Σάββατο 21 Ιανουαρίου 2017

Καταφύγιο σπάνιων ειδών η Σάμος

Το χρυσό τσακάλι είναι ντροπαλό. Κινείται πάντα διακριτικά, συνήθως τη νύχτα, σε απόσταση από τον άνθρωπο. Αν γίνεται αντιληπτό, είναι συνήθως από τη χαρακτηριστική κραυγή του. Εξίσου δύσκολος είναι και ο εντοπισμός του χαμαιλέοντα, που την περίοδο αυτή πέφτει σε χειμερία νάρκη και τις θερμότερες εποχές καμουφλάρεται στη βλάστηση. Χρυσό τσακάλι και χαμαιλέοντας είναι δύο από τα πολλά σπάνια είδη της Σάμου, έναν από τους τελευταίους νησιωτικούς παραδείσους της Μεσογείου από πλευράς βιοποικιλότητας.

Η ζωή στη στεριά και στη θάλασσα της Σάμου είναι συναρπαστική – τουλάχιστον για τους βιολόγους. Περισσότερα από 1.500 είδη φυτών έχουν καταγραφεί στο νησί –ανάμεσά τους, 60 είδη ορχιδέας– και εκατοντάδες είδη πουλιών, θηλαστικών και ερπετών, εκ των οποίων πολλά σπάνια ή απειλούμενα. Εξίσου εντυπωσιακή είναι και η θαλάσσια ζωή στην περιοχή, τόσο στα ρηχά νερά όσο και στα βαθύτερα. Στο ανοιχτό της πέλαγος συναντάμε κάποιους από τους σημαντικότερους εναπομείναντες πληθυσμούς θαλάσσιων θηλαστικών στη Μεσόγειο.

Ασύρτικο από... τον βυθό της θάλασσας

Οι λαμπρές ιδέες συχνά δεν γεννιούνται από καθαρή ανάγκη, αλλά από την επιθυμία ενός ανήσυχου μυαλού να προχωρήσει τα πράγματα ένα βήμα παρακάτω. Σκεφτείτε έναν μεταλλικό κλωβό γεμάτο κρασιά, με δύο πλωτήρες δεξιά και αριστερά να ρυμουλκείται με σκάφος στη νοτιοανατολική πλευρά της Σαντορίνης. Υστερα βυθίζεται αργά στη θάλασσα, σαν υποβρύχιο. Και παραμένει εκεί, σε βάθος 25 μέτρων για 5 χρόνια, ως μια ωραία κατοικία για τα πλάσματα του βυθού.
Ανάμεσα στους δύτες που επιβλέπουν τη διαδικασία βρίσκεται ο Γιάννης Παρασκευόπουλος, οινολόγος - διδάκτωρ Οινολογίας στο Πανεπιστήμιο του Bordeaux II και ένας από τους δύο ιδρυτές της ΓΑΙΑΣ Οινοποιητικής (GAIA Wines), μαζί με τον Λέοντα Καράτσαλο. Οταν τον ρωτήσαμε γιατί μια επιτυχημένη οινοποιία με πωλήσεις και διεθνείς διακρίσεις αποφάσισε να μπει σε μια τέτοια θαλάσσια περιπέτεια, είπε:

Η ΕΚΤ προβλέπει μείωση της ανεργίας

Αύξηση του πληθωρισμού για το 2017 και 2018, εξαιτίας της ανόδου των τιμών του πετρελαίου, μικρή αύξηση της πραγματικής ανάπτυξης το 2017 και περαιτέρω μείωση της ανεργίας, προβλέπουν ανεξάρτητοι οικονομολόγοι που συμμετείχαν στην τριμηνιαία δημοσκόπηση της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας.

Οι ανεξάρτητοι οικονομολόγοι προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στην Ευρωζώνη στο 1,4% το 2017, στο 1,5% το 2018 και στο 1,6% το 2019. Σε σχέση με την προηγούμενη πρόβλεψή τους αναθεωρούν την εκτίμησή τους κατά 0,2 ποσοστιαίες μονάδες το 2017 και κατά 0,1 ποσοστιαία μονάδα το 2018. Η ανοδική αναθεώρηση οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην άνοδο των τιμών του πετρελαίου. Μακροπρόθεσμα (2021) προβλέπουν ότι ο πληθωρισμός θα διαμορφωθεί στο 1,8%.

Μην ξεχνάμε τα πυρηνικά του Ιντσιρλίκ

Ενδεχόμενη αλλαγή στάσης της Τουρκίας στην χρήση τουρκικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων από τις ΗΠΑ –συμπεριλαμβανόμενης της βάσης του Ιντσιρλίκ- ενδεχομένως να έχει άμεση επίπτωση και στην πυρηνική αποτρεπτική προοπτική των ΗΠΑ στη Μέση Ανατολή. Και αυτό επειδή στην αεροπορική αυτή βάση, είναι αποθηκευμένες αμερικανικές πυρηνικές βόμβες τύπου B61-12.