Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2016

ΑΡΧΕΙΟ ΠΡΟΣΩΠΙΚΩΝ ΔΕΔΟΜΕΝΩΝ ΑΠΟΤΕΛΟΥΝ ΤΑ SMARTPHONES ΣΥΜΦΩΝΑ ΜΕ ΤΟΝ ΑΡΕΙΟ ΠΑΓΟ (ΑΠ ΠΟΙΝ. 474/2016)

Ιδιαίτερα ενδιαφέρουσα απόφαση του Αρείου Πάγου σε υπόθεση κλοπής και αντιγραφής βίντεο με ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (ερωτική συνεύρεση) 
Αρχείο προσωπικών δεδομένων, κατά την έννοια των διατάξεων του Νόμου 2472/1997 περί προστασίας προσωπικών δεδομένων, αποτελούν και τα
σύγχρονα "έξυπνα" τηλέφωνα (smartphones), σύμφωνα με τον Άρειο Πάγο.
Ειδικότερα, η απόφαση του Αρείου Πάγου αφορά σε αναίρεση απόφασης του Τριμελούς Εφετείου Καλαμάτας σχετικά με υπόθεση κλοπής βίντεο που περιείχε ευαίσθητα προσωπικά δεδομένα (ερωτική συνεύρεση) και αντιγραφής του σε Η/Υ, καθώς και περαιτέρω διάδοσης με αντιγραφή σε άλλο κινητό τηλέφωνο.
Το Τριμελές Εφετείο Καλαμάτας είχε αρχικώς κηρύξει αθώους τους κατηγορουμένους των παραπάνω αξιόποινων πράξεων.

Ερωτηματικά από την παραμόρφωση του φλοιού της Γης στον Κορινθιακό Κόλπο

Ερωτηματικά προκαλεί στους επιστήμονες η παραμόρφωση του φλοιού της Γης στον Δυτικό Κορινθιακό Κόλπο.

Οπως προκύπτει από πρόσφατη έρευνα για την οποία βραβεύτηκαν από την Ακαδημία Αθηνών ο Δρ Αθανάσιος Γκανάς, διευθυντής Ερευνών του Γεωδυναμικού Ινστιτούτου, και ο δόκιμος ερευνητής του Ινστιτούτου κ. Κώστας Χουσιανίτης, στην περιοχή παρατηρείται η μεγαλύτερη παραμόρφωση φλοιού στην Ελλάδα, η οποία δεν δικαιολογείται όμως από τη σεισμική δραστηριότητα. Αυτό το «έλλειμμα» μεγάλων σεισμών που εντοπίζεται στην περιοχή καλούνται πλέον να μελετήσουν οι επιστήμονες, διερευνώντας κατά πόσο τα ευρήματα υποδηλώνουν επερχόμενους ισχυρούς σεισμούς ή αν απλώς εξελίσσεται κάποιο τοπικό γεωλογικό φαινόμενο.

Φόβος μέχρι παράνοιας των Τούρκων για την Αγία Σοφία: «Έχει δαιμονικές δυνάμεις»

Φόβο μέχρι παράνοιας έχουν οι Τούρκοι για το Σύμβολο της Ορθοδοξίας, την Αγία Σοφία και προσπαθούν με εκτενές δημοσίευμα της Yeni Şafak, της οποίας διευθυντής είναι ο Ιμπραχήμ Καραγκιούλ προσωπικός φίλος και σύμβουλος εξ'απορρήτων του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ.Ερντογάν να την παρουσιάσουν ως έργο σκοτεινών τεκτονικών «Στοών».
 
Η εφημερίδα επικαλείται το μυθιστόρημα του Dan Brown, «Κόλαση», για να αιτιολογήσει την «ανάλυσή» της μπερδεύοντας προφανώς την φαντασία με την πραγματικότητα.
 
Έτσι λοιπόν οι «ερενητές» Erhan Altunay και Göksel Gülensoy που «μελέτησαν» την Αγιά Σοφιά για πολλά χρόνια, «ανακάλυψαν» κρυμμένα σύμβολα που ανήκουν στους Ναϊτες Ιππότες (μυστική σέχτα του 1200 μ.Χ. για πολλούς η πρόγονη μορφή του σημερινού Ελευθεροτεκτονισμού) και άλλα σύμβολα που τα θεωρούν παγανιστικά-ειδωλολατρικά τα οποία λένε ότι αποκωδικοποίησαν.
 

2016: Χρονιά-ορόσημο για διαστημικές ανακαλύψεις και αποστολές

Οι επιστημονικές εξελίξεις ποτέ δεν σταματούν. Ωστόσο, κάποιες φορές κυλούν με αργή και σταθερή ροή, ενώ άλλοτε ρέουν ορμητικά, σε ένα φρενήρη ρυθμό, σαν ένα ντόμινο όπου η μια ανακάλυψη οδηγεί επαγωγικά στην αμέσως επόμενη. 
 
Η χρονιά που βαδίζει προς το τέλος της ανήκει ξεκάθαρα στην δεύτερη κατηγορία. Σε μια άμεση μεταφορά, θα μπορούσαμε να πούμε πως οι επιστήμονες της NASA έσπρωξαν το πρώτο... πλακίδιο, όταν στις 28 Σεπτεμβρίου του 2015 ανακοίνωσαν την ύπαρξη νερού στον κόκκινο πλανήτη. Από εκεί και πέρα, ξεκίνησε μια τεράστια ακολουθία διαστημικών επιτευγμάτων, που μας έφεραν στην ευχάριστη θέση να ανακαλύψουμε πολύ καλύτερα την συμπαντική μας «γειτονιά». 
 

Νεότερα στοιχεία για την τελευταία κακοκαιρία του 2016

Η εισβολή πολύ ψυχρών αέριων μαζών στην ανώτερη ατμόσφαιρα και η κατεύθυνσή τους από βορρά προς νότο κατά τη διάρκεια της Τετάρτης 28/12, θα έχει ως αποτέλεσμα τις πολύ χαμηλές θερμοκρασίες σε ολόκληρη τη χώρα και τις χιονοπτώσεις ακόμα και σε παραθαλάσσιες περιοχές της κεντρο-ανατολικής ηπειρωτικής χώρας, αλλά και των νησιών του Αιγαίου έως περίπου το τέλος της τρέχουσας εβδομάδας. Τα φαινόμενα αναμένεται να είναι έντονα την Πέμπτη 29/12, στις περιοχές που επισημαίνονται στην παρακάτω εικόνα. Παράλληλα, πολύ θυελλώδεις θα πνέουν οι βόρειοι άνεμοι στο Αιγαίο, ενώ παγετός αναμένεται κυρίως στα κεντρικά και βόρεια ηπειρωτικά.

Διακοπή κυκλοφορίας λόγω χιονόπτωσης στη Λεωφόρο Πάρνηθας

Διεκόπη η κυκλοφορία των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ, στο ρεύμα προς καζίνο, λόγω χιονόπτωσης.
Από το πρωί η κίνηση των οχημάτων στη Λεωφόρο Πάρνηθας διεξαγόταν με τη χρήση αντιολισθητικών αλυσίδων.