Δευτέρα 23 Απριλίου 2012

Το αίνιγμα του Mary Celeste



Το όνομα Mary Celeste παραπέμπει σε ένα από τα μεγαλύτερα, για μερικούς το μεγαλύτερο, μυστήρια της θάλασσας, ή ορθότερα, της ναυσιπλοΐας. Οι ναυτικοί του 19ου αιώνα χρησιμοποιούσαν τον όρο «στοιχειά» για τα πλοία εκείνα που έπλεαν χωρίς πλήρωμα, ακυβέρνητα, στους ωκεανούς. Οι λόγοι της εγκατάλειψής τους ήταν άλλοτε αρκετά απλοί (πειρατείες, προσαράξεις, φυσικά φαινόμενα) και άλλοτε περισσότερο ομιχλώδεις. Κάθε καπετάνιος που συναντούσε ένα στοιχειό είχε την υποχρέωση να προσπαθήσει να το ρυμουλκήσει σε λιμάνι, καθώς αποτελούσε σοβαρό κίνδυνο για τη ναυσιπλοΐα. Κάπως έτσι ξεκινά και η ιστορία του Mary Celeste.

Το Mary Celeste ήταν ένα μπριγκαντίνι 280tn, το οποίο σάλπαρε από τη Νέα Υόρκη στις 7 Νοεμβρίου 1872. Προορισμός του ήταν η Γένοβα και το φορτίο του περίπου 1.700 βαρέλια οινοπνεύματος. Στο πλοίο επέβαιναν ο καπετάνιος του, Benjamin Briggs, η γυναίκα του, η δίχρονη κόρη τους και 7 μέλη πληρώματος.

Αιγαίο: Σεισμός 4,1 Ρίχτερ ανάμεσα στην Κρήτη και τη Σαντορίνη!


Μεγάλη ανησυχία σε Ηράκλειο και Σαντορίνη από το σεισμό που έγινε αισθητός...

Σεισμική δόνηση μεγέθους 4,1 βαθμών της κλίμακας Ρίχτερ, σημειώθηκε στις 9:28 το πρωί στην θαλάσσια περιοχή μεταξύ Κρήτης και Σαντορίνης. Σύμφωνα με το Ευρωμεσογειακό Σεισμολογικό Κέντρο, το επίκεντρο του σεισμού ήταν σε απόσταση 85 χιλιομέτρων βόρεια του Ηρακλείου και 43 χιλιομέτρων νοτιοδυτικά της Σαντορίνης.

Το εστιακό του βάθος εκτιμάται στα 10 χιλιόμετρα, ενώ η σεισμική δόνηση κατεγράφει στην ίδια περιοχή με τους σεισμούς που συνέβησαν το 2011 αλλά και τον περασμένο Ιανουάριο.

ΠΗΓΗ : www.newsit.gr