύ 3 και 6 εκατ. βαρελιών είναι το κοίτασμα στο Κατάκολο. Όλα αυτά, σύμφωνα με τον υφυπουργό Περιβάλλοντος Γ. Μανιάτη, ο οποίος τόνισε ότι "Αυτά είναι οι αρχικές προβλέψεις οι οποίες μπορεί να αναθεωρηθούν προς τα πάνω
ή και προς τα κάτω".

Σκεφθείτε τι κρύβουν τα κοιτάσματα νότια, νοτιοανατολικά της Κρήτης με τις ποσότητες να υπολογίζονται μεταξύ 25-45 δισεκατομμυρίων βαρελιών εκτός του φυσικού αερίου!

Σε συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας την  Παρασκευή, στην οποία
παραβρέθηκε, ο Γ.Μανιάτης ανέφερε πως «το 5% των  προσδοκώμενων εσόδων από την αξιοποίηση υδρογονανθράκων στον πατραϊκό  κόλπο και στο Κατάκολο Ηλείας θα πηγαίνει, ως ανταποδοτικό τέλος, στις  τοπικές κοινωνίες μέσω της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας. Παράλληλα, το 20% των προσδοκώμενων εσόδων του δημοσίου θα επιστρέφουν στην περιοχή για την υλοποίηση δράσεων και προγραμμάτων προστασίας
του περιβάλλοντος, μέσω του Πράσινου Ταμείου».
Δεν είπε που θα πηγαίνει το υπόλοιπο 75%. Μήπως κατευθείαν για την εξυπηρέτηση των τοκογλυφικών δανείων; Σε λίγες εβδομάδες με την υπογραφή της δανειακής σύμβασης (αν τελικά οι βουλευτές δεχθούν να συμβεί κάτι τέτοιο) θα ξέρουμε.

Ο υφυπουργός σημείωσε επίσης πως στις 2 Μαρτίου 2012 εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για τις σεισμικές έρευνες στον Πατραϊκό κόλπο, στο Κατάκολο και στην περιοχή των
Ιωαννίνων, ενώ στις 2 Ιουλίου εκπνέει η προθεσμία για την κατάθεση προσφορών για την παραχώρηση.

Επίσης ο υφυπουργός Περιβάλλοντος ανέφερε ότι «παγκόσμιοι παίκτες» στην  αγορά πετρελαίου φαίνεται ότι εκδηλώνουν ενδιαφέρον για τις τρεις  περιοχές, ωστόσο χαρακτήρισε κρίσιμη και απολύτως ενδεικτική τη
διαδικασία κατάθεσης προσφορών στις 2 Μαρτίου 2012, η οποία όπως σημείωσε, θα δείξει και τις πραγματικές διαθέσεις των εταιρειών.

Από την πλευρά του, ο περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδος Απόστολος  Κατσιφάρας ανέφερε ότι «η ύπαρξη και η πιθανή εκμετάλλευση υδρογονανθράκων στη Δυτική Ελλάδα μπορεί να αλλάξει σημαντικά το γεωπολιτικό στάτους της Περιφέρειας σε διεθνές επίπεδο και το ενδεχόμενο αυτό οφείλει να μας απασχολήσει έγκαιρα».

Και πρόσθεσε ότι «είναι προφανές ότι η πιθανή εκμετάλλευση
υδρογονανθράκων μπορεί να αλλάξει άρδην το οικονομικό και παραγωγικό  προφίλ της Περιφέρειας, αλλά και ολόκληρες τις περιβαλλοντικές μας  ισορροπίες». Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην υψηλή σεισμικότητα της  περιοχής, που απαιτεί όπως τόνισε ρητές εγγυήσεις για την ασφάλεια του όλου σχεδίου, στον τουριστικό χαρακτήρα της περιοχής του Κατακόλου, που  δεν πρέπει να θιγεί, αλλά τέλος και στην ανάγκη προστασίας των ιχθυοκαλλιεργειών, οι οποίες αποτελούν μια σημαντική
παραγωγική δραστηριότητα, με εξαγωγικό προσανατολισμό για τη Δυτική Ελλάδα.


Σε διεθνές επίπεδο, όλες οι μεγάλες εταιρείες ετοιμάζονται να "κονταροκτυπηθούν" για τα ελληνικά κοιτάσματα, ακόμα και για τα "μικρά" όπως αυτά του Πατραϊκού.

 Πηγη : defencenet.gr

Η ομιλία μου στην Metacon 2012



Παραθέτω το βίντεο της ομιλίας μου στην Metacon 2012 . Ζητώ συγγνώμη για την λήψη. Τουλάχιστον η ομιλία ακούγεται καθαρά.


Ευχαριστώ


Χρηστος Κασταμονιτης