Τρίτη 20 Δεκεμβρίου 2016

Φιορδ και νησάκια στον υδάτινο λαβύρινθο της Ηπείρου

Απαράμιλλη φυσική ομορφιά στη σκιά επιβλητικών βουνών – Δείτε τις φωτογραφίες

Συνήθως όταν ακούμε για την Ήπειρο μας έρχονται περισσότερο στο νου τα απόκρημνα, πανέμορφα επιβλητικά βουνά της. Ωστόσο στα ανατολικά του νομού Ιωαννίνων, περίπου είκοσι χιλιόμετρα βορειοδυτικά του Μετσόβου, μια λίμνη μεταφέρει τον ταξιδιώτη σε τοπίο που παραπέμπει στη… Νορβηγία.
Πρόκειται για την τεχνητή λίμνη των πηγών Αωού, που κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές. Σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, περιβάλλεται από επτά φράγματα και καλύπτει έκταση 11,5 τετραγωνικών χιλιομέτρων.

Κτίρια που γκρεμίσαμε και το μετανιώσαμε



Ο χρυσός αιώνας της Αθήνας ήταν ο 19ος. Μέσα σε 50 χρόνια ένα μικρό χωριό στους πρόποδες της Ακρόπολης μετατράπηκε σε ευρωπαϊκή πρωτεύουσα με ανάκτορα, νεοκλασικά μέγαρα, βουλεβάρτα και μερικά από τα ομορφότερα δείγματα νεοκλασικισμού στον κόσμο – που τότε ήταν και απολύτως της μόδας.Όμως η ανάπτυξη, η ανοικοδόμηση, ο υπερβολικός εκμοντερνισμός, το οικονομικό συμφέρον, αλλά και ο πόλεμος και η έλλειψη χρημάτων συνετέλεσαν ώστε μερικά θαυμάσια κτίρια να χαθούν για πάντα. Κτίρια που αν είχαν διατηρηθεί η εικόνα της Αθήνας θα ήταν διαφορετική, σίγουρα ομορφότερη.

Γιγάντιοι σκελετοί: Αληθινή ανακάλυψη ή παράξενη Φάρσα;


Στις 4 Μαίου του 1912 οι New York Times δημοσιεύσαν ένα συνταρακτικό νέο : Γιγάντιοι σκελετοί με τρομακτικές διαστάσεις ανακαλύφθηκαν έπειτα από αρχαιολογικές ανασκαφές κοντά στην λίμνη Delavan του Wisconsin  
Η Σύγχρονη Αρχαιολογία και Ανθρωπολογία έχει απορρίψει την φαντασία του ανθρώπου, ερμηνεύοντας το παρελθόν ως συνηθισμένο. Τα αρχαία ταφικά μνημεία όμως αποκάλυψαν ένα κατώφλι, στο οποίο ανακαλύφθηκαν γιγαντιαία οστά. Μπορούμε να βρούμε απαντήσεις στο μυστήριο που αποκάλυψαν οι Γιγάντιοι σκελετοί, ή μήπως πρόκειται για την μεγαλύτερη Αρχαιολογική φάρσα όλων των εποχών;

Ο Κένταυρος με το λαούτο -το ''χαμένο'' ανάγλυφο του Κάστρου της ΛΑΜΙΑΣ



Όπως μαρτυρούν τρία τουλάχιστον περιηγητικά κείμενα, στην νότια πύλη του κάστρου της Λαμίας υπήρχε εντοιχισμένο ανάγλυφο με κυρίαρχη μορφή έναν Κένταυρο που έπαιζε λαούτο! Τα κείμενα των περιηγητών που το περιγράφουν είναι τα παρακάτω:

(Paul Lucas -1706)

"Πάνω από την πύλη, από την οποία μπήκα (στο Κάστρο), βρήκα ένα λευκό μάρμαρο με ανάγλυφη μια μορφή που παίζει κάποιο όργανο, το οποίο πολύ μοιάζει με λύρα. Δίπλα του βρίσκεται μια άλλη μικρότερη μορφή που έχει το κεφάλι της καλυμμένο με κουκούλα και δείχνει έτοιμη να χορέψει στο τραγούδι ή στον ήχο του οργάνου...".

Αμβροσία Η τροφή των Θεών στην Ελληνική μυθολογία

Oι Έλληνες δίνοντας στους θεούς τους ανθρώπινα χαρακτηριστικά, συμπεριέλαβαν τις ιδιότητες, τα προτερήματα και τις αδυναμίες των ανθρώπων. Κι έτσι θεώρησαν φυσικό να έχουν και την ανάγκη της τροφής.H τροφή των Θεων απαγορεύονταν στους κοινούς θνητούς.

Η ΑΜΒΡΟΣΙΑ ΤΡΟΦΗ ΤΩΝ ΘΕΩΝ
Η αμβροσία ήταν η τροφή των Θεών, όπως το νέκταρ υπήρξε το ποτό αυτών. Πριν βρεθεί η αμβροσία, οι Θεοί οσφραίνονταν μόνον την κνίσα των θυμάτων. Αρχικά, η τροφή αυτή εμφανίστηκε κατά την γέννηση του Διός, ρέουσα από το κέρας της Αμάλθειας. Κατά το έπος της Οδύσσειας, οι Πελείες έφεραν την αμβροσία στον πατέρα Δία˙μέσα στις Πλαγκτές όπου μία από αυτές πάντοτε χάνεται, αλλά ο Ζευς πλάθει άλλη προς αντικατάσταση αυτής: